Egzoz gazı emisyonu ölçümünden kaçış mümkün değil.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü 1 Ocak 2010’dan itibaren egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araçların araç muayenesi yapılmadığını belirterek, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 660 TL, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine ise bin 321 TL idari para cezası uygulanacağını açıkladı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün “Araç Muayenesi Sonucu Belirlenen Eksikliklere İlişkin Kusur Grupları Yönergesi” gereğince egzoz gazı ölçümü yapılmamasının tüm araçlar için 1 Ocak itibariyle ağır kusur olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.
Bu çerçevede 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren egzoz gazı ölçümü yaptırmayan araçların Araç Muayenesi yapılmayacağına dikkat çekilen açıklamada, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 660 TL yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine ise bin 321 TL idari para cezasının herhangi bir süre verilmeksizin uygulanacağı bildirildi.
Açıklamada, bu çerçevede, taşıt sahipleri veya işletenleri ile yetkili istasyonların gerekli hassasiyeti göstermeleri hava kirliliğine neden olan egzoz gazı emisyonlarının kontrolü açısından önem taşıdığı vurgulandı.
-MOTORLU TAŞIT KAYNAKLI KİRLİLİK TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU ŞEHİRLERİ VURUYOR-
Türkiye’de hava kirliliğinin genel olarak ısınma, sanayi ve motorlu taşıtlardan kaynaklandığına dikkat çekilen açıklamada, “Motorlu taşıt kaynaklı egzozların oluşturduğu kirlilik de özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı büyük kent merkezlerinde önemli bir problem oluşturuyor. Hava kirliliğine katkısına bakıldığında; Karbonmonoksit (CO) emisyonlarının ortalama yüzde 80’inden, Azotoksit (NOx) emisyonlarının yüzde 40-70’inden, Hidrokarbon (HC) emisyonlarının yaklaşık yüzde 50’sinden, şehir bazında kurşun (Pb) emisyonlarının yüzde 100’ünde motorlu taşıtlar sorumludur. Bunların yanında büyük şehirlerde çarpık kentleşme, şehirlerin topografik yapısı, atmosferik şartlar (enverziyon) ve rüzgar, bina ve nüfus yoğunluğu gibi etkenler de özellikle kış sezonunda kirliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır” denildi.
-BİN 300 EMİSYON GAZI ÖLÇÜMÜ YAPAN YETKİLİ İSTASYON BULUNUYOR-
Açıklamada, trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinden ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek üzere gerekli usul ve esasları belirlemek maksadıyla; Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolüne Dair Yönetmeliği ve buna bağlı olarak Genelge yayımlandığı vurgulandı.
Bu çerçevede, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen TS 12047 standardını sağlayan yetkili servisler ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yetki verdiği gerçek veya tüzel kişilerin çalıştırdığı TS EN ISO/IEC 17020: 2004 standardını sağlayan araç muayene istasyonları tarafından yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamaya göre 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle, Türkiye genelinde her ilde en az bir tane olmak üzere TS 12047 standardını sağlayan yaklaşık bin 120 adet, TS EN ISO/IEC 17020: 2004 standardını sağlayan 174 adet olmak üzere yaklaşık bin 300 adet Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapan yetkili istasyon bulunuyor. Yetkili istasyonların sayısı gün geçtikçe artacak
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırdınız mı?
Egzoz gazı emisyonu ölçümü yaptırmayanlara ceza geliyor.