Türk Egitim Dernegi Genel Baskani Selçuk Pehlivanoglu, "Bizim gibi düsünen, çocuga, gençlige dair hassasiyetleri olan kuruluslarla is birligi yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Roche Diagnostik Türkiye ile yaptigimiz ortak çalismada da bir kez daha gördük ki el ele verdigimizde daha güçlüyüz." dedi.
Türk Egitim Dernegi'nden (TED) ???????yapilan açiklamaya göre, genç nesillerin saglik bilincini artirmak amaciyla, Roche Diagnostik Türkiye ve Türk Egitim Dernegi (TED) isbirligiyle Kasim 2020'de hayata geçirilen Egitimle Saglikli Gelecek projesinde ilk dönem tamamlandi. Projede ögrencilerin psikososyal gelisimlerine ve saglik bilinç düzeylerine katki saglayan egitimler verilerek gençlerin ve velilerin çevrelerini olumlu yönde etkileyecek davranislar gelistirmesi hedeflendi.
Devlet okulunda okuyan ve Türk Egitim Dernegi'nin Tam Destek Bursu'ndan yararlanan lise ögrencileri ve aileleri için tasarlanan projenin 2020-2021 döneminin tamamlanmasinin ardindan, egitimlerin etkinligini ölçmek amaciyla ögrencilere ve velilere final degerlendirme anketi uygulandi. Ankete Ankara, Istanbul, Izmir, Diyarbakir, Malatya ve Kayseri devlet okullarinda ögrenimlerini sürdüren, yüzde 54'ü kiz, yüzde 46'si erkek olmak üzere yaklasik 200 ögrenci ile çogunlugu 40-45 yas araligindaki 81 veli katildi.
- Tüm konularda ögrencilerin bilgi düzeyi artti
2020-2021 dönemi boyunca proje kapsaminda ögrenciler için 18 farkli egitim ve bir söylesi etkinligi düzenlendi. Etkinliklere yaklasik 600 ögrenci katilim gösterdi. Egitimlerin genel beklenti düzeyini karsilama orani yüzde 86 olarak tespit edilirken, egitimler sonrasinda ögrencilerin yüzde 98'inin saglik konusunda daha bilinçli oldugu görüldü.
Kasim 2020 döneminde gerçeklesen ilk anket sonuçlariyla karsilastirildiginda proje süresince düzenli spor yapan ögrencilerin orani yüzde 48'den yüzde 55'e yükselirken; beslenme ve saglikli gidalar konusunda ögrencilerin bilgi düzeyi yüzde 8 artarak yüzde 67'den yüzde 75'e çikti.
Ögrencilerin katildiklari egitimler arasinda en yararli bulduklari egitimler “Ilk Yardim Farkindaligi”, “Agiz ve Dis Sagligi” “Sinav Kaygisi ile Basa Çikma” olurken; bunlari “Sporun Saglikli Birey Gelisimindeki Önemi” “Sosyal Zekâ ve Networking”, “Internet Kullaniminda Etik” ve “Kariyer Gelisimi” egitimleri takip etti.
Egitimlere katilan ögrenciler sosyal anlamda ve düsünsel olarak gelisme sagladiklarini, saglik konusunda yeni seyler ögrendiklerini belirtirken, ögrencilerin yüzde 91'i ögrendikleri bilgileri çevrelerine aktardiklarini ifade etti.
- Ögrenciler ögrendiklerini günlük hayatlarinda da uyguluyor
Ögrencilerin anket kapsaminda verdigi yanitlar, bilgi düzeylerinin gelisiminde proje egitimlerinin katkisinin yüksek oldugunu ve egitim konularinin ögrencilerin ilgisini çektigini gösterdi. Anket sonuçlari ayrica, kisisel gelisim egitimlerinin ögrencilerin projeye olan ilgisini artirdigini ortaya koyarken, ögrencilerin yüzde 93'ünün egitimlerden ögrendiklerini günlük hayatlarina da uyguladiklari tespit edildi. Proje baslangicinda ögrencilerin yüzde 50'sinin saglik kuruluslarinda tedavi olurken sahip oldugu hak ve sorumluluklari tam anlamiyla bilmedigi görülürken, egitimlerin ardindan bu konulardaki bilinç düzeyinin yüzde 90'a yükseldigi gözlemlendi.
- Egitimlerden veliler de memnun
2020-2021 dönemi boyunca süren proje kapsaminda velilere yönelik “Rahim Agzi Farkindalik Egitimi” ve “Madde Bagimliligindan Korunma” egitimleri düzenlendi. Etkinliklere Ankara, Istanbul, Izmir, Diyarbakir, Malatya ve Kayseri'den toplamda 187 veli katildi. Egitimlerin ardindan 30 sorudan olusan final degerlendirme anketini 40-45 yas araliginda 70'i kadin, yüzde 30'u erkek olmak üzere 81 veli yanitladi. Anketi yanitlayan velilerin çogunlugu, egitimlerin genel olarak kendilerine ve çocuklarina katki sagladigini ve içerikleri faydali bulduklarini belirtti.
- Ögrenciler saglik konusunda daha çok bilinçlendi
Açiklamada görüslerine yer verilen Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye & Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Baskani Burçak Çelik, projeyle ilgili "Roche Diagnostik Türkiye olarak, insanlarin yasamlarini iyilestirme misyonuyla çalisirken, bir yandan da kurumsal becerilerimizi toplumsal faydaya dönüstürecek farkli çalismalari ve projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. En çok önemsedigimiz konularin basinda ise saglik alaninda toplumsal bilincin artirilmasi yer aliyor. Bu dogrultuda öncelikli olarak gençlerimizin saglik alaninda nitelikli bilgilerle bilinçlenmelerini saglamamiz gerektigine inaniyoruz. Egitimle Saglikli Gelecek projesini iste tam da bu amaçla hayata geçirdik." ifadelerini kullandi. Çelik, "Projenin ilk yilinin sonunda yaptigimiz anketin sonuçlari, ögrencilerin yüzde 98'inin saglik konusunda daha bilinçli oldugunu ortaya koydu" degerlendirmesini yapti.
- "Egitimle Saglikli Gelecek projesinin daha fazla sirket, kurum ve kurulus için, onlari da harekete geçirecek ilham verici bir proje olmasini diliyorum."
Türk Egitim Dernegi Genel Baskani Selçuk Pehlivanoglu ise Türkiye'nin egitim alanindaki ilk ve en aktif sivil toplum kurulusu olarak, ‘önce egitim önce gençlik' ilkesiyle yol aldiklarini belirtti. Bugüne kadar bursla yaklasik 50 bin çocuga ulastiklarinin altini çizen Pehlivanoglu, sunlari aktardi:
"Neredeyse iki yila yaklasacak Kovid-19 salgini sürecinde de burslu ögrencilerimizin hep yaninda olduk. Tam da bu süreçte bizim gibi düsünen, çocuga, gençlige dair hassasiyetleri olan kuruluslarla isbirligi yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Roche Diagnostik Türkiye ile yaptigimiz ortak çalismada da bir kez daha gördük ki el ele verdigimizde daha güçlüyüz. Pandemi sürecinde daha disiplinli, daha dayanikli olmayi seçmek Türk Egitim Dernegi'ne bagli ögrencilerimizin, ögretmenlerimizin, çalisma arkadaslarimin ve benim tercihim oldu.
O nedenle Roche Diagnostik Türkiye'nin günlük yasama odaklanirken, saglik basligi altinda temel haklari, psikolojiyi, çevreyi ve dogayi kapsayan projesi bizim için çok kiymetli oldu. Çocuklarimiz ve onlarin yaninda ailelerinin temel insan hakki olan sagliga yönelik dikkat edilmesi gereken noktalari irdelemesi için bu proje çok önemliydi. Öyle ki, temel hijyen ve farkindalik egitimlerinin yani sira bizim, ögrencilerimize iletmek istedigimiz psikolojik saglamlik, madde kullanim riski ve duygusal zekâ gibi ana farkindaliklarin uzmanlarca ögrencilere ve ailelere aktirilmasinin kritik öneme sahip oldugu kanisindayim.
Özellikle çocuklarimizin zor kosullarla nasil basa çikabileceginin, ruh ve bedenen nasil dayanikli olunacagina dair aldiklari egitimin çok yararli olacagini düsünüyorum. Ayrica ruhsal ve sosyal iyilik halinin en önemli unsurunun spor oldugunu ögretmenleri ve akademik danismanlarimiz her firsatta kendilerine iletiyor. Bu çerçevede aldiklari bursta da onlarin bir spor dalinda azmetmelerini ve bunu yasamlarina adapte etmelerini önemsiyoruz. Sözün özü bizler, Türkiye asigi, gençligin nitelikli gelisimine odakli kurumlar olarak her zaman her firsatta çocuklarimizin yaninda olacagiz."
'Egitimle Saglikli Gelecek' Projesine Katilan Ögrenciler Saglik Konusunda Daha Bilinçli
Türk Egitim Dernegi Genel Baskani Selçuk Pehlivanoglu: 'Roche Diagnostik Türkiye ile yaptigimiz ortak çalismada da bir kez daha gördük ki el ele verdigimizde daha güçlüyüz' Roche Diagnostik Türkiye Genel Müdürü, Türkiye & Orta Asya ve Kafkas Ülkeleri Yönetim Merkezi Baskani Burçak Çelik: 'Projenin ilk yilinin sonunda yaptigimiz anketin sonuçlari, ögrencilerin yüzde 98'inin saglik konusunda daha bilinçli oldugunu ortaya koydu'.