Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan Açıklama

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, istihdamın Haziran 2013'te 26,3 milyon ile rekor düzeyde gerçekleştiğini belirterek, Türkiye ekonomisinin son 1 yılda 742 bin, son 5 yılda 6,5 milyon istihdam yarattığını bildirdi.

Bakan Çağlayan, haziran ayı işsizlik verilerini ilişkin yaptığı açıklamada, TÜİK'ün haziran dönemine ilişkin işsizlik oranını yüzde 8,8 olarak hesapladığını anımsattı.

İstihdam hacminin 26 milyon 319 bin kişiye ulaştığına işaret eden Çağlayan, "İstihdam Haziran 2013'te 26,3 milyon ile rekor düzeyde gerçekleşti. Şimdiye kadarki en yüksek istihdam düzeyi olan bu rakam son aylarda art arda rekor kırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da işsizlik oranının hala 2 haneli olduğuna ve hala düşüşe geçmediğine dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye olarak kriz sonrası dönemde işsizlik oranını en hızlı düşüren ülke olmakla kalmadık, istihdamda da rekorlar kırmaya başladık. Son 12 ayda yaratılan istihdam 742 bin. Bu pek çok ülkenin nüfusundan fazla bir sayı.

Biliyorsunuz dün küresel krizin başlangıcının 5'inci yılı idi. Bu 5 yılda dünya ekonomisi köklü değişimler yaşadı. Şimdi de yeni bir süreç içindeyiz. Gelişmekte olan ülkelerin büyümelerinin yavaşladığı, fon çıkışlarının piyasaları negatif etkilediği bir dönem bu. Ancak biz Türkiye olarak bu süreçten de başımız dik çıkacağız.

2009 başından bu yana ekonomimiz 6,5 milyon kişiye iş yarattı. Ocak 2009'da 20 milyonun altında olan istihdam düzeyimiz, şimdi 26 milyonun üzerinde. Bunu sağlayan ne? İstikrarlı ortam ve üretim. Gerek mal gerek hizmet üretiminde devam eden büyüme ile bu istihdam artışını yakaladık. İç pazar ile ihracat ile bunu sağladık. Şimdi sırada yatırım teşviklerimizin etkileri var. İnşallah yatırımlar realize oldukça başta sanayi istihdamı olmak üzere genel istihdamı olumlu etkileyecek."

Çağlayan, son 5 yılda krizin bazı ülkelerin eksenini kaydırdığını, Türkiye'nin ise hem hızlı büyüme, hem de hızlı ihracat artışı ile en sağlam politikaları izleyen ülkelerden olduğunun altını çizdi. Çağlayan, "Bugün ulaştığımız istihdam rakamı da bunun sonucudur. Bugünkü rakamlar her yıl 1 milyona yakın nüfus artışına rağmen ulaşılan rakamlardır. Şu anda yüzde 51,9 olan işgücüne katılma oranındaki artışı da çok önemli buluyorum. İstihdam ve işsizlik konusunda yorum yaparken bu orandaki iyileşme de dikkatten kaçmamalı. İstihdam konusunda ender başarılı ülkelerden biriyiz" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile