'Ekonomik Isınma İçin Pencerelere Naylon Yapıştırın' Önerisi

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Niyazi Demircan, çift cam kullanılmayan pencerelerden yaşanan ısı kaybını önlemek için naylon kullanabileceğini bildirdi.

Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ne şekilde ısıtılırsa ısıtılsın, konutun içindeki ısının korunmasının enerji tasarrufu açısından önemli olduğunu vurguladı.
Isının korunmasında en önemli faktörün ısı yalıtımı olduğuna işaret eden Demircan, Türkiye'deki konutlarda ısı kayıplarının üçte ikilik bölümünün duvardan, üçte birlik bölümünün de pencerelerden kaynaklandığını söyledi.

Gelişmiş ülkelerde bu oranın Türkiye'dekinin tersi olduğunun altını çizen Demircan, Türkiye'deki pek çok konutun duvarında ısı yalıtımı bulunmadığı kaydetti.

- Türkiye'deki konutların ısı kaybı Avrupa'nın 3 katı
Türkiye'deki konutların ısı kaybının Avrupa ülkelerindeki konutlara göre 3 kat fazla olduğuna dikkati çeken Demircan, şöyle konuştu:
"Kentsel dönüşüm projesi kapsamında ısı yalıtımının da sıkı bir denetime tabi tutulması gerekiyor. Isı yalıtımı olmayan bir evde daha fazla kömür yakmak gerekir. Bu nedenle maddi durumu iyi olmayanların evlerinin ısı yalıtımının yapılmasında devlet öncü olmalı. Bu sayede kısa vadede olmasa bile uzun vadede ciddi tasarruf sağlanabilir. Çünkü yalıtımı sağlanan konutta daha az kömür tüketilerek ısınma sağlanabilecek."
- Isı yalıtımı için pratik çözüm "naylon"
Demircan, evlerinde ısı yalıtımı olmayan, bunu yaptırabilecek maddi gücü de bulunmayanların geçici ve pratik çözümler yapabileceklerini anlatarak, bunların ısı kaybını azaltacak ucuz ve basit yöntemler olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Demircan, şöyle devam etti:
"Özellikle çift cam olmayan pencerelerden yaşanan ısı kaybını büyük oranda önlemek için çift taraflı bant yardımıyla şeffaf naylon yapıştırılabilir. Bu yöntem pencerelerden kaynaklanan yaklaşık yüzde 20'lik ısı kaybını neredeyse yarı yarıya azaltabilir. Çatı izolasyonu da büyük önem taşıyor. İmkanı olan herkesin, uygulaması da oldukça basit olan çatı izolasyonunu yaptırması çok büyük oranda tasarruf sağlar."
Ekonomik duvar ısı yalıtım önerilerinde de bulunan Demircan, halk arasında "köpük" olarak bilinen malzemeyle duvarın iç yüzeyden kaplanabileceğini ancak kolay yanabildiği gözönünde bulundurularak üzerinin alçıpanla kapatılması gerektiğini belirtti.

- Yapıların rengini doğru seçerek enerjiden tasarruf edin
Demircan, binaların dış cephe renklerinin de enerji tasarrufu sağlanması ya da fazla enerji sarfiyatına neden olabileceğini vurguladı. Dış cephe renklerinin bölgenin iklimine göre seçilmesi gerektiğine dikkati çeken Demircan, "Yapıların rengi bile enerji tasarrufu sağlayabilir. Örneğin sıcak bölgelerde en fazla soğutmada enerji sarfiyatı olacağı için yapı, açık renklerle boyanmalı. Böylece ışık yansıyacağı için önemli oranda tasarruf sağlanacaktır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile