Ekonomistler, Tcmb'nin Faiz Kararını Değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklentiler paralelinde faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Türk lirası (TL) zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gitti, döviz depo piyasası faiz oranlarında da ölçülü bir indirim yaptı.

TCMB faiz kararının ardından borsa kazançlarını geri vererek eksiye geçerken, döviz kurları ve faizler ise hızlı yükseldi.
Tahvil-bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,06 ile son 1 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9,12'ye çıktı.
Dolar/TL bankalararası piyasada 2,68 seviyelerinden 2,7213'e kadar yükselse de analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri bu seviyeden gelen satışlarla 2,71'in hemen üzerinde dengelendi.
Avro/TL ise dünkü kapanışa göre yüzde 1'in üzerinde artış kaydederek 2,9273'ü gördükten sonra şu dakikalarda 2,91'in altında işlem görüyor.
İlk seansı yükselişle tamamlayan BIST 100 endeksi ise TCMB kararının ardından kazançları geri vererek eksiye geçti. En düşük 83.729,10 puanı gören endeks, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla şu dakikalarda 84.000 puanın hemen üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Ekonomistler, TCMB'nin, faiz kararına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

- "Döviz likiditesine yönelik düzenlemelerle kur oynaklığının belirli oranda iyileşmesi beklenebilir"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin, artan risk primi ve kur oynaklığı nedeniyle likidite koşullarını sıkılaştırdığını ifade etti.

Karar metninde likidite koşullarındaki sıkılaştırmaya atıfta bulunulmaması nedeniyle beklenenden daha güvercin bir metin görüldüğünü aktaran Yılmaz, döviz likiditesine yönelik düzenlemelerle kur oynaklığının belirli oranda iyileşmesinin beklenebileceğini söyledi.

Asıl belirleyici olanın ise TCMB'nin açık piyasa işlemlerinde Türk lirası likidite koşullarını sıkı tutmayı sürdürüp sürdürmemesi olacağını vurgulayan Yılmaz, "İlk anda kur açısından güvercin metin, olumsuz etki etse de önümüzdeki günlerde açık piyasa işlemlerinde TCMB sıkı duruşunu sürdürürse piyasa bunu fark edecektir ve kur destek bulabilir" dedi.


- "Politika faizlerinin sabit tutulmaya devam edilmesi beklenmeli"

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, TCMB bugünkü PPK toplantısında, bekledikleri gibi, politika faiz göstergelerini aynı bırakırken; TL zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puanlık artış ile döviz depo oranlarında 50 baz puanlık indirim gerçekleştirdiğini söyledi.

Küresel belirsizlikler ve bunun kur üzerinde yarattığı değer kaybı baskısı ile gıda fiyatlarının dezenflasyon sürecine geçişte yarattığı sıkıntının, para politikasındaki temkinli duruşun ana nedenleri olmaya devam ettiğini belirten Tokalı, faiz kararı metninde öncekine göre çok ciddi bir değişiklik gözlenmezken, cari denge ve çekirdek enflasyonla ilgili olumlu görünümün korunduğunu ifade etti.

Kendi beklentilerinin de bu yönde olduğunu kaydeden Tokalı, cari açıktaki gerilemenin sürdüğünü; yıllık enflasyonun manşet rakamda yükselişini devam ettirmesine karşın, çekirdek enflasyondaki düşüşün süreceğini vurguladı.
Para politikasındaki temkinli tutumun devamı, kur istikrarının tekrar sağlanması, temel enflasyon göstergelerindeki iyimser beklentilerin korunması açısından oldukça kritik olduğunu aktaran Tokalı, şunları kaydetti:
"Kur etkisinin şimdiye kadar sınırlı kaldığını izliyoruz. Sınırlı iç talep de, kur etkisinin sınırlı kalmasında yardımcı bir unsur. Gelecek hafta Fed'in toplantısı, gelişen piyasalara yönelik risk algılamasının şekillenmesi açısından önemli olacak. Beklentimiz, özellikle ABD ekonomisinden gelen son zayıflama sinyalleri altında, Fed'in normalizasyon sürecinde hızlı davranmayacağı yönünde. Böyle bir destekleyici küresel ortam, TL üzerindeki değer kaybı baskılarının hafiflemesi açısından yardımcı olacaktır. Ancak, böyle bir destekleyici dış ortam koşulunda bile, enflasyon riskleri gözönüne alındığında, politika faizlerinin sabit tutulmaya devam edilmesi beklenmeli."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile