Ekmek Yapımında Kullanılan Katkı Maddelerinin Yasaklanmasını, Fırıncılar Olumlu Karşılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Fırıncılar Federasyonu'nca yapılacak çalışmayla ekmek yapımında katkı maddelerinin kullanımının yasaklanmasına fırıncı esnafından destek geldi.

Sofraların vazgeçilmezi ekmekte ''katkısız'' dönem başlarken, yapılacak çalışmayla katkı maddeleri, ekmek yapımında kullanılamayacak. Daha çabuk pişmesini ve geç bayatlamasını sağladığı için kullanılan katkı maddelerinin yasaklanmasıyla, ekmeğin daha lezzetli olması ve israfın azaltılması hedefleniyor.

Bu çalışmayla, ekmekte artık asetik asit, potasyum asetat, sodyum asetat, kalsiyum asetat, laktik asit, askorbik asit, sodyum askorbat, kalsiyum askorbat, sodyum laktat, potasyum laktat ve kalsiyum laktat gibi katkı maddeleri yer almayacak.

Fırıncı esnafı Eyüp Morgül, AA muhabirine, ekmekte kullanılan katkı maddesinin kalkmasıyla buğdaydaki kalitenin de üst düzey olması gerektiğine işaret etti.

''Dinimize ve sağlığa zararlı olan katkıların kalkmasından yanayız'' diyen Morgül, ''Katkı kalktığı zaman fırınlar arasındaki kalite farkı, işçilik farkı ve ustalık farkı kendiliğinden ortaya çıkacaktır'' ifadelerini kullandı.

Dede mesleğini sürdürdüğünü ve hiçbir zaman katkı maddesi kullanmadığına dikkati çeken Morgül, bazı un fabrikalarının da bu uyarıya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

-''Lezzet için katkı maddesi kullanılmamalı''-

Fırıncı Fatih Altay da bazı fırıncı esnafının ekmek yapımında sonradan katkı maddesi kullanmaya başladığını savundu.

Altay, eskiden üretilen ekmeklerde katkı maddesi olmadığını fakat ekmeğin hacmini genişletmek, daha fazla su yemesini sağlamak, daha renkli olmasını sağlamak ve görsel olarak daha güzel olması için kullanıldığını vurguladı.

Katkı maddesinin ekmeğin kalitesini düşürdüğünü öne süren Altay, ''Bu katkı maddelerinin insan sağlığına oldukça zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz hiçbir zaman katkı maddesi kullanmadık. Fakat fırınların kullanmaması yeterli değil, un fabrikaları zaten kendileri de kullanıyor. Ekmeğin lezzetli olabilmesi için katkı maddelerinin kullanılmaması gerekiyor''diye konuştu.

Altay, ekmekte katkı maddesi olmadıkça lezzetinin artacağını belirterek, ''Bir ekmeğin içinde su, un, tuz ve maya olması gerekir. Bunların dışında hiçbir şey girmemesi gerekiyor'' dedi.

-''Katkılar kalkınca ekmeğin tüm vitamini içerisinde olacak''-

Mehmet Bilgin ise katkı maddelerinin ekmeğin kendiliğinden kabarmasını önlediğini savundu.

Otuz yıldır fırıncılık yaptığını ve hiçbir katkı maddesi kullanmadığını ifade eden Bilgin, şunları söyledi:

''Hamura azıcık paket mayası verilir sonra ekmek kendiliğinden kabarır. Aynı köylerde yaptığımız gibi. Ekmeğe katkı maddesi koyulursa anında şişer, ekmeğin de lezzeti olmaz. Un kalitesi 80 randımanlı çıkarıldığı zaman ekmeğin harika bir lezzeti olacak. Katkılar kalkınca ekmeğin tüm vitamini içerisinde olacak. Bu değişiklik bizim, halk ve milletimiz için çok yaralı. Ekmeğin lezzeti harika olacak.''

Muhabir: Uğur Subaşı - Enes Duran

Yayıncı: Atakan Çelik
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile