Manheto.com üzerinden uzaktan eğitim ile farklı branşlarda eğitim vermeyi planlayan Altun, 58 bin dolar bulması halinde Diyarbakır’da ilk defa data center kuracak.
Geliştirdiği projeler ile adından söz ettiren bilgisayar mühendisi Recep Altun, Türkiye’nin önemli problemlerinden olan eğitim sistemine ışık tutmak için çalışma başlattı. Beş ay önce başladığı manheto.com’u bilgisayar ortamında çalıştırmaya başlayan Altun, internet ortamında hizmet vermek için 58 bin dolarlık data center kurmaya ihtiyacı olduğunu bunun içinde yetkililerden yardım beklediğini dile getirdi. Projesine çok güvendiğini belirten Altun, daha önce kurduğu uzaktaneğim.co sitesini çok kısa bir sürede 1 milyon kullanıcıya ulaştırmayı başardı. Uzaktaneğitim.co’nun bir üst seviyesi olan manheto.com’u kurmak için data centeraa ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Altun, desteği almaları halinde data centerı Diyarbakır’a kurarak istihdam sağlayacaklarını ifade etti.
Data centerın Diyarbakır'da ilk defa kurulacağını aktaran Altun, şöyle konuştu: “5 ay önce projemize başladık ve projemizi Kasım 2013’te hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bunun için büyük bir data centera ihtiyacımız var. Bu büyüklükteki bir veri ağı daha önce Diyarbakır’da olmadı. 58 bin dolar değerinde olan bu veri sistem ağını kurduktan sonra. Türkiye’deki eğitim sorununu bir nebze olsun çözeceğimize inanıyorum. Manheto.com’u global bir seviyede düşünüyoruz, 4 ayrı dilde yazım yapılıyor. İngilizce, Rusça, Türkçe ve Almanca. Bu diller ile kullanıcılar alanlarında bilgi akışını sağlamak için video yükleyecek."
Türkiye’de bu anlamda ilk defa böyle bir site kurulduğunu anlatan Altun, şunları söyledi: "Üyelerimiz, diğer üyelerle etkileşim halinde olup, hobilerini ve eğitim almak istedikleri bölümleri birbirleri ile paylaşabilecek. Bu durumda, siteye yüklenen bütün görüntüler diğer bütün kullanıcılara açık olacak. Bu şekilde, hiçbir ücret ödemeden, gerek KPSS gerek YGS ve LYS sınavları dahil, diğer birçok konuda sitemizde uzman eğitici ile beraber video bulunacak. Bu videolar, onaylanmadan önce editörler tarafından içeriğinin uygun olup olmadığı belirlenecek. Editörlerin onay vermediği hiçbir görüntü sitemizde yer almayacak. Buna bağlı olarak yanlış olduğu tespit edilen hiçbir video paylaşılmayarak üyenin mağduriyeti engellenmiş olacak. Sitemizin, faaliyete girdikten sonra ilk 5 aylık dilimde 2 milyon üyeye sahip olacağını düşünüyoruz. Dershaneye giden ya da çocuğunu dershaneye gönderecek parası olmayan herkes sitemize üye olarak bu paylaşımlardan ücretsiz faydalanacak. Bu açıdan, eğitimdeki zengin fakir ayrımını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.”
“HERKES KURS OLUŞTURABİLECEK”
Farklı dallarda uzman kişilerin kendi alanlarındaki eğitimleri kurs halinde verebileceğini kaydeden Altun, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yöntem ile örneğin, resim yeteneği olan bir kişi, sitemize üye olduğunda, kurs bölümünde resim derslerini ücretsiz izleyebilecek. Bu şekilde, kendine güvenen, kurs verebilecek herkes, sitemize video yükleyerek kurs verebilecek. Bunun yanında herkes kendi yayınevini kurarak editörlük yapabilecek. Bunun için akademik 7 kişilik bir ekip kurulması gerekiyor. Bu ekibe internet üzerinde e-kitap oluşturabilecek bir ortam sağlıyoruz. Bu proje, e-kitap yolu ile ağaç kesiminin önüne geçecek.”
Eğitim Problemine 58 Bin Dolarlık Çözüm
Diyarbakırlı bilgisayar mühendisi Recep Altun, geliştirdiği sistemle eğitime ışık tutacak.