Ekonomi Bakanı Elitaş Açıklaması

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı, kendi tekniği içerisinden böyle bir karar almıştır" dedi.

Elitaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımından sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Elitaş, Fed'in faiz artıracağı konusunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 3 aylık dönemler halinde değerlendirilmeye çalışıldığını, ondan önce piyasa oyuncularının da çeşitli enstrümanları ortaya koyduğunu söyledi.

Fed'in faiz artışının, piyasada durgunluğu, beklentilerin oynaklığını ortadan kaldırmış olması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Elitaş, bunun Türkiye'deki döviz piyasasına pek olumlu ya da olumsuz bir etki sağlamadığını ifade etti. Elitaş, şöyle devam etti:

"Belki olumlu bir etki sağladı çünkü beklentilerden ortaya çıkan dalga boyunun biraz daha azalması imkanı sağlamış oldu ki önemliydi. TCMB, bu konuda hem ABD, hem dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda, hem de Türkiye'nin 2016 ekonomik gelişmeleri doğrultusunda bir karar aldı. Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı, kendi tekniği içerisinden böyle bir karar almıştır. Buna da hep beraber uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum. İş adamları nezdinde baktığımızda iş adamlarının büyümesinin, Türkiye büyümesini etkileyen bir unsur olduğunu değerlendirdiğimizde, benim gönlüm ister ki faiz oranları minimum seviyede olsun. Bu gönül arzusu ile ekonominin gerçeklerini bir araya getirdiğimizde ekonominin gerçeklerinin daha önemli planda olduğunu düşünerek, Merkez Bankasının bu kararını hepimiz bu şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyorum."

- "ECOTA ile ilgili çalışmalar devam ediyor"

D-8 ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması (ECOTA) kapsamında yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Elitaş,  ECOTA ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bu kapsamda devletler arası ilişkilerin de biraz daha hızlandırılması gerektiğini ifade eden Elitaş, "İnşallah o da bizim kendi aramızdaki ticareti geliştirme açısından önemli bir noktaya gelecek. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) çerçevesinde 12 ülke tavizli ticaret rakamlarını, mal unsurlarını ifade etmek istemişlerdi, henüz 3 ülke taviz listesini verdi, diğer ülkelerden de bu taviz listesini istemiştik. İyi niyet çerçevesinde yaptığımız görüşmede Mart 2016'da bu taviz listesini gerçekleştirip, Tercihli Ticaret Anlaşmasının hayata geçirilmesini arzu ediyorduk" dedi.

ECOTA kapsamında da aynı tavsiyeleri ifade ettiklerini anlatan Elitaş, "İnşallah bunu hızlandırırsak, 2016 yılından itibaren, 2008'deki global krizin etkilerini minimum seviyeye, tüm İslam ülkeleri ve D8 ülkeleri nezdinde azaltmış oluruz" şeklinde konuştu.

SGK'nın sigara satışlarından sağlık harcamaları için pay almasının gündemde olduğu belirtilerek, buna ilişkin bir düzenleme olup olmadığının sorulması üzerine Elitaş, böyle bir düzenlemeyle ilgili herhangi bir çalışmanın bulunmadığını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile