Einstein ile birlikte 'Büyük Fikirler Listesi'ne giren 20 bilim insanından biri

Einstein ile birlikte 'Büyük Fikirler Listesi'ne giren 20 bilim insanından biri

Feryal Özel... 33 yaşında ve bir Türk. Albert Einstein, John Nash gibi ünlü bilim adamlarının yer aldığı 20 kişilik 'Büyük Fikirler' listesine girmeyi başaran bir astrofizik profesörü.

  Bilim ç ; evrelerinde dü ; nyanın en akıllı kadınlarından biri olarak nitelendirilen Ö ; zel , 30 yaşındayken profesö ; r olup , NASA ' ya girmiş . Arizona Ü ; niversitesi ' nde gö ; rev yapan Ö ; zel , ' Benim beynim bilimle ç ; alışıyor ' diyor .

Novartis Bilim Ö ; dü ; lleri Gü ; nü ; ' ne katılmak iç ; in Tü ; rkiye ' ye gelen 35 yaşındaki astrofizik profesö ; rü ; , Tü ; rk medyasının ilgi odağı oldu . Doktor bir anne ve baba ile kimya profesö ; rü ; bir teyzenin olduğu bir ortamda bü ; yü ; yen ve daha ç ; ocukluk yıllarında maddenin yapısını merak edip araştıran Ö ; zel , sorularımızı yanıtladı .

NASA SPONSORLUK YAPTI

Ö ; zel , ' Bü ; yü ; k Fikirler ' listesine nasıl girdiğini şö ; yle anlattı : ' O listeye girmeme neden olan ç ; alışmalarım , nö ; tron yıldızları konusunda . Nö ; tron yıldızları da , evrenin en yoğun cisimleri . Bir kaşığı tonlar ağırlığında . Ben de bunun peşinden gidiyorum . Kara deliklerin , nö ; tron yıldızlarının manyetik alanları ü ; zerine , galaksininin oluşması ve galaksiden yayılan ışıkların evreni aydınlatması ile ilgili ç ; alışmalarım var . NASA sponsorluk yapıyor . ABD ' deki Ulusal Bilim Kurumu ' ndan da destek alıyorum . '

' IQ TESTİ YAPTIRMADIM '

Ö ; zel , hakkında ' Dü ; nyanın en akıllı kadını ' nitelemesi yapılmasıyla ilgili ' Hiç ; IQ testi yaptırmadım . Zekâ ; başarıya yol aç ; an faktö ; rlerden sadece birisi . Emek , akıldan ç ; ok daha ö ; n planda ' diyor . Ö ; zel , ' Dü ; nyaya bir daha gelseniz yine bu alanı mı seç ; erdiniz? ' sorusuna da , ' Herhalde yine bilim olurdu . Ç ; ü ; nkü ; benim beynim ö ; yle ç ; alışıyor . Meraklarım ve soru soruş şeklim hep bilime yö ; nelik . ' Astrofizik mi , başka bir dal mı? ' olurdu ama onu bilmiyorum ' cevabını verdi .

' DÜ ; NYA BENZERİ GEZEGENLER VAR '

Astronot olarak uzaya gitmek ister misiniz? ' sorusuna , ' İmkâ ; nım olsa kesinlikle giderim . İlk Tü ; rk astronot olmak ç ; ok gü ; zel olur ' yanıtını veren Feryal Ö ; zel , ' dü ; nya dışında yaşam ' iç ; in de şunları sö ; yledi : ' Dü ; nyadaki yaşam koşullarına uygun gezegenler var mı arıyoruz . 400 ' den fazla gezegen keşfedildi . Bu sayı her gü ; n artıyor . Aynı zamanda , ' uygarlık var mı? ' diye de arıyoruz . '

sabah
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile