Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk-alman Ticaret ve Sanayi Odası Heyetini Kabul Etti Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, 2023 hedeflerine giderken üretim, ihracat ve yatırım sistemlerinde önemli bir makas değişikliği yaptığını belirterek, "Artık bizim için yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi ve ihracatı önemli. İhracatta hamallık yapmamaya karar verdik" dedi.


Çağlayan, Ekonomi Bakanlığındaki toplantı salonunda Türk- Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu heyetini kabul etti. "Türk- Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın hamurunda benim parmak izlerim vardır" diyen Çağlayan, Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu söyledi.

Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari partneri ve birinci ihracat pazarı konumunda olduğuna dikkati çeken Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması noktasında Türk- Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın önem taşıdığını vurguladı.

Çağlayan, Almanya'dan Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımı çok önemsediğini dile getirerek, "Hangi ülke olursa olsun, o ülkenin kalkınmasının yolu sanayileşmekten ve üretmekten geçer. Maalesef ülkemizde sanayinin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içindeki payı düşmüştür. Avrupa'da yaşanan sıkıntıya rağmen, Almanya'nın krize meydan okumasının en temel sebebi sanayisindeki gücüdür" diye konuştu.

Vize konusunda Avrupa'nın Türkiye'ye uyguladığı tutumu insanlık suçu olarak nitelendiren Çağlayan, "AB'nin vize konusundaki çift yüzlü davranışı bizi üzüyor. Vize konusunda iş dünyasının önüne engel koymak yapılabilecek en büyük haksız rekabet ve bariyerdir" dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin, 2023 hedeflerine giderken üretim, ihracat ve yatırım sistemlerinde önemli bir makas değişikliği yaptığını belirterek, "Artık bizim için yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi ve ihracatı önemli. İhracatta hamallık yapmamaya karar verdik" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ihracatının 1 kilogram fiyatının 1,57 dolar, Almanya'nın ihracatının kilogram fiyatının 4,1 dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomisinde yer almak için Almanya'nın seviyesine ulaşması gerektiğini vurguladı.

Almanya'daki iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Çağlayan, 2023 yılına kadar enerji, ulaştırma ve bilgi teknolojileri altyapılarına toplam 270 milyar dolarlık yatırım planladıklarını, bundan Alman iş adamlarının da pay alabileceklerini aktardı.

Türk- Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rolf Königs de 2003 yılında faaliyete geçen odanın 10| kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlandıklarını söyledi.

İki ülke işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için odayı kurduklarını anlatan Königs, bu konuda önemli mesafe kaydettiklerini belirtti.

Türk- Alman Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Engin Koyuncu ise vize konusunda Avrupa'nın Türk iş adamlarına uyguladığı tutumu eleştirdi.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile