Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile görüştü. Zeybekci, tercihli ticaret anlaşmasında aksaklıkları görüştüklerini belirterek, amaçlarının Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamının arttırılması olduğunu söyledi.
Zeybekci, işbirliğine işaret ederek, ortak ekonomik diğerler yapabileceklerini belirtti.
Zeybekci, görüşmelerde asıl hedefin Türkiye ve İran’ın tüm ürünlerde entegre bir Serbest Ticaret Anlaşması görülmelerine başlayacak İran ve Türkiye’nin istekleri birbirine bağlı olduğunu belirterek, iki ülkenin barış içinde yaşayabileceğini kaydetti.
Nimetzade, 30 milyar ticaret hacmine ulaşmak için kararlı adımlarla ilerlediklerini söyleyerek, üç ayda bir görüşme kararı aldıklarını, amaçlarının iş adamlarının ve sanayicilerin önünü açmak olduğunu ifade etti.
Nimetzade, "İran ile P5+1 anlaşma uluslararası haklarımızı kabul emek zorunda aldılar. Ekonomik ambargo kalkacaktır. Son bir kaç ayda Avrupalı şirketlerin İran piyasasına girmek istiyorlar" şeklinde konuştu.
Nimetzade, şunları kaydetti:
"Türk firmaları ile iyi ilişkilerimiz oldu. Türk firmaların ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İki ülkenin alternatifi bulunmaktadır. Biz iki ülke halkının menfaati için çalışmalıyız."
Zeybekci, akşam yemeğine 30 civarında firma yetkilisinin de katılacağını açıkladı.
Zeybekci, Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek, "Üç net iş gününün kaybedilmiş olması, Bayram’ın öncesi ve sonrası bunlarınkiyle negatif etkisi var. Üç gününün etkisi yüzde 8 civarında eksi bekliyorduk. Ama baz etkisi Dolar Euro paritesi negatif baz etkisi kalktığından rakamın olumlu geleceğini düşünüyorum. Yıl sonu itibariyle parite, dünyadaki ham madde ve enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı ihracatımızdaki eksi etkisinin çok daha altında bir eksi yaşayacağız. Bu yüzde 10’nun oldukça altında olacaktır" dedi.
İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin düşmesine paralel olarak ticaret narinindeydi gelişmeyi değerlendiren Zeybekci, "Enerji ve ham madde fiyatlarından kaynaklanan düşüşün İran’dan olan ihracatımızı yüzde 35 seviyesinde aşağı çekti. Ama bu hariç enerji ve ham madde dışındaki mal ticaretinde artış var. İran’ın Türkiye’ye olan ihracatında yüzde 9, Türkiye’nin İran’a olan ihracatımızda çok daha fazla artış yaşıyoruz. Yaklaşık olarak Türkiye olarak yüzde 18 artış yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Nİmetzade ise Türk firmalarını davet ederek, "Özellikle enerji konusu da Türk firmalarının yatırım yapmasını istiyorum. Ben karşılıklı imtiyazlarımızın olduğunu söyledim" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran Sanayi, Maden Ve Ticaret Bakanı Nimetzade İle Görüştü
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yıl sonu itibariyle parite, dünyadaki ham madde ve enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı ihracatımızdaki eksi etkisinin çok daha altında bir eksi yaşayacağız. Bu yüzde 10’nun oldukça altında olacaktır" dedi.