Erdem, genel başkanlığını yaptığı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin Sekapark alanındaki Kocaeli Şubesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, derneğin Kocaeli şubesiyle birlikte Türkiye genelinde 15 şubeye ulaştıklarını ifade etti.
İnsanların edebiyattan, sanattan yoksun olmasının monotonluğa yol açacağını dile getiren Erdem, ''Dil kimlik, kişiliktir, dil yoksa insan bir şey ifade etmez, insan dille, edebiyatla anlam kazanır'' dedi.
İnsanı insan yapan en önemli değerin dili olduğuna değinen Erdem, ''İnsan dilinin altında gizlidir'' ifadesini kullandı.
Erdem, Türkçe'nin dünyanın en eski dillerinden biri olduğunu vurgulayarak, dilleri dünya dili haline getirenin o dilin mensupları olduğunu kaydetti.
''Dile sahip olmakla dili geliştirmekle dil ya dünya dili olur ya da tarih sahnesinde silinip gider'' diyen Erdem, dünyadaki 4 bin civarında dilden çok azının devlet dili olduğunu dile getirdi.
Erdem, Türkçe'nin, Türkiye'de, Türk milleti tarafından yeterince tanınmadığı kanaatinde olduğunu anlatarak, ''Tanınmış olsa, Türkçe'yi bugün çok farklı bir şekilde kullanır, cadde ve sokaklarımızda hepimizi rahatsız eden yabancı tabelalarla karşılaşmayız. Kendisini ifade edemeyen insanlar şiddete başvurur. Şiddetin sebebi, ailede, sokakta ve siyasette insanların kendisini ifadede acze düşmesidir'' şeklinde konuştu.
Cep telefonlarında kısa mesajların Türkçe yazıldığı için daha fazla ücretlendirildiğine dikkati çeken Erdem, yaptıkları mücadele ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle cep telefonlarının Türkçe karaktere uyumlu hale getirildiğini kaydetti.
Erdem, ''Türkiye'de Türkçe cezalandırılıyor. Daha bilmediğimiz nice problemleri var. 'Türkler yabancı dil öğrenemiyor' deniliyor. Bu, Türkçe'nin bilinmemesinden kaynaklanıyor. Türkçeyi bilmeyen, İngilizce de öğrenemez'' dedi.
-''F klavye kullanma mecburiyetini getireceğiz''-
F klavye kullanımının da Türk dili açısından önemli olduğunu vurgulayan Erdem, şunları söyledi:
''Kısa mesajda olduğu gibi F klavyede de dilimiz dışlanıyor. Bilgisayarların üzerinde İngilizce kelimeler... Niye Türkçe değil- Türkçe'nin suyu mu çıktı- Klavyede de bir takım kelimeler Türkçe olmalı. 'Türkçeyi terk et, İngilizce öğren' mecburiyetinde bırakılıyoruz. F klavye, dünyanın ilmi klavyelerinden birisidir. Hızlı yazmak istiyorsan F klavye kullanacaksın. F klavye göz ve vücut sağlığı açısından da önemlidir. F klavyeyi niye dışlıyoruz- Çünkü bize dayatıldı.''
Erdem, derneklerinin F klavyeyi toplumda kabul ettirme noktasında ciddi bir mücadele içinde olduğunu dile getirerek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in bu konuda gayretlerinin bulunduğunu ifade etti.
Erdem, ''Çalışmalar yapılıyor. İnşallah mutabakat sağlanırsa Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanma mecburiyetini getireceğiz'' şeklinde konuştu.
-Diğer konuşmalar-
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, derneğin, Türk dili, güzel Türkçe ve edebiyat için çok güzel çalışmalar yaptığını söyledi.
Dilin yok olması, kültürün erozyona uğramasıyla ilgili çokça şikayette bulunulabileceğine işaret eden Karaosmanoğlu, ''Şikayette bulunmaktansa bir çıra, ışık yakmak görevimizdir. Bu dernekle dilimiz, Türkçemiz ve edebiyatımıza güzel kazanımlar elde edileceğine gönülden inanıyorum'' dedi.
Karaosmanoğlu, derneğin Kocaeli Şube Başkanı Ali Yeşildal ise Türkçe'yi kendine dert edinen insanların soluklandığı derneklerine, gelecek endişesi olan insanları davet ettiklerin söyledi.
Konuşmaların ardından Erdem ve beraberindekiler kurdele keserek dernek hizmet binasının açılışını yaptı. Hizmet binasını gezen Erdem, Yeşildal'a dernekte kullanılan bilgisayarın klavyesinin F klavyeyle değiştirilmesi talimatını verdi.
Erdem, açılışın ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun göreve yeni seçilen AK Parti il yöneticilerine Sekapark alanındaki bir restorantta verdiği iftara katıldı.
Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
Yayıncı: Murat Paksoy
Ekrem Erdem: Türkçe iyi tanınmıyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, ''Türkçe'nin, Türkiye'de, Türk milleti tarafından yeterince tanınmadığı kanaatindeyim. Tanınmış olsa Türkçe'yi bugün çok farklı bir şekilde kullanır, cadde ve sokaklarımızda hepimizi rahatsız eden yabancı tabelalarla karşılaşmayız'' dedi.