Ekonomi Bakanı 2016'Yı Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı 2016'Yı Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracata verilen nakdi destekler için “1’den, 3’e çıktı. 3 kat artmış oldu. Gerekirse hükümet olarak bunu 1’den 5’e çıkarmakta da kararlıyız. 2017 yılında bu ihracat seferberliği mutlaka ve mutlaka gerçekleşecek ve başarıya ulaşacağız” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısına katıldı.

Bakan Zeybekci, Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda 2016 ekonomik yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Zeybekci, Türkiye ithalatı ile ilgili ise “2002 yılında 51.6 milyar dolar olan ithalatımız 2015’te 4 kat artarak 200.7 milyar dolara çıktı. 2016 yılında yüzde 4.2’lik bir azalış ile 198.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek. İthalatımızın gelmiş olduğu en son nokta” ifadelerini kullandı.

2016 yılında ithalatın yüzde 67.6’sının ara mallardan yüzde 18’inin ise sermaye mallarından yüzde 14’ününde tüketim malları üzerinden gerçekleştiğini kaydeden Bakan Zeybekci, “2016 yılında 66 bin 500 firma ithalat yaptı. Yani ithalatçılarımız, ihracatçılarımızdan fazla. Yaklaşık olarak bin 500 civarında fazla ithalatçımız var” açıklamasında bulundu.

İHRACATI TEŞVİKTE ‘HUSUSİ PASAPORTLAR’

Bakan Zeybekci, ihracatı destekleme noktasında Bakanlık olarak verilen desteklere değinerek, “15 binin üzerinde hususi pasaport dağıtımı bakanlığın belirlediği listeler çerçevesinde şirketlere verilecek. Kişilere değil. Şirketlerin performanslarına göre şirketlere verilecek” şeklinde konuştu.

İhracata destek kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaları açıklamayı sürdüren Bakan Zeybekci, “Yurt dışında düzenlenen ve ülkemiz açısından önem arz eden fuarlara milli düzeyde katılan firmalarımızı destekliyoruz. Bu destekleri arttıracağız” diye konuştu.



“2017’DE İHRACAT İLE İLGİLİ KIRILMAYI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Bakan Zeybekci, İhracata verilen nakdi destekler için “1’den, 3’e çıktı. 3 kat artmış oldu. Gerekirse hükümet olarak bunu 1’den 5’e çıkarmakta da kararlıyız” ifadelerine yer vererek, “2017 yılında bu ihracat seferberliği mutlaka ve mutlaka gerçekleşecek ve başarıya ulaşacağız. Bir kere başladıktan sonra da biliyoruz ki durmayacağız. İnanıyoruz ki bugüne kadar gelmiş olduğumuz bu noktada yani 150 milyar dolar civarındaki ihracat rakamımız bizim eldeki mevcut özelliklerimizle gelebildiğimiz sınırlar olarak algılanıyor. Böyle bir sıkıntı var. Burayı aşmamız lazım. 2017’de ihracat ile ilgili kırılmayı gerçekleştireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ

Gümrük Birliği’nin güncellenme sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

“204 yılı Ocak ayında bunun sürdürülemez olduğunu ve bunun güncellenmesi gerektiğini Türkiye’nin Gümrük Birliği mekanizmalarında yer alması gibi şikayetlerimizi dile getirdiğimizde bununla ilgili karşılık bulduk. Yapmış olduğumuz görüşmelerde en son 2015 yılının Mayıs ayında ortak bir deklarasyon ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi görüşmeleri çerçevesini ilan ettik. Bu çerçevede Türkiye’nin karar alma mekanizmalarında yer alması Türkiye’nin 3’ncü ülkeler ile imzalanacak STA’lara otomatik olarak taraf olması Gümrük Birliği’nin kapsamını genişletilmesi görüşmeleri ilan edildi. 2017 yılının ilk çeyreğinde resmi olarak görüşmeleri başlatacağız.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 2017 yılını “atılım yılı” ilan ettiklerini ve hedefin 155 milyar dolar ihracat olduğunu açıkladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile