Eğitimde Fatih Projesi Dağıtım Töreni

Eğitimde Fatih Projesi Dağıtım Töreni

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, FATİH projesine ilişkin, “FATİH projesinin en öncelikli hedefi özünde öğretmenlerimizin işlerini daha iyi yapabilmesi için imkan sağlamak.

Öğretmenlerimize bugüne kadar hayal bile edemedikleri fırsatlar ve imkanlar sağlıyor” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eğitimde FATİH projesi dağıtım törenine katıldı.

ATO Congresium'da düzenlenen programa Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Salih Kapusuz, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Törende konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirilen FATİH projesinde bugün önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, “675 bin öğretmen ve öğrencimize tabletlerini teslim edeceğimiz bu önemli günde sizlerle bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hükümetimiz döneninde, geçtiğimiz 11 yılda; Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi için hem alt yapı alanında hem de eğitim alanında önemli yatırımlar gerçekleştirdik" dedi

“Yapılan bu yatırımların hedefi Türkiye’nin bilgi çağında gelişmiş ülkeler içerisinde yer alması, gençlerimizi, firmalarımızı, Türkiye’mizi dünya ile rekabet edebilecek güce kavuşmasıdır" diyen Elvan, "Bu çağın motor gücü bilgidir. Bilgiye sahip olan ve onu iyi kullanabilen toplumlar diğerlerinin hep önünde olmuşlardır. Bilgi toplumunun ana faktörü ise gençler ve çocuklardır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgisayar okuryazarı yapmak ve dünyada kendi rekabet edebilmesini sağlamak amacıyla okullarımızın tamamında bilgisayar sınıfları oluşturduk. Tüm okullarımıza geniş bant internet götürdük. Kablolu ve kablosuz gelişim imkanı bulunmayan 5 bin 200 köy okuluna uydu üzerinden internet girişim alt yapısı götürdük. Yaklaşık 22 bin okula bilgisayar teknoloji sınıfı kurduk. Bunlara eş zamanlı olarak ise bilgisayar okuryazarlığının tabana yayılması içinde kütüphanelere, halk eğitim merkezlerine, merkezi eğitim merkezlerine, beldelerimize, köylerimize 3 bin üzerinde kamu internet giriş merkezleri kurduk. Vatandaşların, kamu hizmetleri elektronik ortamda almalarını sağlayan E-Devlet projelerini gerçekleştirdik. Yaptığımız bu hizmetlerle ülkemiz bilgisayar okuryazarlığında Avrupa’nın en önde gelen ülkelerinden biri haine geldi. Bakanlığıma bağlı Haberleşme Genel Müdürlüğümüz FATİH projenin birince fazında 3 bin 657 okula 84 bin 920 etkileşimli tahta, 3 bin 657 adat çok fonksiyonlu yazıcı ve doküman gerçekleştiği ve Milli Eğitim Bakanlığımıza bunu teslim etti” şeklinde konuştu.

Elvan, şöyle devam etti:
“Projenin ikinci fazında ise çalışmalarımızı tamamlayarak 41 bin 996 okula 347 bin 367 adet etkileşimi tahta ve 41 bin 996 adet çok fonksiyonlu yazıcı alım ihalesini tamamlamış buluyoruz. Ünümüzdeki yıl ağustos ayı itibariyle 100 bin etkileşimli tahtaya okullarımıza yerleştirmiş olacağız. Önümüzdeki yıl ağustos ayı itibariyle kalan 250 bin etkileşimli tahtayı yine okullarımızda tüm öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz hazır halde bulunacaklardır. Bu proje tamamlandığında sadece her okulumuza yüksek standartlı eğitim alt yapısını kavuşturmakla kalmayacak, bu projenin bölgesel arasında farklılıkları ortadan kaldıracak, eğitimde fırsat eşitliğini getirecek, ülkemizin bilgi toplumuna dönüşmesini sağlayacak ve en önemlisi de bu projesiyle okullarımız adeta birer bilgi yuvasına düşünecektir.”
Milli Eğitim Bakanı Avcı, FATİH projesinin önemine vurgu yaparak, “İsimsiz kahramanlar bugüne kadar 10 binlerce tablet bilgisayarı öğrencilerimizle buluşturdular. Mart ayının sonuna kadar bu sayı 675 bini bulacak. Arkadaşlarımız geçe gündüz çalışarak sınıflarımızı etkileşim tahtaları ile donatıyorlar. Binlerce kilometrelik ağ alt yapısı yardımıyla gerçek dünya ile entegre ediyorlar. Ağ alt yapısı ulaşamayan kırsal bölgeler gözden çıkarılmıyor 4 bin okulumuzu uydu bağlantısı ile bağlıyorlar. Toplamda 500 bin dersliğimizin hepsinde etkileşim tahtası olacak ve 50 bin okulumuzun her biri internet bağlantısına sahip olacak. Bütün okullarımızdaki öğretmenlerimiz de, ortaokul ve lisedeki öğrencilerimize toplam 10 milyondan fazla tablet bilgisayarı ve her okulumuza çok fonksiyonlu fotokopi makinalarını dağıtacağız. Projeyi özel ve önemli kılan yanı çocuklarımıza öğretmenlerimize ve öğrencilerimize sağladığımız araç ve gereç değil. Proje de görev alan arkadaşlarımız başta eğitim içeriği olmak üzere, projenin başarısı için gereken bileşenler konusunda olağan üstü çaba harcadılar” dedi.

Eğitim Bileşim Ağı (EBA)’yı geliştirdiklerini belirten Avcı, şunları kaydetti:
“EBA bünyesinde 5 binden fazla ders anlatım ve tanıtım videosu, kazanımlara yönelik 3 binden fazla sesli metin müfredata uygun 50 binden fazla görsel malzeme, binden fazla dergi, bin 500 eğitim kitabı yayınlandı. Ayrıca 11 kamu portalı, öğretmen ve öğrenciler için 43 eğitim portalı, özellikle öğretmenlerimize özgü 27 portal oluşturuldu. Dünya çapında kullanılan eğitim kaynakları grup teknolojisiyle EBA içeriği olarak öğretmen ve öğrencilerimize sunuldu. Teknolojinin beklenen gelişimi sunabilmesi için eğitim ortamının bütünüyle değişeceğini ve anlayışımızda bu değişime uyum sağlaması gerektiğini biliyoruz.”
Tabletlerde ve etkileşim tahtalarında yer alan FATİH yazılımını geliştirdiklerini ifade eden Avcı, “Öğretmenlerimiz bu yazılım yardımıyla işledikleri dersleri dijital ortama aktararak öğrencileri ile paylaşabilecekler. Hazırladıkları soruları, öğrencilerine gönderip küçük sınavlar yapabilecek onlarla ihtiyaç duydukları süre boyunca temas içerisinde kalarak gerekli gördükleri malzemeyi paylaşabilecekler. Bu da orta vade de sınavları kaldırarak ders içerisindeki başarıyı esas alan zemini oturtturmamız konusunda bize çok yardımcı olacak. FATİH projesinin en öncelikli hedefi özünde öğretmenlerimizin işlerini daha iyi yapabilmesi için imkan sağlamak. Öğretmenlerimize bugüne kadar hayal bile edemedikleri fırsatlar ve imkanlar sağlıyor. Bu fırsatlar ve imkanlardan faydalanmaları için öğretmenlerimize çok sayıda hizmet için program uyguladık” ifadesini kullandı.

Pilot uygulamaları tamamlanan proje sonucunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katılımıyla bugün Ankara'da 81 ilde 3 bin 500 okulda 675 bin öğrenci ve öğretmene tablet bilgisayar dağıtılmaya başlandı. Dağıtılan tabletlerin 575 bin tanesinin 9. sınıf öğrencilerine, 100 bin tanesinin de öğretmenlere verileceği kaydedildi.

Salonda bulunan öğrenciler tablet bilgisayarların çok güzel olduğunu söyledi.

Kitapların ağırlığından kurtulduklarını belirten öğrenciler, derslerin daha kolay olacağını ifade etti.

Öğrenciler, "Kitaplar ağırdı sırtımıza yük oluyordu. Bundan kurtulmuş olduk. Çok yararlı. Çanta karşılaştırması yaptılar. Çantaları götürmek sağlığımız açısında kötü oluyor. Bunları rahatça götürüyoruz. Çok beğeniyoruz. Çok yararlı. Başbakanımıza teşekkür ederiz"dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile