Eken, Kamu Müteahhitlerinin Problemlerine Çözüm Arayacak

Eken, Kamu Müteahhitlerinin Problemlerine Çözüm Arayacak

Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Eken, kamu müteahhitlerinin taleplerinin karsilanmadigina dikkat çekerek, “Kamuya is yapan müteahhitlerimiz zor durumda. Acilen sicil affi, sözlesmelerde güncelleme, tasfiye karari ve fiyat farki hususunda düzenleme yapilmasini talep ediyoruz” dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Eken, ‘Kamu Müteahhitlerin’ sorun ve sikintilariyla ilgili açiklamada bulundu.

Artan enflasyon nedeniyle kamu müteahhitlerinin zor günlerden geçtigine dikkat çeken Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Eken, “Müteahhitlerimizin yasadigi sorunlari ilgili kurumlarimizla daha öncede paylastik, yine paylasacagiz. Müteahhitlerimiz gerçekten zor durumda. Salgin sonrasinda ortaya çikan kriz ortami ne yazik ki müteahhitlerimize ciddi zararlar verdi. Rusya-Ukrayna savasi da yasanan krizi iyiden iyiye körüklemistir. 2022 yilinin ilk çeyreginde Cumhurbaskani karari ile ‘4735 Sayili Kamu Ihale Sözlesmeleri Kanunu’nun Geçici 5. Maddesi çerçevesinde Ek Fiyat Farki Uygulamasina Iliskin Esaslar’ 24 Subat 2022 tarihinde yayimlandi. 13 Mayis 2022 tarih ve 5546 Sayili Cumhurbaskani karari ile ek fiyat farki ve artirimli fiyat farki ödenmesi ile birlikte isin Yüzde 15 sartsiz tasfiye olanagi saglanmasini içeren yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Demir, çimento gibi insaat sektörü için olmazsa olmaz olan ürünlerin fiyatlarinda Yüzde 300-500 oraninda artis yasandi. Müteahhitlerimiz artan fiyatlar ve malzeme tedariki noktasinda sorun yasamaktadir. 2020 yilindan beri kamuya is yapan müteahhitlerimiz isleri tamamlamakta zorlanmaktadir. Ihaleyi aldiklari süreçteki enflasyon ile gelinen su noktadaki enflasyon farki inanilmaz düzeyde artmistir. Firmalarimizin istihdama ve ekonomiye katkilarini sürdürebilmesi için fiyat farki, taleplerimiz dogrultusunda verilmelidir” diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in müteahhitlerin sorunlarina çözüm konusunda yardimci olmasini beklediklerini ifade eden Baskan Eken, “Tüm sürecin olusturdugu tahribata bagli olarak mücbir sebeplerden isi tamamlama zorlugu çeken ve teminati yanip yasakli duruma düsen veya düsecek olan kamu müteahhitlerine teminat güncellemesi yapilmaksizin sicil affi saglanmasi, taahhüt ettikleri islere iliskin sözlesmeler güncellenmeli, fiyat farki tekrar gözden geçirilmeli, tasfiye karari alinmalidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile