Çağlayan, "Potansiyelimizi düşük göstererek yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesini engelliyor.” dedi.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Tebliği İşbirliği Kuruluşları 1. Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın gündeminde Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikaları vardı. Konuşmasında Merkez Bankası’nı eleştirirken, köşe yazarlarına da atıfta bulundu. Cari açığın düşmesinde Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikalarının etkili olduğunu ifade eden yazara, “Allah’tan kork! Cari açık ihracat sayesinde düştü.” diyerek sitem etti. Cari açığı düşürmenin tek yolunun ihracat rakamlarını artırmaktan geçmediğini vurgulayan Ekonomi Bakanı, ürünlerde katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı yapılması gerektiğine işaret etti. Zafer Çağlayan, “İhracatımız iyiye gidiyor. Ancak kilo başına ihracat fiyatlarımızı hesapladığımızda büyük bir hüsranla karşılaşıyoruz. Geçen sene 135 milyar dolar ihracat yaptık, 90 milyon ton ürün ihraç ettik. Bunu tahmini hesapladığımızda ürünleri kilosunu 1,46 dolara satmışız. Oysa Almanya 4 dolardan, Japonya ise 3-3,5 dolardan satıyor. Bu yüzden sadece ihracat rakamlarını artırmak yetmez. Birim başına fiyatı artırmalıyız.” diye konuştu.
Şu anda ihracatta birim fiyatının 1,60 doları geçtiğini bildiren Çağlayan, bunu daha çok artırmak için ihraç edilen ürünlerin teknolojik kalitesinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Yapılan üretim değerinin ortalama 1 dolar olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı, “Bir ton ürünü bin 27 dolara satarak bir yere gelemeyiz. Türkiye’de ileri teknoloji ile üretilen ürünlerin bir kilosu 10,5 dolara satılıyor. Bu yüzden acilen ileri teknoloji ürünler üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 55 bin ihracatçının olduğunu söyleyen Zafer Çağlayan, dış ticaret müşavir sayısını da 250’ye yükselttiklerini belirterek, yeni bir yasa ile bu rakamı daha da artırmak istediklerini kaydetti.
Ekonomik anlamda yurtdışı ve yurtiçi potansiyelleri değerlendirildiğini belirten Çağlayan, hangi ülkenin nasıl bir ekonomik strateji izleyeceğini tahmin ederek kendi ekonomi politikalarını ortaya koyduklarını aktardı. Zamanında tedbir almak için İhracat Rakamlarını İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nin kurulduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı, Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ve yeni yatırım teşvik sistemini de tedbirler kapsamına dahil etti.
Ekonomi Bakanı'ndan Merkez Bankası'na Sitem: Türkiye’yi Yanlış Tanıtıyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nı 'uyguladığı politikalarla Türkiye’yi yanlış tanıtmakla' itham etti.