Eğitimin Geleceğine Yön Veren Teknoloji Ve Çözümler, GESS Turkey 2017'De Görücüye Çıktı
Eğitimin kalitesini yükseltmek amacıyla bugüne kadar binlerce eğitim uzmanını buluşturan GESS fuar ve konferansları, düzenlenen törenle WOW İstanbul Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.
21 Ekim tarihine kadar WOW İstanbul Kongre Merkezi’nde devam edecek olan GESS Turkey, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü destekleriyle İFO Fuarcılık ve F&E Group iş birliğinde düzenleniyor. Etkinlikte gelişen dijital içerikler ve yeni eğitim teknolojileri sergileniyor. Fuarla eş zamanlı organize edilen ve tüm içeriklerin ücretsiz olduğu GESS konferanslarında ise STEM’den sanal gerçekliğe, programlamadan kanıta dayalı eğitime, robotikten dijital ve interaktif teknolojiye kadar farklı konularda ulusal ve uluslararası uzmanlar deneyimlerini aktarıyor.
Dubai, Endonezya ve Meksika’dan sonra Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen GESS Turkey’in açılış konuşmasını yapan YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, ’’Milli Eğitim Bakanlığı olarak burada bulunmaktan, bu etkinliğe destek vermekten ve buradan istifade edecek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Burada sergilenen yenilikler ve konferanslarda paylaşılanlar, eğitim politikalarımızın belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Bakanlık olarak teknolojiye büyük önem veriyoruz. FATİH Projesi kapsamında şu anda okullarımızdaki akıllı tahta sayısı 432 bine ulaştı, aynı zamanda milyonlarca öğrencimize de tablet bilgisayar dağıttık. Bu teknolojik yatırımın arkasındaki hedeflerden birisi çocuklarımızı, kendi zamanımızdaki gibi değil de onların zamanındaki gibi yetiştirmek. Diğeri de onların daha hızlı ve iyi öğrenerek hayata hazırlanmalarını ve ilerde ülkelerine katma değer oluşturacak bireyler olmalarını mümkün kılacak donanıma sahip olmalarını sağlamak’’ dedi.
’’Çocuklarımızı, henüz var olmayan teknolojilere göre hazırlamalıyız’’
Bünyesinde dünya genelinden yaklaşık 100 bin eğitimcinin bulunduğu Uluslararası Eğitimde Teknoloji Topluluğu (ISTE) Danışmanı Tony Brandenburg ’Eğitim ve Okullaşma’ farkını ortaya koyan bir sunum paylaştı. Dünya genelinde uygulamaya konulan eğitim sistemlerinin eksikliklerine vurgu yapan Brandenburg, ’’Biz okullaşmayı çok iyi yapıyoruz, yeni okullar açıyoruz, onları son teknoloji yeniliklerle donatıyoruz, ancak çocuklarımıza gelecek için eğitim vermiyoruz. Biz kendimiz öğrendiğimiz gibi onlara öğretmeyi düşünüyoruz. Dünya ve toplumlar değişiyor. Ancak baktığında dünyanın pek çok yerindeki müfredatlar demode. Çocuklara matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi branş dersleri ne kadar doğru öğretebiliyoruz? Karamsar değilim ama kaygılıyım. Öğrencileri, şu anda henüz var olmayan teknolojilere göre hazırlamamız gerekiyor. Bugün doğan bir çocuk, 18 yıl sonra hayata atıldığında nasıl bir dünya onu bekliyor olacak ise, biz o dünyaya göre o çocuğu eğitmeliyiz. Özetle çocuklarımız iyi tasarımcı mı? Kreatif iletişim kurabiliyor mu? Küresel vatandaş mı? Küresel iletişime açık mı? Kendi bilgilerini inşaa edebiliyor mu? Bunlara odaklanmalı, eğitim sistemlerini buna göre kurgulamalıyız’’ açıklamasında bulundu.
Fuar hakkında bilgi veren İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, ’’GESS fuarları dünyanın değişik yerlerinde düzenlenen fuarlar. 10 yılı aşkın süredir Dubai’de düzenleniyor. Meksika ve Endonezya’da da yapılıyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriyoruz. Bu fuarın amacı sınıftaki eğitim kalitesini yükseltmek üzere katkıda bulunmak. Hem katılımcıların sergilediği ürünler hem 3 ayrı toplantı alanında yapılan sunumlar ve eğitim çalışmaları, sınıftaki eğitimin teknoloji açısından ve içerik açısından kalitesini yükseltmek üzere katkıda bulunmayı amaçlıyor’’ dedi.
Türkiye’de eğitimde kullanılan teknolojiyi değerlendiren Aytemur, ’’Okulların amaçlarından biri çocuklarımızı hayata hazırlamak ise kaçınılmaz olarak teknolojiyle de erkenden buluşturup bunu kullanabilir hatta üretebilir hale getirmesi gerekiyor. Dolayısıyla okullardaki eğitiminde buna uygun olarak yeniliyor olması lazım. Mili Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda önemli çalışmaları ve çabaları var. Burada da değişik oturumlarda yaptıkları faaliyetleri anlatacaklar. FATİH Projesi bir süredir bu anlamda okullardaki teknoloji kullanımı arttırmak üzere yürütülen bir projeydi. Özel okullar daha 1’inci sınıfta çocukları teknoloji ile tanıştırıyor ve hatta kodlama dersleriyle teknolojinin kullanımı sağlıyorlar. Zor bir konu ama geleceği ilgilendiriyor. Eğitim profesyonelleri bu konuda titizlik ile çalışıyor. Umarım fuarımız neler kullanılabilir, hangi içeriklerle kullanılabilir konusunda eğitimcilere destek olacak. Ayrıca burada yapılan oturumları izleyen eğitimcilerimiz sertifikalandırılacaklar’’ şeklinde konuştu.
’Teknolojik eğitim’ içerikli sunumları GESS Turkey’de
Anasınıfından yükseköğretime kadar eğitimin her aşamasında görev yapan profesyonellere, kendi alanlarındaki tüm yenilikleri ve ürünleri bir arada sunan GESS Turkey 2017’nin zengin içerikli konferans programı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, YEĞİTEK Genel Müdürlüğü, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Elektronik Eğitim İçerikler Daire Başkanlığı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Temel Eğitim Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bir dizi panel ve oturum düzenleniyor. Eğitici oyun uygulamaları, siber güvenlik, sosyal medyanın doğru kullanımı, hibrit bilişim sınıfları, dijital yetkinlik, bilgi işlemsel düşünme, mikrodenetleyici kodlama gibi geleceğe yön veren eğitim teknolojilerinin konu alınacağı konferans programı, dileyen tüm öğretmenler tarafından ücretsiz olarak takip edilebilecek.
Uluslararası uzmanlardan, eğitimcilere ilham veren sunumlar
İçeriği GESS’in küresel eğitim pazarındaki 11 yıllık deneyimiyle hazırlanan ve uluslararası uzmanların konuşmacı olarak yer aldığı ücretsiz konferans programı kapsamında ise; Uluslararası Eğitimde Teknoloji Topluluğu -ISTE- Uluslararası Danışmanı Tony Brandenburg, dünyaca ünlü eğitim kurumlarında ders veren, NLP Uygulayıcısı Uzman ve Eğitimci, konuşmacı ve yazar David Hodgson, JESS Dubai (Jumairah English Speaking School) dijital öğrenme ve inovasyon başkanı Steve Bambury ile Lifeshare kurucusu ve ülkesi Yunanistan Eğitim Bakanlığından ödüllü bir isim olan Xenia Giannaki, Türk eğitim sektörüne ilham veren sunumlar gerçekleştiriyor. Ayrıca etkinliğin içeriğinde, eğitimcilerin edindikleri pratik öğretme metotlarını sınıflarına hemen taşıyıp uygulayabilecekleri biçimde kurgulanan özel oturumlar da yer alıyor.