EHKIB Modayi Sürdürülebilirlikle Dönüstürüyor

EHKIB Modayi Sürdürülebilirlikle Dönüstürüyor

Türk moda endüstrisinin tasarimci ihtiyacina cevap vermek, genç, yenilikçi tasarimcilarin önünü açma amaciyla Ticaret Bakanligi’nin destegiyle Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi’nin bu sene 17’incisini düzenledigi EIB Moda Tasarim Yarismasi’nda kazananlar açiklandi.

17’inci kez düzenlenen EIB Moda Tasarim Yarismasinin kazanani Old Flavours, New Recipe adli tasarimiyla Mirey Demirci oldu. Ikinciligi Green Newspaper adli tasarimiyla Aysenur Kayar kazanirken, üçüncülügü The Baby in Arcadia adli tasarimiyla Ayse Hümeyra Tatar elde etti.

Finale kalan ilk 10 tasarimci, Özlem Erkan mentörlügünde Izmir Olgunlasma Enstitüsü ile hazirladiklari koleksiyonlari, Akif Örük koreografisiyle sergiledi.

“Gençlerimizin önlerini açmak için çalisiyoruz”

“Hazir giyim ve tekstil sektörlerimiz Türkiye’nin ilklerini yapan sektörlerdir” diyen TIM Baskani Mustafa Gültepe, “Her zaman tasarima yatirim yapan gençlerle var olacak sektörlerimiz. Gençlerimizin önlerini açmak için çalisiyoruz. Sürdürülebilir moda olusturmanin altini çizmeliyiz, yesil dönüsüm ve dijitallesmeye agirlik vermeliyiz. Türkiye’de hazir giyim ve tekstil sektörlerimiz otomotivden sonra ikinci sirada. Üretim ve ihracat deposu sektörlerimiz. Tasarim yarismamiz gençlerimiz ve gelecekleri için iyi bir kazanim oldu” dedi.



“Yarismalar her yil genç yeteneklerin üretime kazandirilmasinda büyük rol oynuyor”

Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskani Burak Sertbas ise “Hazir giyim ve tekstil sektörlerinde 2022 yilinda 31,5 milyar dolarlik bir ihracat gerçeklestirdik. Ihracat tutarimizin yaninda bugün Türkiye’nin en katma degerli ihracat yapan sektörleri arasindayiz. Kilogram basina ihracat birim fiyatimiz Türkiye ortalamasinin oldukça üzerinde. Amacimiz ortalama ihraç fiyatimizi daha yüksek seviyelere çekmek. Ülkemiz tasarimda her sene daha ileriye gidiyor. Bu basariya ulasmamizdaki en önemli etken, ayni zamanda bizi rakiplerimizden de ayristiran tasarim gücümüz. Tasarim yarismalari genç tasarimcilarin tesvik edildigi, farkli perspektiflerin bir araya getirildigi, yeni fikirlerin ortaya çikarildigi platformlar. Yarismalar her yil genç yeteneklerin üretime kazandirilmasinda büyük rol oynuyor” dedi.



“Tüm finalistlerimizle gurur duyuyoruz”

Baskan Sertbas konusmasinin devaminda, “Moda Tasarim yarismalarinda kesfedilen yetenekli tasarimcilarimiz sektörümüzün tasarim gücüne güç katiyor, çitayi her yil daha yüksege çikariyor. Yine yarismalarimiza katilip, uluslararasi arenada çok basarili islere imza atan dünya çapinda moda tasarimcilarimiz ülkemizi en iyi sekilde temsil ederken, bizleri de gururlandiriyor. Yarismamiza bu yil da genç tasarimcilar oldukça ilgi gösterdiler ve toplam 250 gencimizden basvuru dosyasi aldik. Bu dosyalar arasindan finale kalmayi basaran birbirinden iddiali ve ilgi çekici 10 finalistimiz tasarladiklari koleksiyonlarla yarismamizin temasina uygun, çok basarili, izlemesi keyifli koleksiyonlar hazirladilar. Tüm finalistlerimizle gurur duyuyoruz” diye konustu.



“Yeni bir baslangiç ve gelisim hikayesi anlatmalarini istedik”

EHKIB Sosyal Organizasyonlar ve Yarisma Komitesi Baskani Tugba Hazar, “Bu yarismaminiz temasini, varolusun baslangici ve gelismenin sembolü olarak belirledik: "SEED". Katilimcilardan, sezondan bagimsiz koleksiyonlarinda yeni bir baslangiç ve gelisim hikayesi anlatmalarini istedik. Her bir katilimcinin özgün ve yasama sevincini yansitan koleksiyonlar hazirladigina tanik oldum” ifadelerini kullandi.

Mirey Demirci’nin kazanani oldugu SEED” temali 17’inci EIB Moda Tasarim Yarismasinin sonucunda; birinciye 100 bin TL, ikinciye 75 bin TL, üçüncüye 50 bin TL verilirken, yurtdisi egitim bursu ve yurtdisi fuar katilimi ödülü de kazananlara sunulan imkanlarin arasinda yer aldi.

Ayrica, ilk 10 finalistin koleksiyonlari Türkiye Ihracatçilar Meclisi organizasyonu ve Ticaret Bakanligi koordinasyonunda her yil düzenlenmesi beklenen Türkiye Tasarim Haftasi etkinliginde sergilenecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile