Çalisma hayati ve ekonomik düzenlemeleri içeren genis kapsamli kanun teklifi, geçtigimiz günlerde Meclis gündemine tasinmisti. Ilk asamada 86 maddeden olusan yasadan 42 maddesi kabul edilmisti. Simdi ise gündemde kalan maddeler bulunuyor. Öne çikan konular arasinda sigorta primi tesviki, kademeli emeklilik, ev kadinlarina emeklilik ve 3600 ek gösterge ve taseron isçilerine kadro gibi önemli düzenlemeler bulunuyor.
3600 ek gösterge
TBMM Genel Kurulu’nda çalisma hayatini ilgilendiren düzenlemelerle ilgili çalismalar devam ederken, gözler de 3600 ek göstergede son duruma çevrildi. Yaklasik 5,3 milyon kamu çalisanini ilgilendiren düzenleme, yasalasmasi halinde memurlarin unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maas hesaplamalarinda önemli bir rol oynayacak. Daha öncesinde polis, ögretmen, hemsire ve din görevlisine verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi çiktiktan sonra 1’inci kademeye gelen tüm memurlari kapsayacak. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan da konuyla ilgili daha önce açiklamalarda bulunarak "Birinci döneme yükselen devlet memurlarimiz için 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakin zamanda hayata geçirecegiz" demisti.
Kademeli emeklilik
EYT düzenlemesi ile binlerce çalisanin emeklilik hakki kazanmasinin ardindan gözler EYT kismi emeklilik ve kademeli emeklilik konularina çevrildi. EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 yilindan önce çalismaya baslayanlar erken emekli olmustu. 9 Eylül 1999 yilindan sonra çalismaya baslayanlar ise bu düzenlemeden yararlanamadi. Hal böyle olunca da emekli olmayi bekleyen çalisanlar kademeli emeklilik beklentisi içine girdi. Yasalasmasi halinde kademeli emeklilik 1999 ile 2008 yillari arasinda çalisanlari kapsayacak. Yani prim günü ve yas sartini karsiladiginda kademeli emekli olabilecekler. Kademeli emekliligin yasalasmasi halinde en erken olmak üzere; kadinlar 43, erkekler ise 45 yasinda emekli olabilecek.
Kademeli emekliligin yasalasmasi halinde 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasinda çalismaya baslayan kademeli emeklilikten yararlanabilecek.
Taseron isçilere kadro
Ilk olarak 2023 yilinda duyurulan 90 bin taseron isçisine kadro düzenlemesinde sona yaklasildi. Torba yasa görüsmeleri nedeniyle gözler yeniden 90 bin taserona kadro çalismalarina çevrildi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin, öncelikli olarak memur ve emekli maasi artislarini ele aldiktan sonra, taseron isçilere kadro düzenlemesi ele almasi bekleniyor.
Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan TÜRK-IS Genel Baskani Ergün Atalay, “Seçimden evvel 700 bin isçinin kamu sözlesmesinin bitmesini istiyoruz. Gündem, geçici isçi, kamu sözlesmesi ve taseron isçilerin kadroya geçmesi. Çalisma hayatiyla ilgili taleplerimizin tamamina yakini halloldu. KIT’lerdeki taseronlar ile kamuda kapsam disinda kalan taseron isçilerin kadro beklentisi devam ediyor” ifadelerini kullanmisti.
SSK Bag-Kur prim esitlemesi
Torba yasada yer almasi beklenen düzenlemelerden birisi de SSK Bag-Kur prim esitlemesi. Küçük esnafin prim ödeme gün sayisi düsürülecek ve SSK’lilarla esitlenmesini içeren düzenleme ile Bag-Kur’lularin prim sarti 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Böylece bin 800 gün kazanan Bag-Kur’lular 5 yil daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme kapsamina göre EYT’lileri de ilgilendirecek.
Ev hanimlarina emeklilik
Torba yasadaki en önemli gündemlerden birinin ev hanimlarina emeklilik konusu. Düzenlemeye göre ev hanimlarina yönelik 3’te 1 prim destegi kapsaminda çalismalar baslatilarak, istege bagli sigorta kapsaminda bir sistem kurulacak ve ev hanimlarina emeklilik hakkina kavusacak. Ayrica, ev hanimlarinin prim ödemelerinin üçte birinin de devlet tarafindan karsilanmasi da düzenleme çerçevesinde yer almasi bekleniyor.
Ekonomik Düzenlemeleri Içeren Torba Yasada Sona Gelindi
Torba yasa maddeleri gündemdeki yerini koruyor. Ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasada sona gelindi. Bu çerçevede 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, taseron isçilere kadro gibi düzenlemelerin torba yasada yer almasi bekleniyor.