EIT Disisleri Bakanlari Toplantisi'ndan Is Birliklerini Gelistirme Vurgusu

Türkmenistan'in baskenti Askabat'ta düzenlenen Ekonomik Isbirligi Teskilati (EIT) Disisleri Bakanlari Konseyi 25. Toplantisi'nda ticari, ekonomik, enerji ve ulastirma alanlardaki is birliklerinin gelistirilmesi mesaji öne çikti.

Türkmenistan'in Disisleri Bakani Rasid Meredov'un ev sahipliginde, düzenlenen toplantiya Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov, Özbekistan Disisleri Bakani Abdulaziz Kamilov, Kirgizistan Disisleri Bakani Ruslan Kazakbayev, Tacikistan Disisleri Bakani Sirojiddin Muhriddin, Iran Disisleri Bakan Yardimcisi Mahdi Safari ve EIT Genel Sekreteri Khusrav Noziri katildi. Toplantida Türkiye'yi Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu temsil etti.

Meredov, gerçeklestirdikleri toplantinin EIT içindeki ticari ve ekonomik iliskilerin güçlendirilmesi ve gelistirilmesinde, ayrica diger konularin da müzakere edilmesinde en etkili araçlardan biri oldugunu kaydetti.

Bayramov ise ticaret, ulastirma ve enerji alanlarindaki isbirliklerinin EIT'in öncelikli alanlarindan oldugunu belirtti.

Bayramov, sürdürülebilir enerji ve bölgesel elektrik ticaretini EIT'in enerji gündemine dahil edilmesinin önemine deginerek EIT Temiz Enerji Merkezi'nin Azerbaycan'da kurulmasini önerdiklerini ve önerinin üye ülkelerce desteklendigini kaydetti.

EIT bölgesinde ulasim projelerinin gelistirilmesinin büyük önem tasidigini vurgulayan Bayramov, "Azerbaycan, ulasim altyapisinin çesitlendirilmesi ve modernizasyonuna büyük yatirimlar yapti ve Avrupa ile Asya arasindaki ticareti ve lojistigi güçlendirmek için bir dizi ulasim altyapisi projesini destekledi." dedi.

-"Kalici baris, Azerbaycan'in gelecek vizyonunun temeli"

Karabag savasindan da bahseden Bayramov, "Kalici barisi, kalkinmayi ve ilerlemeyi saglamak, Azerbaycan'in gelecek vizyonunun temelini olusturuyor. Bu asamada üçlü bildirilerin (Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasinda imzalanan bildiriler) tam olarak uygulanmasi çok önemlidir. Azerbaycan'in bu yönde attigi adimlara Ermenistan'in karsilik vermesini bekliyoruz." diye konustu.

Bayramov, Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan liderlerinin 26 Kasim'da imzaladigi bildiri da dahil olmak üzere üçlü bildirilerde yer alan "tüm ulasim hatlarinin açilmasi" konusunun hayata geçmesi halinde bölgede kalici baris ve istikrara yol açacagini vurgulayarak, "Ermenistan ve Azerbaycan araciligiyla ticaret ve ulasim hem bu iki ülkenin hem de ortaklarimizin yararina önemli ölçüde artacaktir. Bu anlamda Zengezur koridoru girisimi ön plana çikmaktadir. Bu, Trans-Hazar Uluslararasi Dogu-Bati Orta Koridorunda baglantiyi daha iyi artirma potansiyeline sahiptir." ifadesini kullandi.

Afganistan konusuna da deginen Bayramov, sunlari söyledi:

"Afganistan halkiyla yakin tarihi ve dini baglarimiz nedeniyle Azerbaycan, Afganistan'daki durumu büyük bir endiseyle izliyor. Afganistan'daki güvenlik ve istikrar, bölgedeki genel güvenlik ortamiyla yakindan baglantili. Afganistan'in egemenligi, toprak bütünlügü ve sinirlarinin dokunulmazligi saglanmali ve etnik çesitlilikteki nüfusunun baris içinde bir arada yasamasini saglayacak bir siyasi dönüsüm için gerekli kosullar yaratilmali."

- EIT içindeki ticareti artirmak için isbirligi çagrisi

Kirgizistan Disisleri Bakani Kazakbayev, konusmasinda, yesil ekonomi, ticaret ve yatirim, ulastirma, enerji, saglik, turizm, ekoloji ve iklim alanlarinda üye ülkelerin arasindaki isbirliginin güçlendirilmesi gerektiginin altini çizdi.

Kazakbayev, dünyanin küresel gündeminde iklim degisiklikleriyle mücadele ve yesil ekonominin gelistirilmesi konularinin yer aldigini hatirlatti.

EIT sekretaryasina, üye devletler arasindaki ticaretin artmasina yönelik isbirligi konularina yogunlasmasi için çagrida bulunan Kazakbayev, "2025'e Kadar EIT Vizyonu" belgesine destek vermeye hazir olduklarini belirtti.

Özbekistan Disisleri Bakani Abdulaziz Kamilov da EIT üyeleri arasinda ekonomik baglarin daha da gelistirilmesi gerektiginin altini çizdi.

Kamilov, EIT bünyesinde ticari engellerin kaldirilmasinin, gümrük ve diger süreçlerin basitlestirilmesinin, ulasim ve iletisimin gelistirilmesinin önemine dikkati çekti.

Afganistan konusuna da deginen Kamilov, bu ülkeyi bölgesel süreçlere dahil etmenin, ülkeye insani yardim saglanmasina ve altyapi projelerinin uygulanmasina yardimci olmanin önemine isaret etti.

Toplantida, EIT Genel Sekreteri'nin raporu ve EIT'in (2021-2022) bölgesel projelerine iliskin öneriler gözden geçirildi.

"2025'e Kadar EIT Vizyonu" ile EIT Temiz Enerji Merkezinin Kurulmasina Iliskin Sart'in gözden geçirildigi toplantida EIT alt birimlerinin yillik raporlari da dinlendi.

Yarin yapilacak EIT 15. Devlet Baskanlari Zirvesi'ne hazirlik konularinin da görüsüldügü toplantinin sonunda toplantinin raporu kabul edildi ve EIT ile Birlesmis Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) arasinda Mutabakat Muhtirasi'nin da aralarinda bulundugu bir dizi belge imzalandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile