Orhan Tonga, 18 Şubat 2009 tarihinde Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi 'ne kadavra olarak kullanılmak üzere bedenini bağışladı. Tonga, bağıştan yaklaşık iki yıl sonra 65 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetti. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hulki Başaloğlu, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Ailesi bizi arayıp babalarının bu vasiyetini yerine getirmek istediklerini bildirince Nazilli Devlet Hastanesi'ne gidip bedenini kadavra olarak kullanılmak üzere üniversitemize getirdik, ilaçladık. Yaklaşık 2 yıldan beri eğitim ve araştırmalar için kullanmaktayız. Haziran ayı başında aileye teslim edeceğiz. Kadavranın İslami usullerle mezara gömülmesini sağlayacağız. '
'BU TÜR BAĞIŞLARIN ARTMASI GEREKİYOR '
Ailesinin, Tonga'nın vasiyetini yerine getirme sürecinde büyük duyarlılık gösterdiğini dile getiren Başaloğlu, minnettar olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: 'Kadavralar tıp fakültelerinde öğrencilerin eğitim ve araştırmaları için son derece önemli bir materyal. Geleceğin hekimleri olacak öğrenciler maketler üzerinde de eğitim yapıyor ancak kadavranın yerini hiçbir şey tutmuyor. Eğitimlerinde ölmüş insan bedeninin kullanılması çok daha önemli. Türkiye'de doku ve organ bağışlarında belirli bir noktaya gelindi ancak kadavra bağışları konusunda yeterli bilinç yok. Fakültemizdeki kadavra imkanını Orhan Tonga'nın bağışı ile sağlayabildik. Bu tür bağışların artması gerekiyor. Vefatı sonrasında ailesinin ortaya koyduğu duyarlılık da bizim için çok önemli. Eğer vefatında haber vermeyip cenazeyi defnetseler, bağışa rağmen imkandan yararlanamayabilirdik. Bu nedenle dekanımızla da görüşerek kadavranın teslimi sırasında aileye teşekkür plaketi takdim edip tıp fakültesi öğrencilerini cenaze törenine göndermeyi planlıyoruz. '
'EĞİTİME KATKI SAĞLAMAK İSTİYORDU '
Orhan Tonga'nın kızı Funda Zeyrek, bağışın ardından babasının, kendisine sürekli sözünü mutlaka tutmasını söyleyerek ikaz ettiğini söyledi, 'Her şey senin elinde, engel olma, mutlaka tıp fakültesini ara' derdi. Ben de kısa süre sonra vefat edeceğini hiç tahmin etmediğimden 'Tamam' derdim. Hatta bağış sonrasında tıp fakültesinde öğrencilerle de görüşmüş. Kendisi öğrencileri çok seviyor, eğitime katkı sağlamak istiyordu. Bu duruma aile içinden ve çevremizden tepki gösterenler de oldu ama vefatı sonrasında haber vermeseydim, babamın isteğini yerine getirmediğim için sürekli kendimi sorumlu hissedip vicdan azabı çekerdim ' diye konuştu.
'ÇOK BÜYÜK İYİLİKTE BULUNDU, GURUR DUYUYORUZ '
Tonga'nın Japonya'da yaşayan oğlu Umut Tonga ise 'Sağlığında Türkiye'deki eğitim açığından söz ederdi. Aydın bir kişiliği vardı. Oğlu olarak istediği şeyi yapmış olmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Çünkü herkesin yapabileceği bir şey değil. Vefat ettiğinde kadavra olarak bağışlanıp cenaze defnedilmediği için Nazilli'ye gelmemiştim. Ancak 3 Haziran'da cenaze töreni için orada olacağım ' dedi.
Eğitime bağışlanan kadavra defnedilecek
Aydın'da bedenini kadavra olarak bağışlayan ve tıp fakültesinde 2 yıldır eğitim amaçlı kullanılan Orhan Tonga'nın cesedi, toprağa verilmek üzere ailesine teslim edilecek.