Egitim Fakültesi'nden 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü Etkinlikleri

Egitim Fakültesi'nden 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü Etkinlikleri

Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü Otizm Spektrum Bozuklugu Egitimi Anabilim Dali tarafindan planlanan ve konusmaci olarak Dr. Alperen Sagdiç’in yer aldigi ’Otizmli Çocuklarin Egitiminde Insansi Robotlar’ baslikli seminer, Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi E Blok Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Seminere basta Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erkan Dinç, Özel Egitim Bölümü Özel Egitim Ögretmenligi Programi Baskani Prof. Dr. Yasemin Ergenekon ve Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü Otizm Spektrum Bozuklugu Egitimi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Sezgin Vuran olmak üzere çok sayida ögretim üyesi ve ögrenci katilim gösterdi.

“Otizmli çocuklar insana benzemeyen robotlara daha çok ilgi gösteriyorlar”

Dr. Alperen Sagdiç, Otizm Spektrum Bozuklugu tedavisinde en önemli unsurun egitim olduguna deginerek, “Otizmli çocuklarin egitiminde yardimci teknolojilerin kullanimi oldukça artmis durumda. Robotlar, sanal gerçeklik, yapay zekâ gibi teknolojiler otizmli çocuklara karsi ciddi potansiyel tasiyan gelismeler. Bunlardan biri de robotlar. Günümüzde spesifik olarak otizmli çocuklar için üretilmis insansi, hayvan tipi ve robotçuk gibi farkli çesitleri olan ve seri üretime geçmis robotlar var. Bu konuda yapilmis bir arastirmanin sonucunda görülüyor ki otizmli çocuklar insana benzemeyen robotlara daha çok ilgi gösteriyorlar. Robotlar özel egitim siniflarinda yardimci ögretmen olarak, dogrudan ögretmen olarak, etkinlik ortagi olarak, veri almak ve tanimlamak için kullanilabiliyorlar” dedi.



Daha sonra açilmak üzere bir zaman kapsülü birakildi

Seminer, Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erkan Dinç’in Dr. Alperen Sagdiç’a tesekkür belgesini takdim etmesiyle sona erdi. Seminerin ardindan Anadolu Üniversitesi tarafindan ilki 2016 yilinda 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü çerçevesinde baslatilan ’Zaman Kapsülü’ etkinligi Egitim Fakültesi akademisyenleri ve ögrencilerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Geleneksellesen etkinlik çerçevesinde Egitim Fakültesi E Blok önüne, daha sonra açilmak üzere bir kaide içerisine yerlestirilen zaman kapsülü birakildi.

“Etkinligi kampüs disina da çikarmayi hedefliyoruz”

Otizmli bireyler hakkinda farkindaligin önemini vurgulayan Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erkan Dinç, etkinlikte yapmis oldugu konusmasinda, “Özel ihtiyaçli bireyler hakkinda farkindalik sahibi olmak ve kabullenmek çok önemli. Umarim yakin zamanda Zaman Kapsülü etkinligimizi kampüsün disina ulastirabiliriz” ifadelerini kullandi.

“Hepimiz otizmin farkinda olmak zorundayiz”

Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Vuran ise, sunlari söyledi:

“Zaman kapsülü ayni zamanda bir sifir atik projesi. Bir drenaj borusunun üstüne yaptigimiz kapak ve tuglalar ile zaman kapsülünü olusturduk. Biz zaman kapsülünü kapattigimizda 68 çocuktan 1’i otizmli doguyor diyorduk, bugün ise her 34 çocuktan 1’i otizmli doguyor. Hizla artan bir durumla karsi karsiyayiz. Hepimiz otizmli bireylerin varliklarini ve hep var olacaklarini kabul etmeliyiz.”

Ögrenciler kendi yazdiklari mektuplari 2027 yilinda 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü’nde okuyacak

Konusmalarin ardindan Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü Özel Egitim Ögretmenligi Programi birinci sinif ögrencilerinin yazdigi ’Otizm Spektrum Bozuklugu Olan Bireyler Için Daha Güzel Bir Dünyayi Nasil Hayal Ediyorum’ konulu mektuplar zaman kapsülüne yerlestirildi. Zaman kapsülündeki mektuplar, mektuplari yazan birinci sinif ögrencilerinin mezun olacagi tarih olan 2027 yilinda, 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü’nde açilacak ve ögrenciler kendi yazdiklari mektuplari okuyacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile