Büyükdere Çelik Gülersoy Parkı’ında 16 Haziran 2010 Çarşama günü gerçekleştirilen panele, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mirat Gürol, Ekonomist Uğur Civelek ile Greenpeace Aktivisti Başak Zorlu katıldı.
Prof. Dr. Mirat Gürol, ekolojik sistem içinde hayvanlar başlıklı sunuşunda, dünyamızdaki biyolojik çeşitliliğin gittikçe azaldığına dikkat çekerek, bu azalışta türler iççinde en fazla insanın etkisi olduğunu vurguladı.
Türkiye’deki biyolojik çeşitliliğin son altmış yılda sanayileşme ve nüfus artışı nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunun altını çizen Mirat Gürol, “İnsanların bu dünyanın sadece kendilerinin olmadığını anlaması ve diğer türlerin de yaşam hakkına saygı göstermeyi öğrenmesi gerekiyor” dedi.
Panelde söz alan Ekonomist Uğur Civelek de insanların sanayileşmeyle birlikte doğayı geri dönülmez bir tahribatla karşı karşıya getirdiğine dikkat çekerek, insanların güçlü olma isteği, iktidar hevesi, tüketim alışkanlıkları ve para hırsıyla ortaya koyduğu yaşam biçiminin vahşiliğinden söz etti. Uğur Civelek, bu geri dönülemez gidişatın önüne geçmek için insanların bugünkü yaşam tarzından ve alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğini savundu.
Geenpeace aktivisti Başak Zorlu ise küresel ısınma ve iklim değişikliği konularına değinerek, bir aktivist olarak yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi. Zorlu “Buzulların eridiği, bülbüllerin sustuğu bir dünyada hepimiz duyarlı olmalı ve mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
Büyükdere sakinlerinin ilgiyle takip ettiği panelin ardından Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Feridun Topçu katılımcılara çiçek vererek teşekkür etti.
Ekolojik dengeyi insan bozuyor
Sarıyer Belediyesi'nin Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği panelde bir araya gelen bilim insanları dünyamızın yakın gelecekte büyük çevresel felaketlerle karşı karşıya kalacağını belirterek, bu tablonun en büyük sorumlusunun insan olduğuna dikkat çektiler