Ekonomi Bakanı Elitaş Açıklaması (4)

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, serbest bölgelerin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmada yeterli katkıyı sağlayabilecek hale gelmesi gerektiğini belirterek, "Serbest Bölgeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağının bu yıl parlamentodan geçerek yasalaşmasını bekleniyor" dedi.

Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Geçen yılın tüm dünya için zor bir sene olduğunu, Türkiye ekonomisinin ve dış ticaretinin bu zor süreci oldukça başarılı bir şekilde geçirdiğini anlatan Elitaş, dünya ekonomisinin 2016'da 2015'e göre çok daha iyi bir performans sergilemesinin beklendiğini ifade etti.

Elitaş, Türkiye ekonomisi için 2016 yılının makroekonomik göstergeler açısından çok daha iyi bir yıl olacağı öngörüsünde bulunurken, "Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Programı kapsamındaki yapısal reformlarla Türkiye ekonomisi için kırılganlık arz eden cari açıkla mücadelede önemli adımlar atılacak. Tasarruf oranlarındaki düşük seyir yukarı seviyelere çıkarılacak, ihracatın ithalata olan bağımlılığı azaltılacak, büyüme daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak" diye konuştu.

Bakanlığının bu yıla ilişkin hedeflerini de sıralayan Elitaş, firmaların kurumsal yapılarının güçlendirilmesiyle, pazara giriş imkanlarının artırılması ve önlerindeki engellerinin kaldırılması için çalışmalar yürüteceklerini bildirdi. Elitaş, firmaların dağıtım kanallarına doğrudan girişini hızlandıracaklarını, tanıtım ve lojistik imkanlarını artıracaklarını, markalaşma sürecine güçlü destek vereceklerini, katma değerli üretim ve ihracat yapısını geliştirip sürdürülebilir kılacaklarını anlattı.

Elitaş, ithalatın kontrol altına alınması ve yerli üreticinin korunması için de öncelikleri bulunduğunu belirterek, ithalatın uluslararası anlaşmalarla kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen ilke, hedef ve politikalar çerçevesinde yürütülmesini sağlamak üzere gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti.

- "İhracatın menzilini uzatacağız"

Bakan Elitaş, bu yıl TİM ve diğer sivil toplum kuruluşlarının etkin katılım ve katkısıyla çok yoğun bir ticaret diplomasisi yürüteceklerini, ihracatın menzilini uzatmak üzere uzak coğrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını hayata geçireceklerini bildirdi.

Bu yıl G20 dönem başkanlığını devralan Çin’in liderlik yapacağı ticaret ve yatırım gündemini Türkiye'nin öncelikleri doğrultusunda şekillendirmek üzere etkin çalışacaklarını da kaydeden Elitaş, büyümenin, ihracatın ve istihdamın artması için temel öncelik olan üretim yapısının güçlendirilmesinin bu yıl da en önemli hedeflerden biri olduğuna işaret etti.

Elitaş, şöyle devam etti:

"2016 yılında teşvik politikalarına ilişkin en önemli önceliğimiz, sanayimizde yapısal dönüşümü sağlayacak ve uluslararası rekabet gücümüzü artıracak, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ve Ar-Ge içeriği yüksek yatırımların daha avantajlı destek oranı ve süreleri ile desteklenmesi olacaktır. Yatırımların artırılması için en az teşvik edici tedbirler kadar önemli olan bir diğer gereksinim de yatırım ortamının kalitesinin artırılmasıdır. Bu anlamda, yaklaşık son 15 yıllık dönemde Hükümetimizin etkili bir şekilde işletmekte olduğu 'yatırım ortamının iyileştirilmesi reformu' sürecinin yapısını Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu vasıtasıyla 2016 yılında daha da etkin hale getireceğiz. Yine yatırım ortamının kalitesini iyileştirme hedefine yönelik olarak, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilişkin yatırım yeri algılarını doğrudan dinleme ve tavsiyeleri doğrultusunda politikalarımıza şekil verme imkanı sağlayan Yatırım Danışma Konseyinin 9. toplantısını Başbakanımızın başkanlığında 2 Mart 2016 tarihinde gerçekleştireceğiz."

Elitaş, bu yıl kendi imkanlarıyla yurtdışında var olmakta zorlanan, ofis, depo açmakta güçlük çeken firmaların dağıtım kanallarına doğrudan erişimini hızlandırmaya yönelik Türkiye Ticaret Merkezleri açacaklarını bildirerek, devlet desteklerinde bürokrasiyi azaltacaklarını, Türkiye’nin tanıtım ve lojistik üssü olacak Frankfurt, Tokyo, Şanghay, New York, Moskova ve Paris gibi merkezlerde yer alan firmalara sürekli olarak hukuki ve mali danışmanlık hizmetleri verileceğini belirtti.

Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri desteğiyle firmaların tasarım departmanı oluşturmalarını veya mevcut departmanlarını geliştirmelerini hedeflediklerini anlatan Elitaş, Türkiye’de ilk defa yüksek teknoloji şirketlerinin alımına yönelik bir finansman desteği olan İleri Teknolojiye Sahip Yurt Dışı Şirket Alım Desteği mekanizmasını oluşturduklarını ifade etti.

- "Serbest bölgelerin toplam ticaret hacmi 2015'te 20,2 milyar dolar"

Ekonomi Bakanı Elitaş, Gümrük Birliğinde var olan mevcut dengesizlikler ve asimetrinin giderilmesiyle taraflar arasındaki ticarette sağlanacak yeni açılımların Türkiye'nin AB ile ticari ilişkilerine yeni bir ivme kazandırarak ülke ekonomisine katkı sunacağına işaret etti.

Bakanlığının 19 serbest bölgede 521’i yabancı, bin 570’i yerli olmak üzere toplam 2 bin 91 firmayla 61 bin 956 kişilik istihdam sağladıklarını belirten Elitaş, geçen yıl serbest bölgelerin toplam ticaret hacminin 20,2 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Geçen yıl serbest bölgelerden yapılan net ihracatın 5,3 milyar dolar olduğunu, net ithalatın ise 2,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Serbest bölgelerin 2023 hedeflerimize ulaşmada yeterli katkıyı sağlayacak hale gelebilmesi için hazırlanan Serbest Bölgeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağının bu yıl parlamentodan geçerek yasalaşması beklenmektedir. Cari açığın azaltılması ve ülke ekonomisine sağlanan katkının artırılması bakımından önem arz eden, uluslararası yatırımları çekmede, yüksek katma değerli ihracat ve yatırım anlamında başarı sağlamış ve mevcut alanlarının tamamen dolması nedeniyle yeni yatırım taleplerini karşılayamayan serbest bölgelerimizin genişletilmesi hedeflenmektedir. Diğer taraftan, Türkiye’de yerleşik şirketlerin yurt dışında gerçekleştirecekleri girdi tedarikinin güvence altına alınmasına, ileri teknoloji sahipliğine ve pazar açılımına yönelik yatırımların devlet desteklerinden yararlandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir."

- "Hizmet ticaretinde net ihracatçıyız"

Elitaş, mal ticaretinin yanı sıra Türkiye'nin, hizmet ticaretinde de rekabet gücü yüksek bir ülke olduğuna dikkat çekerek, 2015 yılı ocak-ekim döneminde hizmet ihracatının 41 milyar dolar, hizmet ithalatının 19 milyar dolar olduğunu bildirdi. Hizmet ticaretinde net ihracatçı olan Türkiye'nin, bu sektörde 2015'in 10 ayında 22 milyar dolarlık ticaret fazlası verdiğini ifade eden Elitaş, bu yıl sağlık, bilişim, eğitim, film/dizi, yönetim danışmanlığı ve gayrimenkul gibi öncelikli sektörlere yönelik destek programının etkili şekilde uygulanmasına devam edileceğini söyledi.

Kamu ve özel sektörden ilgili tüm tarafların katkı ve katılımlarıyla belirlenmek ve uygulanmak üzere 2023 Hizmet İhracatı Stratejisinin oluşturulmasına yönelik başlatılan çalışmanın en kısa zamanda tamamlanacağını duyuran Elitaş, öte yandan uluslararası lojistik alanında karşılaşılan sorunların aşılmasına yönelik ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde çalışmaların sürdürüldüğünü de anlattı.

Bakanlığının, Türkiye Markası ile dünya ölçeğinde ülke tanıtım faaliyetlerinin ilk aşamasını, Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ile Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’ın yer aldığı Körfez ülkelerinde tamamladığını bildiren Elitaş, bu ülkelerde tanıtım faaliyetleri kapsamında televizyonlar, önde gelen gazete ve dergiler, havalimanlarındaki billboardlar ve dijital medya kullanıldığını aktardı.

Elitaş, "Bu kapsamda tanıtımlar, 8 ülkede toplam 23 televizyon kanalında, 25 gazetede, 20 dergide, 21 havalimanındaki billboardlarda ve birçok dijital ortam ve sosyal medyada gerçekleştirilmiştir. Tanıtım faaliyetlerimiz sonunda hedef kitlemize uygun asgari 150 milyon kişiye ulaşmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Sektör-ülke çalışması yaparak, yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin daha da derinleştirileceğini vurgulayan Elitaş, 2023 yılında küresel arenada hak ettiği konuma ulaşmış bir Türkiye ekonomisi vizyonu ışığında çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile