Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2003'ten bugüne kadar alınan yabancı yatırım toplamının 117,8 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Şimdi biz bu ekonomiyi yeni yatırım teşvik sistemi ile daha da cazip hale getirdik''dedi.

Çağlayan, ekonominin 2012 yılı ilk yarı değerlendirmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, işsizliğin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu, pek çok ülkenin altında olan işsizlik oranını orta vadede daha da aşağı çekmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Çağlayan, işsizlik sorununa deva olacak politikalardan birinin yeni teşvik düzenlemesinin oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi en cömert, en kapsamlı ve en anlamlı teşvik sistemini oluşturduk. Bunu tasarlarken de Girdi Tedarik Stratejisi çıktılarına bağlı kaldık. KDV istisnası başta olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopaj desteği gibi uygulamaları etkin bir şekilde kullanıyoruz. Yatırımcılarımızdan gelen talep üzerine yeni dönemde hazır bina satın alma işlemlerini de teşvik kapsamına almayı kararlaştırdık.

Bu vesileyle inşaatı tamamlanmış ancak değişik nedenlerle kullanılamayan bazı fabrika ve bunun gibi binaları ekonomiye kazandırmış olacağız. Artık atıl bina diye bir kavram olmayacak. Teşvik sistemimiz ile özellikle, stratejik yatırımların ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesine yönelik yeni düzenlemeler getirdik.''

-''2012'nin ilk yarısında toplam yatırım tutarı 21,5 milyar lira''-

Bakan Çağlayan, yabancı yatırımcıları Türkiye'de, dünyanın en güvenli yatırım limanlarından birinde yatırıma davet ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

''Bu firmalar arasında General Electric, Caterpillar, Honda, Mitsubishi, 3M, Foxconn, Energy Allied, Polyplex gibi Türkiye'de yatırım yapma fırsatlarını arayan ve yakın çevredeki yatırımlarını Türkiye'ye kaydırmak isteyen önemli firmalar var. Yatırım yapmak bugünden yarına olacak bir iş değil. İnşallah, bu yılın ikinci yarısında ve 2013 yılında yaptığımız bu görüşmelerin meyvelerini alacağız. Ama ilk yarıdaki sonuçlarımızda gayet tatmin edici. 2012 yılının ilk yarısında toplam yatırım tutarı 21,5 milyar TL, öngörülen istihdamı ise 57 bin 144 kişi olan 1.965 adet yatırım teşvik belgesi düzenledik. Yeni teşviklerle 6. Bölge ile diğer bölgelerimiz arasındaki gelir farkını azaltmak, ülkemizdeki üretim altyapısını geliştirmek, katma değeri yüksek üretimi desteklemek, bizde üretilmeyen ürünlerin üretilmesini sağlamak ve bu yolla nitelikli doğrudan yabancı yatırım çekmek istiyoruz.''

-''ilk 6 ayda doğrudan yabancı yatırım girişi yüzde 20 arttı''-

Zafer Çağlayan, yılın ilk 6 ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin yüzde 20 artışla 8,2 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, ''Geçen yılki girişler 6,8 milyar dolardı. Avrupa'da hala kriz varken, bize gelen yabancı yatırımların bu hızla artıyor olmasını sevindirici olan ama şaşırtıcı olmayan bir gelişme olarak görüyoruz. Biz Türkiye'yi bölgesel bir yönetim ve hizmet merkezine dönüştürme gayreti içindeyiz''dedi.

Türkiye'nin büyük ve potansiyeli yüksek olan bir ekonomi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''2003'ten bugüne kadar aldığımız yabancı yatırım toplam 117,8 milyar dolara ulaştı. Şimdi biz bu ekonomiyi yeni yatırım teşvik sistemi ile daha da cazip hale getirdik. Yatırım teşviklerimizin doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisini görmeye başladık. Bu yıl 20 milyar dolara yaklaşacağımızı düşünüyoruz. Ama asıl beklentimiz 2013 yılında. Teşviklerin etkisiyle gelecek yıl yabancı yatırım girişlerinde rekor kıracağımız bir yıl olabilir'' şeklinde konuştu.

Çağlayan, yatırım yapılacak arsa veya araziye erişimin, özellikle uluslararası yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen önemli unsurlardan birini oluşturduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Uluslararası yatırımcılar, yatırım alanlarına erişimin desteklendiği ve bu alanda engellerin karşılaşılmadığı ülkeleri, yatırım ortamı açısından daha güvenli buluyor ve yatırımlarını bu ülkelere yönlendiriyorlar. Türkiye'de yatırım yapan uluslararası yatırımcılarımızın taşınmaz edinimi, 2008 yılında yürürlüğe giren mevzuat çerçevesinde kontrollü bir rejime tabi kılındı. Bu çerçevede uluslararası sermayeli şirketlerimiz, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere serbestçe taşınmaz edinebilirken, askeri bölgelerde ve özel güvenlik bölgelerindeki taşınmazlar için, ilgili güvenlik birimlerinden izin almak suretiyle taşınmaz edinebilmekteler.

Bununla birlikte, bahsi geçen mevzuatın yürürlüğü sürecinde uygulamada karşılaşılan birtakım sorunlar, daha etkili bir rejim oluşturmak üzere bu alanın yeniden düzenlenmesini gerekli kıldı. Uluslararası sermayeli şirketlerimizin taşınmaz ediniminde karşılaştıkları sorunların ortadan kaldırılması amacıyla Bakanlığımın koordinasyonunda, ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın da katılımıyla kapsamlı bir çalışma başlatıldı.''

-''Bütün yatırımcılar için güvenli bir yatırım üssüyüz''-

Çağlayan, bugün yayımlanan yeni bir yönetmeliğin, uluslararası sermayeli şirketlerin taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak ediniminde karşılaştıkları sorunları önemli ölçüde ortadan kaldırdığını söyledi.

Bütün bunların Türkiye'de daha iyi bir yatırım ortamı oluşturmak için atılan adımların birer parçası olduğuna vurgu yapan Çağlayan, ''Pek çok göstergeyle bütün yatırımcılar için güvenli bir yatırım üssüyüz ve gelecek yıllarda bu alandaki performansımız iyileşerek devam edecek''dedi.

Çağlayan, ihracat denince akıllarda hep mal ihracatının belirdiğini ama Türkiye'nin aynı zamanda dünyanın 17. büyük hizmet ihracatçısı olan bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dünyanın en fazla turist çeken 6. ülkesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, ''Dünyanın en büyük ikinci kara taşımacılık filosuna, Avrupa'nın en iyi havayolu şirketine sahibiz. Yurt dışına bilgisayar oyunu ihraç eden, dizi filmleri 77 ülkede gösterilen, her yıl yüz binlerce sağlık turistini ağırlayan, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde dünya 2'incisi olan bir ülkeyiz. Biz, hizmet ihracatında da ülkemizi katma değeri yüksek bir hizmet üssüne çevirmek için hizmet ihracatına yönelik destekler açıkladık. Hizmet sektörüne yönelik getirdiğimiz destekler sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinin yurt dışı tanıtım, pazarlama ve diğer faaliyetlerini desteklemeye, bu sektörlerin yeni pazara giriş vizyonlarını cesaretlendirmeye yönelik'' şeklinde konuştu.

Çağlayan, tanıtım, ticaret heyeti, rapor alımı, yurt dışı birim gibi tanınan desteklerin yanında dünyada ilk defa tasarladıkları özgün destekler de olduğunu kaydetti.

İlk kez ''Hasta Yol Desteği'' adlı bir desteği uygulamaya koyduklarını dile getiren Çağlayan, ''Sağlık kuruluşlarımızın yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderlerini yüzde 50 oranında ve hasta başına 1.000 dolara kadar destekleyeceğiz. Bunlar bu zamana kadar olmayan ve bizi 2023'te 150 milyar dolar hizmet ihracatı yapan bir ülkeye dönüştürebilecek destekler'' diye konuştu.

Muhabir:Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile