Köylerde kullanılan tandırı şehir merkezinde dükkanına kuran kadın girişimci, 50 ekmek ile başladığı işinde bugün bin 500’den fazla tandır ekmeği üretiyor.
Antakya’ya bağlı Harbiye beldesinde yaşayan Semire Okyay, bakkalcılık yapan eşinin işlerinin bozulmasıyla yeni bir iş olanağı aramaya başladı.
O günlerde mikro kredi ile tanışan Okyay, 700 TL alarak beldede küçük bir dükkân açtı. İlk etapta işe tek tandır ile başlayan Okyay günde 50 ekmek üreterek işe başladı.
Şu anda 2 tandırda günlük bin 500’den fazla ekmek üretiyor. Okyay ayrıca beldede 8 ev hanımına da iş imkânı sağlamış durumda.
Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü canlandırmak için yola çıktığını ve yakaladığı fırsatı iyi değerlendirdiğini anlatan Okyay, yıllar öncesinde ninelerinin ve annesinin yaptığı tandırda ekmek pişirme işine ilk etapta ellerinin yanmasına rağmen azimle öğrendiğini söylüyor.
50 ekmekle başladığı işinde bugün bin 500 den fazla tandır ekmeği ürettiğini, yerel satışın ötesinde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere de kargo aracılığıyla gönderdiğini kaydeden Okyay, “Tandır ekmeğinden başka gözleme, yağlı ekmek, katıklı ve biberli ekmekte üretiyoruz.” diyor.
İşe başladığı ilk günlerde ekmek yapmasını dahi bilmediğini ifade eden Okyay şunları söylüyor: “Deneye deneye öğrendim. Günde 50 ekmek dahi satsam evime ekmek götürebileceğimi düşünerek çalışmaya başladım. İlk aşamalarda biraz zorlandım. Maddi zorluklar yaşadım ama asla pes etmedim. Şu an iyi durumdayım. Yanımda çalışan 8 kadına daha iş sahası açmış oldum kendimle birlikte. Çalışanlarımın hepsi ev hanımıydı. Okula giden çocukları var. Onlarda burada çalışarak özgüven sahibi oldular.” TANDIR EKMEĞİ İSRAFI DA ÖNLÜYOR
Hükümetin ekmek israfına yönelik başlattığı kampanyalar ülke genelinde çeşitli faaliyetlerle sürdürülürken Hataylı bir çok ev hanımı bu israfın önüne tandır ekmeği ile geçti. Halis buğday unuyla tandırda pişen ekmek soğutucuda 2 aydan fazla süre kalabiliyor. Semire Okyay, tandır ekmeği ile israfın önüne geçilebileceği gibi obezite ile mücadelede de etkin bir rol oynayacağı kanısında.Halis buğday unu ile yapılan tandır ekmeğinin tamamen odun ateşinde piştiği için hiç çiğ kalmadığını söyleyen Okyay, “Hamur olarak kalmıyor bu ekmek. Halis zeytinyağı ile açılıp tandırda anında tamamı pişiyor. Pişim aşamasından hemen sonra soğutuculara konulduğunda aylarca taze kalabiliyor.” diye konuşuyor.Halen Harbiye Beldesinde 40’tan fazla tandır bulunduğunu anlatan Okyay, özellikle ev hanımlarına iş kapısı açılması için örnek teşkil etmekten mutluluk duyduğunu söylüyor. “Herkesin bir nasibi olur” diyen Okyay, beldede kendi dükkanı gibi açılan diğer tandır dükkanlarının varlığını kıskanmıyor. Aksine daha da artması temennilerinde bulunan Okyay, “Ben yaptığım ekmekleri il dışına gönderiyorum. Herkes kaderi kısmeti kadar satış yapıyor Allah’a şükür.” diyor.
Ekmek İsrafının Önüne Tandır Ekmeği İle Geçiyorlar
Mikro krediden aldığı 700 lira ile 8 kadına istihdam sağladı
Hataylı kadın girişimci Semire Okyay, yaygın olarak kullanılan tandır kültürünü iş fırsatına çevirdi.