Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, siyasete girdikten sonra yaklaşık 800 civarında çalışanı olduğu işyerinin yönetimine eşine bıraktığını söyleyerek, “Eşim hem annelik yapıyor hem de işleri yürütüyor” dedi.


AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül başkanlığında yapılan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, komisyon üyesi milletvekillerine Kadının İstihdama Katılması ve Kadının Statüsünün Yükseltilmesi Genelgesi çerçevesinde neler yapıldığını ekonomik verilerle anlattı.

Sivil toplum kuruluşlarındaki kadın temsilinin artırılmasına dikkat çeken ve siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının kadın kollarının kalkması durumunda çok büyük bir adım atılacağını söyleyen Bakan Nihat Zeybekçi, kadının çalışan istihdamda sayısının artırılması için mikro kredi sistemini anlatarak, TOBB’un başlattığı ‘iş melekleri’ uygulamasını örnek verdi. Bakan Nihat Zeybekçi, “Bakanlık olarak şuanda 2 bin 400 çalışanımız var, yüzde 43’ü kadın, yüzde 57’si erkek. Yöneticilerde kadın yüzde 31, erkek yüzde 69 oranında. Yurtdışında görevlimizin yüzde 22’si kadın” diye konuştu.

“Yeni sanayileşmeye başlayan bir ülkeyiz. Yetişmiş, eğitim seviyesi yüksek, dil bilen, dünya ile alış verişlere başlamış olan yeni bir nesil ortaya çıkıyor” ifadelerini kullanan Bakan Zeybekçi, Türkiye’nin ekonomik gelişmelerini ve ileriye dönük planlarını anlattı.

Türkiye’nin 1980 yılından bugüne kadar 152 milyar dolar ihracata, 50 milyar dolar dış hizmet gelirlerine, 450 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmine gelene kadar Türkiye’nin edilgen bir ekonomi olduğunu ifade eden Bakan Zeybekçi, “Geldiğimiz aşama küçümsenecek bir aşama değildir. Yıllık anlamda büyümelere baktığımız zaman Türkiye son 12 yılda ihracatını yüzde 9 artırarak geldi” şeklinde konuştu.

“Şuandaki ihracatımızı aynı ürünlerle büyütüp de 500 milyar dolara ulaşacağız dersek bu biraz yanlış bir hedefleme olur” açıklamasında bulunan Bakan Zeybekçi, Türkiye’nin yeni dönemde kültür coğrafyası denilen coğrafyada hammadde ve enerji alanlarını sürdürülebilir bir şekilde kendisini garanti altına alması, kültür coğrafyasında tüketim alışkanlıklarını belirlemesi, tüketim ağlarında egemen olması gerekliliğini ifade etti.

Kendisine ait şirketlerin yönetimini eşine bıraktığını ve eşinin bu görevi ve annelik görevini başarı ile yürüttüğünü ifade eden Bakan Zeybekçi, “800 civarında çalışanımızın olduğu şirketlerimizin patronu eşim. Belediye Başkanlığı ile göreve başladığımda çok büyük sıkıntılar yaşadım, çok büyük risk aldım ve o andan itibaren eşim birçok alanda benden daha iyi bir şekilde işleri yürütüyor, hem de annelik yapıyor” ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile