EIB, Deprem Bölgesindeki Kadin Girisimcileri Destekliyor

EIB, Deprem Bölgesindeki Kadin Girisimcileri Destekliyor

Kahramanmaras merkezli depremlerin büyük yikima yol açtigi 11 ilde ilk günden beri bütün kaynaklarini bölgeye seferber eden Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) bu kez de üç senedir basariyla yürüttügü EIB Export-Up Mentörlük Programi ile afet bölgesindeki kadin girisimcilere yardim elini uzatiyor.

6 Subat sabahindan itibaren tüm mesailerini depremin yaralarini sarmaya vakfettiklerini vurgulayan Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, "Ege Ihracatçi Birlikleri olarak ilk etapta Ticaret Bakanligimizdan 6 milyon liralik bir kaynagimizi ayni yardim olarak kullanmak için izin aldik. Ilk andan itibaren bugüne kadar deprem için çalismadigimiz bir dakika bile yok. Ülkemizin ilerlemesi için, çok seslilik için, demokrasi için tasin altina elini koyan kadinlarimiza ihtiyacimiz var" dedi.

Bu çerçevede EIB, Export-Up Mentörlük Programi ile afet bölgesindeki kadin girisimcilere yardim elini uzatacak.

EIB, GAIB ve EGIKAD güçlerini birlestiriyor

Baskan Eskinazi, “Afet bölgesindeki 11 ilimizde yurt disina mikro ihracat yapan, kurumsallasmis, cografi isaretli ürünler üzerinde çalisan, sürdürülebilir ve katma degerli üretim yapan, uluslararasi organik sertifikalara sahip, e-ticaret ve e-ihracat ile ugrasan yataya yayilan yüzlerce kadin girisimciye ulasan kolektif yapilanmalar mevcut. Biz daha da güçlenip süreci yönetmek istiyoruz. Bu yüzden Türkiye’ye rol model olan EIB Export-Up Mentörlük Programi’mizin yeni dönemini Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) ve Ege Is Kadinlari Dernegi (EGIKAD) is birligiyle ticari faaliyetleri sekteye ugrayan 11 ildeki 11 kadin girisimcimize yönelik kurgulayacagiz” diye konustu.

Export-Up Mentörlük Programi’nin ilk döneminde tekstil sektörünün kadin temsilcilerinden Gözde Destek’e 6 ay boyunca mentörlük yaptigini anlatan Eskinazi, "Faydalanicimiz daha önce Türkiye’de üretilmemis olan akilli tekstil ürün grubunun üretimini Ar-Ge çalismalari sonucunda iki yildir gerçeklestiriyordu. Mentörlügüm süresince firmasinin numune örneklerini görüsmeler asamasinda inceleyerek ürün gelisim sürecine katki sagladim. Faydalanicimizin akilli tekstil konusunda çalismalarina ek olarak önümüzdeki süreçte ABD’de isim tescili için basvurularinin onaylanmasi neticesinde ABD pazarinda da etkin bir rol alacak" sözlerine yer verdi.

"Basari hikayeleri yaziyor"

Ege Ihracatçi Birlikleri olarak 2019’da Türkiye’de ihracatçi birlikleri arasinda ilk kez dünyanin en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi BM Global Compact’a imza attiklarini hatirlatan Baskan Eskinazi sözlerini söyle tamamladi:

“Global Compact’a üye olan ilk ihracatçi birligi olarak 2022 yilinda da Global Compact ve UN Women ortak inisiyatifi olan Kadinin Güçlenmesi Prensipleri WEPs imzacisi oldugumuzu duyurduk. Yaklasik 5 yildir Global Compact’in öncelikli prensiplerinden biri olan, kadin isgücünün güçlendirilmesiyle ilgili birçok süreci yönetiyoruz. Bu sürecin en önemlilerinden biri, Türkiye’de kadin ve genç girisimcilere yönelik ilk ihracat odakli mentörlük programi Export-Up Mentörlük Programi’miz, üç senedir basari hikayeleri yaziyor. Hem Türkiye’de kadin isgücü temsili en yüksek kurumlardan biri hem de yönetim kurullarinda da kadin temsili en yüksek kurumlardan biriyiz. Bütün yönetim kurulu üyelerimiz kadin haklariyla ilgili STK’larda aktif görev aliyor."

"Kadin dayanismasinin en güzel örnegi"

Ege Ihracatçi Birliklerinin Export-Up Mentörlük Projesi ile girisimci depremzede kadinlara sunmus oldugu destegi takdir eden Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Fikret Kileci, "Ege Ihracatçi Birlikleri, depremin ilk gününden bu yana destekleriyle bizlere güç ve umut verdi. Özellikle bölgemizde faaliyet gösteren girisimci kadinlar için kadin dayanismasinin en güzel örnegini sergilerken ekstra bir çaba gösterdiler. Bölgede depremden dolayi maddi-manevi hasar gören kadin isletmecilere destek olmak adina Export-Up Mentörlük Projesi çerçevesinde çalismak için harekete geçildi. Proje ile bugüne kadar birçok basarili ise imza atildigina ve faydali olduguna tanik olduk. Ayni pozitif etkileri depremden dolayi zor günler geçiren girisimci kadinlar için de görmeyi umut ediyoruz. Bölge ile ilgili gelismelere kayitsiz kalmayan, bu anlamli dayanisma projesiyle bölgemizdeki girisimci kadinlara yalniz olmadiklarini hissettiren Ege Ihracatçilar Birligi Baskani Jak Eskinazi’ye ve emegi geçen tüm ekip arkadaslarina sükranlarimi sunuyor, Export-Up Mentörlük Projesi’nin deprem bölgesindeki kadinlarimiza hayirli olmasini diliyorum" dedi.



Son basvuru tarihi 14 Nisan

Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskan Yardimcisi Seray Seyfeli, "Ilk dönem 6 ay boyunca mentörlük yaptigim faydalanicimiz Betül Buzludag Aydemir, kurumsal hayattan ayrilarak tekstil ve promosyon ürünleri üzerine olan girisimini 2015 yilinda filizlendirmeye baslamisti. Export-Up sayesinde su anda Türkiye’deki birçok ulusal ve uluslararasi firmanin ürünlerini üretmeye, bu firmalarin uluslararasi istiraklerinden de siparisler almaya basladi.

Export-Up Programi’mizin yeni fazinda Izmir is dünyasinin temsilcileri, deprem bölgesindeki 11 kadin girisimcimize egitim, danismanlik ve deneyim paylasimlariyla tekrardan ihracata dönmeleri amaciyla mentörlük hizmeti sunacak. Faydalanici-mentör eslesmeleri kadin girisimcilerimizin faaliyet alanlari ve ihtiyaçlarina yönelik gerçeklesecek. 14 Nisan 2023 tarihinde basvuru sürecimizi tamamlayacagiz" ifadelerini kullandi.

"Biz kadinlarin güçlendigi bir çag istiyoruz"

Seyfeli, “Türkiye, 2022 yilinda 254 milyar dolarlik ihracata imza atarken, ülkenin önemli üretim ve ihracat üssü konumundaki deprem bölgesindeki illerimiz 2022 yilinda ihracatlarini yüzde 4’lük artisla 19,6 milyar dolardan 20,5 milyar dolara çikardi. Deprem sonrasinda ise 11 ilin ihracati Subat ayinda yüzde 42’lik düsüsle 1 milyar 707 milyon dolardan 985 milyon dolara, Mart ayinda ise yüzde 20’lik düsüsle 1 milyar 997 milyon dolardan 1 milyar 590 milyon dolara geriledi. Deprem bölgesindeki kadinlarimiz 6 Subat’tan bu yana hem en ön safta sahada gece gündüz demeden görev aliyor hem de bin bir zorluk içinde ticari faaliyetlerini devam ettirmeye çalisiyor. Biz kadinlarin güçlendigi bir çag istiyoruz" diye konustu.



Iki uluslararasi Avrupa Birligi projesi

EGIKAD Baskani ve Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Denetim Kurulu Üyesi Sahika Askiner, "EGIKAD olarak kadinlara yönelik iki tane uluslararasi Avrupa Birligi projesi yürütüyoruz. Birincisi Izmir Valiliginin koordinatörü oldugu EGIKAD’in Izmir Ekonomi Üniversitesi ile ortak yürüttügü, kadinlari is hayatina sokmak için uluslararasi ’Mira-Is Dünyasinda Kadinlar projemiz Portekiz, Ingiltere ve Romanya’dan ortaklarimizla iki senedir devam ediyor. Mira projemiz de birçok pilot egitim düzenledik. Hem Ingiltere, Portekiz ve Romanya’dan gelen girisimcilere hem de projeye Türkiye’den katilan bütün girisimcilere Izmir Ekonomi Üniversitesinde egitimler verdik. Diger projemiz de EGIKAD’in koordinatörü oldugu evdeki kadinlarin dijitallesmeyi daha fazla ögrenmeleri ve dijital beceriler edinmeleri için yürüttügümüz DAS (Digital Age Skills) projemiz Litvanya, Yunanistan, Bulgaristan, Ispanya’dan ortaklarimizla basariyla devam ediyor" dedi.



"Elimden gelen her seyi yapmaya hazirim"

Askiner, "Egeli kadinlar olarak her sene daha fazla kadin girisimciye ulasmaktan, destek oldugumuz kadin girisimcilerimizin sayisini artirmaktan gurur duyuyoruz. EGIKAD üyelerimiz içinde hazir giyim agirlikli olmak üzere yillarin deneyimine sahip ihracatçi kadin üyelerimiz var. Hem Izmir Italyan Ticaret ve Sanayi Odasi Baskan Yardimcisi olarak hem de EIB’te Dis Pazar Stratejileri Gelistirme Komitesi de dahil olmak üzere birçok alanda uzun yillardir görev yürüten 30 senelik ihracat geçmisi olan bir is insani olarak EGIKAD’in baskanligina seçildigim ilk günden beri ihracata baslamak isteyen kadin girisimcilerimizi ihracata baslatmak, yurt disindaki kontaklarini gelistirmek, onlari farkli ülkelerden is kadin dernekleriyle tanistirmak ve B2B’ler yapmalarini saglamaya yönelik bir proje planliyordum. Bütün tecrübemi ve iletisim agimi EIB Export-Up Mentörlük projemize yansitmak, deprem bölgesindeki kadin girisimcilerimiz için elimden gelen her seyi yapmaya hazirim" diye konustu.



Ülke ihracatina yüzde 9’luk katki

Türkiye’nin ihracatindan yüzde 9’luk pay alan depremin büyük yikima yol açtigi 11 ilin ihracati sektörler bazinda irdelendiginde, 3 milyar 490 milyon dolarlik ihracatla hububat bakliyat yagli tohumlar zirvede yer aliyor. 2021’de 3 milyar 363 milyon dolarlik dövizi Türkiye’ye kazandirarak ihracat sampiyonu olan tekstil sektörü 2022 yilindaki 3 milyar 325 milyon dolarlik performansiyla ihracatla zirve ortagi sektör konumunda oldu. Bu iki sektörü 2 milyar 792 milyon dolarlik ihracatla çelik sektörü izledi. Kimya sektörü 2 milyar 180 milyon dolarlik ihracat yaparken, hali sektörü de 1 milyar 910 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandirdi. Yas meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri de 1 milyar 107 milyon dolarla 1 milyar dolar barajini geçen sektörler arasinda yer aldi. Mobilya sektörü 926 milyon dolarlik ihracatla bu sektörleri takip etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile