Ekim Alanlarinin Azalmasi Üreticileri Endiselendiriyor

Ekim Alanlarinin Azalmasi Üreticileri Endiselendiriyor

Erzurum’da yaklasik 40 çesit sebze ve yesillik üreten üreticiler, ekim alanlarinin hizla azalmasindan dolayi önümüzdeki yillarda disa bagimliligin olabilecegine dikkat çekti.

Erzurum’da yaklasik elli yillik yesillik ve sebze üretici olan Necati Yildizer, kis sartlarinin yogunlukta yasandigi kentte kirk çesit ürün elde ettiklerini belirterek, “Ürettigimiz ürünlerin yüzde 40’ini sehir içinde marketlere veriyoruz. Yüzde 60’ini da civar illere satmaktayiz. Biz burada son nesiliz. 50-60 yas grubuna sahip bir üretici profili var. Bizim isimiz de biraz agir. Bizden sonra bu isi yapacak nesilde görünmüyor, yeterince arazimiz olmamasi da baska bir sorun. Her yil ortalama 50 dönüm arazimiz imara gidiyor. Dolayisiyla arazimiz azaliyor. Yetkililerden ricamiz bu üretimlerin baska bir yerde devam etmesidir. Yoksa disariya mal satan Erzurum disaridan mal getirtmek zorunda kalacak. Su anda Karadeniz ve Güneydogu’ya bayagi bir hatiri sayilir mal satmaktayiz” dedi.



Yeni sezon hazirliklari basladi

Ilk ürünlerinin nisan ayinin sonlarina dogru çikmasini beklediklerini ifade eden Necati Yildizer, “Ondan sonra sezonun böyle kasim ayinin ortalarina kadar devam ederiz. Bir tarlanin içinde yaklasik kirk çesit ürün bulabilirsiniz. Brokoli, karni bahar, biber çesitleri, kabak, ayçiçegi, misir, sogan, maydanoz, marul yani bu çesitleri kirka kadar tamamlayabilirsiniz. Hemen hemen hepsi bir tarlanin içinde yetisiyor. Salata çesitleri, kornison. Yerel ürünlerimizden bizim kendi ürettigimiz ürünlerden tursu bile vurup ev tus satmaktayiz. Su anda arazi açilmaya basladi.

Ilk önce üretimimize seralarda basliyoruz. Geceleri malum çok soguk oldugu için, don oldugu için. Tarla temizligi yapiyoruz, sera naylonlarini yeniliyoruz. Bu konuda da Tarim il Müdürlügünüzden bize destek geldi. Üreticilere sera naylonu hususunda yüzde 50 hibe destekli yardim verecekler. Bu da çok iyi bir gelisme” seklinde konustu.



“Pepino da var altin çilek de”

Yaptiklari isin baba meslegi oldugunu vurgulayan Necati Yildizer, sözlerini söyle sürdürdü:

“Babalarimizin zamaninda yaklasik 7-8 çesit ürün vardi bir tarlanin içinde. Bu mantikla ürün çesitliliginin önünü kesmisler. Erzurum’da yetismez, yetismez demisler. Biz ne yetismez derse onu denedik. Ertesi sene önemli ölçüde asama kaydedince bu ürünleri çogaltmaya basladik. Mesela hiç Erzurum’da pepino yetistigini düsünür müsünüz? Seralarda pepino, altin çilek yetistirdik. Oluyor yani. Olmadigi bir sey yok. Yeter ki emek verilsin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile