TÜBİSAD ' ın Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi kapsamında başlattığı bilişim kobi seminerlerinin üçüncüsü Samsun ' da yapıldı . Kobilerde farkındalık oluşturmak amacıyla Amisos Otel ' de gerçekleşen seminerde ekonominin büyümesi ve bilişim teknolojileri kullanımının kobilerin gelişimine sağladığı katkılar konuşuldu . Proje ile onların teknoloji kullanımına bakışını değiştirmenin , teknolojiden en etkin biçimde yararlanarak maliyetlerini azaltmalarına , verimliliklerini artırmalarına yardımcı olmanın ve etkin hizmet verecek sertifikalı güvenilir bilişim bayileri oluşturmanın hedeflendiği seminerde , 21 . yüzyılda verimliliklerinin ve ekonomiye katma değerlerinin artması için kobilerin teknolojiden daha etkin biçimde yararlanmaları gerektiği vurgulandı .
Sanayici , işadamları ve kobilerin büyük ilgi gösterdiği seminerde proje yürütücüsü TÜBİSAD Danışma Kurulu Üyesi Nazım Özdemir , bilişim teknolojileri kullanımının kobilere sağladığı avantajları anlattı . Şirketlerin ve firmaların büyümesinin temel faktörlerinin birinin bu teknolojiler olduğunu vurgulayan Özdemir , " Ülkemizde ne kobiler ne de bayiler , teknolojinin nimetlerinden yararlanmıyor . Oysa bu onların büyümesi ve gelişmesi için çok önemli . Bayilerin büyük çoğunluğu da ellerindeki makinelerin ne işe yaradığını anlamadan hemek satarak para kazanmak istiyor . Bu nedenle Türkiye ' de satmaya yönelik bayicilik oluştu . Bilim teknolojileri konusunda ülke olarak potansiyelimiz var . Bunu kullanabilirsek 10 yıl içinde 25 milyar dolarlık girdi sağlayabiliriz . " dedi .
TÜBİSAD Strateji Bilişim Danışmanı Volkan Akı , kobi araştırması sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi . Araştırma sonuçlarının kobilerin bilişim teknolojileri kullanımında dünya ülkelerinin çok gerisinde yer aldığını gösterdiğini ifade eden Akı , en geride olan bölgenin ise Karadeniz olduğunu söyledi . Akı , " 25 il ve bin 645 kobiyle yaptığımız antek görüşmesi sonucuna göre ülkemizde her 3 kobiden birinin teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda bilgisi bulunmuyor . 4 kobiden 1 ' i web sitesi sahibi iken , yarıdan fazlası ise e-posta kullanmıyor . Yüzde 61 ' i ise bilişim teknolojilerinin yararlı olduğunu belirtmesine rağmen kullanmıyor . Bu sonuçlar , kobilerin verimliliğinin ve ekonomiye sağladıkları katma değerin neden bu denli düşük olduğunu net biçimde gösteriyor . " diye konuştu .
Kobilerin ekonominin bel kemiği olduğunu altını çizen TÜSİAD Yönetim Kurulu Uyesi ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz , SÜTAŞ ' ın ulusal bir marka olmasını bilişim teknolojilerinin sağladığının altını çizdi . Yılmaz , " SÜTAŞ ' ın sıfırın altındaki göstergelerinden bugünlere ulaşmasında teknolojinin çok büyük yeri var . Süt ve yoğurt yapmayı iyi becermeliydik ama bunu toplumla paylaşmak için küçük ve toplama bir bilgisayar aldık . Bu da bizi ulusal bir düzeye taşıdı . Kobiler , ekonominin bel kemiğidir . İhtihdamın yüzde 70 ' ini barındırırken , üretimin ise sadece yüzde 30 ' unu karşılıyor . Yani yüksek istihdam yaratan bu alanda verimliliğimiz çok düşük . Kurumsallaşamayan , modern pazarlama tekniklerini , insan kaynakları politikalarını uygulamayı öğrenememiş , teknoloji arge ve yenilikçilik konularında yeterli alt yapıya sahip olamayan , bileşim teknolojilerinin sunduğu imkanlardan tam olarak yararlanamayan ve kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu bu sebepte finansmana erişimde sorunların yaşandığı kobilerin sayısını ihmal edemeyiz . " şeklinde konuştu .
Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu , ekonomik ortamın ölçeği ne olursa olsun her kurumun mutlaka teknoloji yatırımı yapması gerektiğinin altını çizdi . Ayakta kalmak , büyümek ve dünyaya açılmak için kobilerin teknolojiden daha yoğun ve etkin yararlanmalarının şart olduğunu hatırlatan Yeşiloğlu , ekonomik krizlerin en çok teknolojiden uzak kobileri etkilediği yorumunu yaptı . Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Keskinsoy ise kobilerin sağladığı istihdam ile ekonomik verileri arasında ciddi bir paradoks oluşturduğuna değindi .