Ejder Meyvesi Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Ejder Meyvesi Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Adana’nin Kozan ilçesinde 2 yil önce narenciye bahçesi kurarken denemek için aldigi fidenin bahçede meyve vermesi sonrasi sera kurmaya karar veren girisimci, ejder meyvesinde ilk hasadi gerçeklestirdi.

Damyeri Mahallesi’nde üretim yapan Recep Ak, oglu ile birlikte çiftçilik yapiyor. Fidancidan narenciye fidani alirken tesadüfen gördügü ve deneme amaçli satin alarak ektigi ejder meyvesinin bahçede meyve vermesi üzerine arastirmalar yapan Ak, bu meyvenin serasini kurmaya karar verdi. Bir dönüm araziye ejder meyvesinin alti farkli türünü diken Ak, Dragon, Royal red, Macenta Vietnam White ve tüm çesitlerinin dikimini 18 ay önce yapti. Meyvelerin ortalama agirliginin 300 gramla, 500 gram arasinda degismekte oldugunu belirten üretici Ak, "Ilk hasadimizi bu yil yapiyoruz. On bes ay sonra meyve vermeye basladi.

Ejder meyvemiz tamamen ihracata gidiyor. Öncelikle bölgemizde ürünün üretimin artmasini saglamak istiyorum” dedi.



"Bakim maliyeti daha düsük"

Geleneksel tarimin disinda alternatif tarim ürünlerine de bakmamiz gerek diyen Ak “Bir dönüm ejder meyvesinin yillik getirisi, yüz dönümlük geleneksel tarima es deger. Bakim maliyeti de daha düsük. Bir dönüm seraya bir kisinin haftada bir gün ayirmasi yeterlidir. Sezon getirisi ben birinci yil burada bir ton meyve bekliyorum bu sezon. Fidan getirisi de var bunun. Ben bu sene dikim yapali 18 ay oldu ve su an kendini amorti etti” dedi.



“Çiçegi ve meyvesine yogun talep var”

Vitamin yönünden zengin olmasi bu meyveyi degerli kiliyor diyen Ak, “B ve C vitaminleri sayesinde kemikleri güçlendiriyor. Lif sayesinde sindirim sistemini destekliyor. Bununla beraber tansiyon hastalarina, kalp ve damar hastaliklarina çok iyi geldigi söyleniyor. Diyabet hastalarina ciddi manada talepler geliyor. Özellikle su çiçeklerinden çay yapiyoruz” diye konustu.



“Tanesi 30’TL’den basliyor”

Talebin çok fazla oldugunu anlatan Ak söyle devam etti:

"Biz seradan kilo bazinda satiyoruz. Piyasada tane bazinda veriliyor. Piyasada fiyati 30 ile 50 TL arasinda degisiyor. Biz kilosunu 80 TL’ye veriyoruz. Yine tabii ki aracilar kazaniyor en fazla. Bu sezon bir, bir buçuk ton civari arasinda hasat bekliyoruz. Her yil katlanarak üretim oluyor. Kaktüs türlerinden oldugundan dolayi su fazla istemiyor. Kisin ayda bir defa, yirmi dakika. 2 bin 200 fidan var ve biz bunlardan hem fide üretiyoruz hem de meyve aliyoruz. Her agaçtan 2 meyve alsak bile 4 bin 400 meyve yapar bu meyveler en az 400 gram agirliginda. Üreticilere getirisi yüksek olan bir üretim oldugunu söyleyebilirim.”

Üretici Ak, Adana ve Kozan’in tropikal meyve ürünleri olan avokado ve birçok meyve türü üretimi için avantajli oldugunu ve deneme yaptigini, basarili oldugunu kaydederek iklim ve topragin buna çok elverisli oldugunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile