Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 'Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son 2 asırdır en temel meselesi, mili kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir' 'Batı medeniyetinin ürünleri ve sonuçlarını taklit ettikçe, adam olacağımızı, güçleneceğimizi ve bizim de uygarlık yarışında bir şekilde var olacağımızı zanneden bazı zihin çevreleri ortaya çıktı. Bunun için büyük bir mücadele verildi'

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son 2 asırdır en temel meselesi, mili kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir." dedi.

Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması'nın gala ve ödül törenindeki konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan önceki görevlerinde de kısa film yarışmasının ödül törenlerine katılmaya gayret ettiğini söyledi.

Türkiye'de eksiklik duyulan en önemli alanlardan birinin de kültür ve sanat olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Bunu inşallah hızla ve süratle tamamlıyoruz. Yönetmenimiz Semih Kaplanoğlu'nun da ümitvar şekilde ifade ettiği gibi bu ve benzeri yarışmalar, gerçekten var olan marifeti ortaya çıkarmak için hazırlanmış olan iltifattır. Sadece yarışmaya eser gönderen 276 kişiyi değil çok sayıda arkadaşımızı teşvik etmek için ortaya konulmuş olan ödülleri de sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş, gençleri sanatın her alanında desteklemeyi sürdüreceklerini belirterek, çok sayıda olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de sinemaya bakanlık olarak ciddi destekler verdiklerini anımsatan Kurtulmuş, 2017'de 150'nin üstünde yerli filme destek olduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, sinema alanında gençleri teşvik ettikçe çok daha güzel sonuçlar alacaklarını anlatarak, "Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son 2 asırdır en temel meselesi, mili kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir." dedi.

Konuşmasının devamında Batı taklitçiliğini eleştiren Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Batı medeniyetinin ürünleri ve sonuçlarını taklit ettikçe, adam olacağımızı, güçleneceğimizi ve bizim de uygarlık yarışında bir şekilde var olacağımızı zanneden bazı zihin çevreleri ortaya çıktı. Bunun için büyük bir mücadele verildi. Kendisine ait olandan utanan, sırt çeviren, köklerini kendisine yabancı hisseden ve sanki mümkünmüş gibi buradan kesmiş olduğu bir dalı başka bir ağacın gövdesi üzerinde yükseltmeye çalışan nice fikir ve sanat adamları geldi geçti. Tabir-i caizse o günün tartışmasıyla 'İslam mani-i terakki midir?' iki asırdır boğuşuyoruz."

Kurtulmuş, ait olunmayan bir tahayyül dünyası üzerine bir tasavvur oluşturulamayacağına dikkati çekerek, bu anlayıştan uzaklaşıldığını söyledi.

- "Eğitimin omurgası öğretmen üzerine kurulur"

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da kurum olarak her zaman milletin yanında ve emperyalizmin karşısında olduklarını anlatarak, TSK'nın yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan güvenlik görevlilerine Allah'tan rahmet diledi.

Bu duruşlarının millete cesaret verdiğini belirten Yalçın, bu duruş nedeniyle bütün teşkilatlara teşekkürlerini iletti.

Yalçın, festivalin temasının eğitim olarak belirlendiğini anımsatarak, "Eğitim dünden kalan sorunlarımızın da yarına ilişkin yürüyüşümüzün de en ana omurgasıdır. Eğitimin hedefi, yeni nesle katkıda bulunmak ve nesli imar ve ihya etmektir. Eğitimin amacı çocuklarımızdır. Bu anlamda eğitimin merkezinde bulunanlar öğretmenlerimizdir. Eğitimin omurgası öğretmen üzerine kurulur. Dolayısıyla eğitime ilişkin bütün düzenekler, bakanlıklar, il müdürlükleri öğretmenlerin işini kolaylaştırmak üzerine kurulmuş yapılardır." ifadelerini kullandı.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu ise yarışmanın konusunun eğitim olması üzerine değerlendirmelerde bulunarak, kendi eğitim hayatı hakkında bilgiler verdi.

Bugün her şehirde bakanlığın desteğiyle film festivallerinin yapıldığını anlatan Kaplanoğlu, "Bu festivallerde sinemamızın genç yetenekler ve yönetmenleri ortaya çıkıyor. Bu festival, yeni yönetmenlerin gelmekte olduğunu, Türkiye'nin sözünün, birikiminin, ariflerden devralanın sözü, şiiri ve aşkı paylaşacak gençler geliyor. Bundan gurur duyuyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Yalçın, Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'a çini tablo hediye etti.

- Ödüller

Bu yıl "Eğitim" temasıyla dördüncüsü düzenlenen kısa film yarışmasına, 276 yapım katıldı. Ön elemeden geçen kısa filmlerin 14'ü, seçici kurul tarafından izlendi.

Yönetmen Kaplanoğlu, oyuncu Gökhan Atalay, gazeteci Nihal Bengisu Karaca, sinema yazarı Enver Gülşen, sanat tarihçisi İsmail Erdoğan'ın jüri üyeliğini üstlendiği yarışmada, birinciliği "Misket" filmiyle Mutlu Kurnalı, ikinciliği "Dedemle Bir Gün" filmiyle Nizamettin Kars, üçüncülüğü "Word" filmiyle Mesude Samur elde etti.

Yarışmada ayrıca "Bereket" filmiyle Mehmet Nişancı "Mehmet Akif İnan Özel Ödülü"ne, "Teferruat" filmiyle Muhammet Emin Altunkaynak da "Erol Battal Teşvik Ödülü"ne layık görüldü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile