Eğitim Danışmanı Çetinkaya Açıklaması
Öğrencilerin okul başarısını engelleyen 'dikkat eksikliği', 'hiperaktivite', 'öğrenme güçlüğü' ve 'sınav kaygısı' gibi sorunlara Berard metoduyla yüzde 90’a varan oranda çözüm bulmanın mümkün olduğu belirtildi.
Ankara’da faaliyet gösteren Neva Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi Eğitim Danışmanı Elif Yılmaz Çetinkaya, İşitsel Algı Eğitimi olarak adlandırılan Berard metodunun, ana sınıfından üniversiteye kadar her yaş grubundaki öğrenciye uygulanabildiğini söyledi.
Berard metodunun bir terapi veya tedavi yöntemi olmadığının altını çizen Çetinkaya, Türkiye’de yeni olmasına karşın, dünyada yaklaşık 50 yıldır başarıyla uygulandığını anımsattı.
VAR OLAN YETENEKLER ORTAYA ÇIKIYOR
Başarısı bilimsel olarak kanıtlanan bu metotla, zihnin eğitildiğini vurgulayan Çetinkaya, şu bilgileri verdi:
"Berard metodunu, özellikle işitsel dikkatinde problem olan, dikkat dağınıklığından dolayı öğrenme sürecinde sıkıntı yaşayan, okuduğunu hemen anlayamayan, unutan, derslere adapte olmakta zorluk yaşayan, sınav kaygısı bulunan öğrencilere öneriyoruz. Öncelikle öğrenci ve aileyle ön görüşme yapılır, öğrencinin görsel ve işitsel dikkatini, konsantrasyonunu, algı düzeyini değerlendiren testler uygulanır. Bu değerlendirmeler sonucu kişiye özel program hazırlanır. Bu programla; zihnin dinleme, algılama, konsantre olma, hatırlama, dikkat toplama, yorum yapma, bilgileri algı merkezinde işleme gibi var olan yeteneklerinin ortaya çıkması sağlanır.’’
İşitsel algı eğitimiyle, akademik süreç içinde öğrencilere vitamin desteği sağlandığını anlatan Çetinkaya, şunları dedi:
"Bu metot, öğrencilerde konsantrasyonu artırır, öğrencinin daha kolay, daha hızlı anlaması sağlanarak öğrenme sürecini güçlendirir. Başarı için gerekli olan dinleme becerisini geliştirir. Kişi daha iyi dinler ve dinlediğini daha kolay algılar. Bugüne kadar merkezimize başvuran öğrencilerde okul başarısı yüzde 90’a varan oranda arttı."
20 SEANS UYGULANIYOR
Berard metodunda programın yarımşar saatlik 20 seans halinde uygulandığını belirten Çetinkaya, "20 gün, günde 1 kez seans yapılabildiği gibi, en az 3 saat ara ile günde 2 seans uygulanarak program 10 günde de tamamlanabilir’’ dedi.
Programın, dikkat çalışmaları ve 'brain gym' olarak adlandırılan zihinsel ve düşünsel gelişimi sağlayan beden hareketleri ile desteklediklerini söyleyen Çetinkaya, süreç boyunca aileye danışmanlık da yapıldığını belirtti.