EKODOSD Baskani Sürücü Açiklamasi 'Latmos, Bütüncül Olarak Korunmalidir'

EKODOSD Baskani Sürücü Açiklamasi 'Latmos, Bütüncül Olarak Korunmalidir'

Önemli kaya resimleri ile tarih öncesi dönemlere ev sahipligi yaptigi bilinen Latmos’a dikkat çeken EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Latmos bütüncül olarak korunmalidir” dedi.



Geçmisinde birçok medeniyete ev sahipligi yapan ve adeta açik hava müzesi özelligi tasiyan Aydin, her geçen gün cazibesini artirmaya devam ederken, dogal güzellikleri ve tarihi yapisiyla dikkat çeken yerlerden olan Latmos bölgesi de tarihin gizemini kesfetmek isteyen yerli ve yabanci turistlerin rotasina giriyor. Bölgenin korunmasi ve tarihi öneminin ortaya çikarilmasi adina yürütülen arastirmalar da araliksiz devam ederken, Latmos’un sahip oldugu önemli kaya resimleri de tarih öncesi dönemlere isik tutuyor. Bölgenin önemine dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü ise Latmos Daglari’nin bütüncül olarak dogasiyla, tarihiyle, kültürüyle ve içinde yasayan insanlariyla bir bütün olarak korunmasi ve gelecege tasinmasi gerektigini belirtti.



Latmos daglarinin dünya mirasi olduguna dikkat çeken Sürücü; “Antik adi Latmos olan Besparmak Daglari, kayalarin adeta gökten yagmisçasina üst üste devrildigi ve muhtesem görüntülerin olustugu bir doga harikasidir. Latmos’ta bilinen 8 bin yillik insanlik tarihi boyunca birçok uygarlik gelip geçmistir. 1994 yilinda Sögütözü’nde tespit edilen ilk kaya resminden sonra günümüze kadar 200’e yakin resim bulunmustur. Ayrica Latmos bölgesinde binlerce kayanin içinde tarih öncesi resim sanatçilarinin çizdigi nice resimler kesfedilmeyi beklemektedir. Dünya mirasi olan ve bütüncül olarak korunmasi gereken Latmos Daglari’nda ne yazik ki, son yillarda büyük bir hizla sürdürülen ve genisleyen maden çalismalari dogal ve kültürel kaynak degerleri açisindan çok zengin olan bölge de geri dönülmez tahribatlara yol açmaktadir. Bunun önüne geçilmesi ve bölgenin bütüncül olarak korunarak gelecege tasinmasi gerekmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile