Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini üst seviyelere çıkarmak için gayret göstereceklerini belirterek, 'Oradan bir kaynak oluşturacağımızı, Rusya’daki kayıplarımızı telafi edeceğimizi düşünüyorum' dedi.
Elitaş, Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Elitaş, sermayenin yatırıma dönebilmesi anlamında sermayenin maliyetinin düşük, getirisinin yüksek olması gerektiğine işaret ederek, 'Merkez Bankası umuyorum, diliyorum ki bu gelişen süreç içerisinde enflasyon baskısının verdiği kaygıyı ortadan kaldırarak, faiz oranlarını yakın bir gelecekte aşağıya doğru indirecek ve yatırım ortamının iyileşmesi için gayret gösterecektir, yatırım ortamının iyileşmesine bir imkan sağlayacaktır' diye konuştu.
Hükümetin amacının enflasyonu düşük tutabilmek olduğunu vurgulayan Elitaş, asgari ücretin 1300 lira olması nedeniyle maliyet unsurlarında yüzde 20 civarında bir artış meydana geldiğini, asgari ücretin artışından dolayı ortaya çıkan enflasyonun tetikleyici unsurunun kontrol altına alınabilmesi için Merkez Bankasının tutucu davrandığını söyledi. Merkez Bankası ile hükümetin enflasyona bakışı konusunda farklılıklar bulunmadığına dikkat çeken Elitaş, 'Merkez Bankasının tek görevi enflasyon oranını sabit tutabilmek veya enflasyon hedeflemesine ulaşabilmek olmamalıdır. Merkez Bankasının hedeflerinden birisi hükümetin politikasıyla orantılı bir şekilde para politikasını, Merkez Bankası politikasını uygulamak diye hatırlatmak istiyorum' değerlendirmelerinde bulundu.
- Kırmızı et fiyatları
Ekonomi Bakanı Elitaş, 25-26 bin tonluk et ithalatı yapıldığını anlatarak, kırmızı et fiyatlarına ilişkin, 'Burada açıkçası biraz istismar edilen bir noktanın var olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, kamuoyunun seslerini biraz çıkarmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum' dedi.
Turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elitaş, sektörün 2016'da yaşayabileceği sıkıntıları bertaraf etmek için eylem planı hazırlandığını anımsattı. Türkiye'ye 2014'te 4,5 milyon civarında Rus turist geldiğini, 2015'te bu rakamın 3,7 milyona düştüğünü kaydeden Elitaş, Rus uçağının düşürülmesinin ardından bu rakamın azalabileceğini söyledi. Elitaş, 'Ben 2,5 milyonun altında Rusya’dan turist gelmeyeceği kanaatindeyim' diye konuştu.
Bakan Elitaş, alınan önlemler sonucunda yaş meyve sebze ihracatçılarının Rusya krizinin etkilerini başka pazarlara yönelerek atlattıklarını da ifade etti. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının 2015'te 3,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Elitaş, 'İhracatın 3,5 milyar dolardan biraz daha aşağı düşeceğini tahmin ediyorum, belki 3 milyar doları yakalayabilirsek iyi bir durum olur ama onu telafi edecek unsurların başında da İran geliyor' diye konuştu.
- 'Şubat ihracatımız artacak'
Türkiye'nin İran ile ticaretini hızlı bir şekilde artıracağını belirten Elitaş, '2014'te yaptığımız serbest ticaret anlaşmasını 2016'da tercihli ticaret anlaşmasına dönüştürürsek İran’la olan ticaret hacmimizde iyi bir gelişmenin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Nitekim muhatabımız bakanla, Kenya Nairobi’de görüştük. Önümüzdeki günlerde de Tahran veya Türkiye’de İranlı muhatabımızla birlikte Türkiye-İran arasındaki ticaret hacmini üst seviyelere çıkarmak için gayret göstereceğiz. Oradan bir kaynak oluşturacağımızı, Rusya’daki kayıplarımızı telafi edeceğimizi düşünüyorum' ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Elitaş Açıklaması
'Türkiyeİran arasındaki ticaret hacmini üst seviyelere çıkarmak için gayret göstereceğiz. Oradan bir kaynak oluşturacağımızı, Rusya’daki kayıplarımızı telafi edeceğimizi düşünüyorum' 'Merkez Bankası umuyorum, diliyorum ki enflasyon baskısının verdiği kaygıyı ortadan kaldırarak, faiz oranlarını yakın bir gelecekte aşağıya doğru indirecek ve yatırım ortamının iyileşmesi için gayret gösterecektir' '2526 bin tonluk bir et ithalatıyla bunun önünü açmış olduk. Burada açıkçası biraz istismar edilen bir noktanın var olduğunu düşünüyoruz'