NAIM BERCAVI - Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yasayan Lübnan'da, bir zamanlar stres atmak ve hobi için yapilan olta balikçiligi artik insanlarin ekmek kapisi haline geldi.
Ekim 2019'da patlak veren ve 4 Agustos 2020'de Beyrut Limani'nda meydana gelen büyük patlamayla daha da derinlesen ekonomik kriz, halki derinden etkilemeye devam ediyor. Yoksulluk ve pahaliligin yani sira her geçen gün artan issizlik de Lübnanlilari yeni geçim yollari bulmaya zorluyor.
Lübnan'da geçen yil yüzde 36,9 olan issizlik oraninin bu yil içerisinde yüzde 41,4'lere kadar yükselecegi tahmin edilirken, yoksulluk orani ise yüzde 55'i buluyor.
Baskent Beyrut'tun Akdeniz kiyilarinda bir zamanlar dinlenmek, stres atmak ve keyifli vakit geçirmek için yapilan olta balikçiligi bugün evine ekmek götürmek isteyen Lübnanlilarin basvurdugu en önemli geçim yollarindan biri haline gelirken birçok kisi için de ana gelir kaynagi oldu.
- Lübnanlilar, ekmegini denizden çikarmaya çalisiyor
Beyrut sahillerinde ekmegini denizden çikarmaya çalisan Lübnanlilar, oltalarina düsen baliklar sayesinde yasadiklari zor hayat sartlarini kismen hafifletmeye çalisiyor.
Oltasiyla Beyrut sahilinde balikçilik yapan Muhsin Cad, AA muhabirine yaptigi açiklamada, çok pahali oldugu için et alamadiklarini, meyve ve sebze fiyatlarinin dahi çok yüksek oldugunu belirtti.
Bir çok vatandasin geçim sikintisi çektigini ve zorlu yasam sartlari nedeniyle endiseli oldugunu dile getiren Cad, sahilde bu sekilde balik avlayarak günlük yiyeceklerini temin etmeye çalistiklarini söyledi.
Lübnanli Sa'd Ibrahim de ülkede artan yoksulluk ve issizlik nedeniyle pek çok kisinin bir geçim kapisi olarak olta balikçiligina basladigini anlatti.
Ibrahim, "Hem kafamizi dinlemek hem de günlük yiyecegimizi temin etmek için buraya balik tutmaya geliyoruz. Sansimiz iyi gider de ihtiyacimizdan fazla balik yakalarsak onlari satiyoruz, bu parayla da günlük ihtiyaçlarimizi aliyoruz." dedi.
Yetmisli yaslardaki Ahmed Ebu Ismail ise baligin her çesidini çok sevdigi ve diger tüm yiyeceklere tercih ettigi için dana ve tavuk etindeki fahis fiyat artislarindan çok da etkilenmedigini ifade etti.
Ebu Ismail, "Taze baligin yerini hiçbir sey tutmaz. Her türlü vitamini, proteini içinde barindiran besleyici bir gida." diye konustu.
- Halk, et ve tavuk alamadigi için balik tüketiyor
Lübnanli Velid Hadr da geçim sikintisi yasayan halkin fahis fiyatlarla satilan et ve tavuk ürünlerini alamadiklari için alternatif olarak baliga yöneldigini söyledi.
Hadr, baligin çok önemli ve besleyici bir gida oldugunu ancak tamamen etin yerini almasinin da mümkün olmadigini ifade ederek, "Özellikle Lübnan mutfaginda ete çok ihtiyaç var. Bir çok yemek etle yapiliyor. Bu durum, fahis fiyatlardan et satin alamayan vatandasin beslenme seklini degistirmesini gerektirecek." seklinde konustu.
- Et ve tavuk fiyatlarindaki fahis artis
Et fiyatlarinin kisa süre içinde 6 kat arttigi ülkede, bir süre önce 20 bin liradan (13,2 dolar) alinan bir kilo dana eti 120 bin liraya (79,2 dolar), koyun eti ise 160 bin liraya (105,6 dolar) kadar yükseldi.
Lübnan lirasinin ABD dolari karsisindaki hizli ve büyük deger kaybi, fiyatlarda artisa neden oluyor. Yilda 25 bin ton donmus et ve canli hayvan ithal eden Lübnan'daki ithalatçilar ödemelerini dolar üzerinden yapiyor.
Ülkede dana ve koyun etinde oldugu gibi tavuk eti de fahis fiyatlardan nasibini aldi. Ülkedeki tüm sektörleri sarsan ekonomik krizden önce 12 bin lira (7,9 dolar) olan bir kilo tavugun kilosu yaklasik 50 bin lirayi (33 dolar) buldu.
Yilda 100 milyon tavuk yetistirilen ülkede her ay yaklasik 500 ton tavuk eti ithal ediliyor. Üreticiler, maliyetin yüksek oldugunu ve bunun fiyatlara yansidigini söylüyor.
Merkez Bankasinin 1510 lira olarak belirledigi döviz kuruna karsilik, karaborsada serbest kur 14 bin liranin üzerinden islem görüyor. Ülkede ayrica Merkez Bankasinin, döviz mevduatlarini çekmek isteyen vatandaslar için belirledigi 3 bin 900 lira olarak islem gören üçüncü bir kur daha bulunuyor.
Ekonomik Krizin Derinlestigi Lübnan'da, Olta Balikçiligi Pek Çok Kisinin Ekmek Kapisi Oldu
Oltasiyla Beyrut sahilinde balik avlayan Sa'd Ibrahim: 'Hem kafamizi dinlemek hem de günlük yiyecegimizi temin etmek için buraya balik tutmaya geliyoruz. Sansimiz iyi gider de ihtiyacimizdan fazla balik yakalarsak onlari satiyoruz, bu parayla da günlük ihtiyaçlarimizi aliyoruz'