Öğretmenin itibarsızlaşmasına sebep olanların bindiği dalı kestiğini belirten Aktif Eğitimciler Sendikası (AES) Genel Başkanı Osman Bahçe, “Milli Eğitim Bakanlığı, atacağı birkaç küçük adımla eğitimde mesleki itibar probleminin çözümüne stratejik katkılar sağlayabilir.” dedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası (AES) 'Eğitimde Mesleki İtibar Sempozyumu' düzenledi.
Sempozyuma Aktif Eğitimciler Sendikası (AES) Genel Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müşavirlerinden Mahmut Tuncer, MEB’de görevli genel müdür ve grup başkanlarının yanı sıra öğretmenler katıldı.
Eğitimde mesleki itibarın korunması ve arttırılması için eğitimin tüm paydaşlarına sorumluluklar düştüğünü belirten Bahçe, “En yetkili taraf olarak Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen yetiştirme sistemi, istihdam politikaları ve hizmetiçi eğitim stratejisi gözden geçirmesi gerekiyor. Bu bağlamda öğretmen yetiştirme ve atama sistemimiz mesleki itibarı destekler mahiyette yeniden düzenlenmeli.“ diye konuştu.
Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde mesleki itibar probleminin çözümüne stratejik katkılar sunabilmesi için atması gereken adımları şu şekilde sıraladı: “Eğitimde bölgeler arası fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Okullara temizlik, güvenlik, kırtasiye gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaları için ödenek gönderilmeli. Yönetici ve öğretmenlerin öğrencinin, velinin, servisçi, kantinci gibi çevre esnafı tarafından töhmet altında kalmasına mani olunmalı. Mesleklerin kazançları kadar saygı ve itibar gördükleri günümüzde öğretmenlerin özlük hakları, sayılarının çokluğuna bağlı olarak değil üstlendikleri vazifenin önemine, sorumluluklarının ağırlığına bağlı olarak iyileştirilmeli. Öğretmen ikinci bir iş yapmak zorunda bırakılmamalı. Denetim verimliliği arttırılmalı, yönetim ve denetim birimleri arasında koordinasyon sağlanması için çok başlı denetim birimleri tek çatı altında birleştirilmeli. Denetleyenin de denetlenenin de mutlu olacağı makul düzenlemeler yapılmalı. Atama ve yer değiştirme boş kadroların kadrolu öğretmenlerle doldurulması sağlanmalı, özür durumu atamalarında gerçek özür sahibi personel mağdur edilmemeli. Eğitim bakanlığında öğrenim özrünün özür olmaktan çıkartılması garabetine son verilmeli.” "SEMPOZYUMDA BİLİM ADAMLARI ÖĞRETMENLİĞİ ENİNE BOYUNA ELE ALDI" Sempozyumda birçok üniversiteden önemli bilim adamları, öğretmenlik mesleğini enine boyuna ele aldı. Başkanlığını Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Aydemir’in yaptığı ilk oturumunda; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan ‘Meslek Olarak Öğretmenliğin Gözden Düşüşünün Sebepleri Üzerine Notlar’, Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vehbi Çelik ‘Karakter Odaklı Öğretmenlik’, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Akyol ‘Öğretmenlik Mesleği ve İtibarı Üzerine Bir Değerlendirme’, Okul Müdürü Tuncay Şen ‘Mesleki İtibarın Korunmasında Öğretmene Düşen Sorumluluklar’ ve MEB Grup Başkanı Tunay Alkan ‘Türkiye'de Mesleklerin Statüsü ve Öğretmenlik Mesleği’ başlıklı bildirilerini sundu. Başkanlığını Gazi Üniversitesi’nden Doç.Dr. Salih Şahin’in yaptığı ikinci oturumda ise şu bildiriler sunuldu: “Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ayteni Sır ‘Okulda Şiddet ve Şiddete Yol Açan Nedenler’, YBU İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi TDE Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Yaman ‘Eğitim-Öğretim Süreçlerinde Değerler Eğitimi’, Kamboçya Zaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Kara ‘Kültürümüzde Öğretmenin Yeri ve Değeri’ ve İl Eğitim Denetmeni Fethi Turan ‘Mesleki İtibarın Korunması ve Arttırılmasında Mevzuatın Rolü."
Eğitimciler, Öğretmenlikte Mesleki İtibar Kaybını Sempozyumda Tartıştı
Çocukların ve gençleri bin bir emekle insanlığın huzur, mutluluk ve emniyeti için yarınlara hazırlayan öğretmenlerin mesleki itibarı Aktif Eğitimciler Sendikası tarafından düzenlenen ‘Eğitimde Mesleki İtibar Sempozyumu’nda ele alındı.