Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nce eğitim amacıyla yetiştirilen arılardan elde edilen baların satışa sunulduğu belirtildi.
OMÜ Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, bu yıl bal üretimi için 250 kovan arıyı Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı bin 900 rakımlı Mühür Kulak köyüne götürdüklerini söyledi.
Kovanları konuşlandırdıkları bölgelerin yakınında hiçbir sanayi kuruluşu veya tesisin bulunmamasına özen gösterdiklerini vurgulayan Güler, kovanların tamamen doğal, çiçeğin bol ve kirliliğin olmadığı ortamlara yerleştirildiğini kaydetti.
- 'Bal geliriyle bilimsel araştırmalara kaynak oluşturuyoruz'
Arı yetiştiriciliği, arı hastalıklarına karşı koruyucu tedbirler ve bal üretimi ile ilgili çalışma yürüttüklerini belirten Güler, şunları kaydetti:
''Fakültemizde eğitimin bir parçası olarak öğrencilere arıcılık dersi verirken bu eğitimin devamı olarak da bal üretimi yapıyor. Bal geliriyle bilimsel araştırmalara kaynak oluşturuyoruz. Herhangi bir ticari kaygı güderek bal üretmiyoruz. Kaliteye ve bilimselliğe önem veriyoruz. Yaklaşık 10 yıllık süreçte hastalıklara dayanıklı Kafkas arısı ıslah ettik. Son iki yılda ise Karadeniz arısı ile ilgili ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl arılarımızdan yaklaşık olarak 3 tonun üzerinde saf çiçek balı elde ettik. Bölge kekik ve çörek otu gibi çeşitli çiçekler bakımından oldukça zengin. Arılara takviye hiçbir besleme yapılmadı.''
Prof. Dr. Güler, OMÜ Ziraat Fakültesi satış noktalarında, ürettikleri balın kilogramının 65 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.
Eğitim İçin Üretilen Ballar Satışa Sunuldu
OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce yetiştirilen arılardan elde edilen ballar satışa sunuldu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler: 'Bu yıl arılarımızdan 3 tonun üzerinde saf çiçek balı elde ettik''