'Eksen kaymadı yörünge genişledi'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), dün yaptığı yazılı açıklamada TEPAV tarafından hazırlanan politi...



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), dün yaptığı yazılı açıklamada TEPAV tarafından hazırlanan politika belgesinde, Avrupa pazarında seçilen kısa bir zaman dilimindeki gelişmelerin yanlış değerlendirilerek "dış ticarette eksen kayması yaşandığı" şeklinde yansıtıldığı belirtildi. Açıklamada, "Türkiye'nin Ortadoğu ve Afrika pazarlarına yönelmesi ekonomik anlamda bir eksen kayması değil yörünge genişlemesidir" denildi.
Avrupa'da talebin hâlâ zayıf olması nedeniyle ithalatın zayıf seyretmesinin, euro'daki değer kaybı nedeniyle dolar bazında ihracatın düşük kalmasının Türkiye ihracatını olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada, bu durumun, uygulanmakta olan ihracatta bölgesel çeşitlendirme çalışmalarının gerekliliğini ortaya koyduğu belirtildi.

'TEPAV'ın parası TOBB'dan'
TEPAV raporunda Türkiye'nin AB'ye ihracatının gerilemesinde kurun etkisinin sınırlı olduğu belirtilirken para birimi değerlenen Çin, Singapur ve Endonezya gibi ülkelerin bu bölgeye ihracatının arttığına dikkat çekilmişti. TİM'den yapılan açıklamada, "Üç ülkenin de AB'ye ihracatında gerileme vardır. Türkiye ile bu ülkeler arasındaki fark, Türkiye'nin AB'ye ihracatındaki gerilemenin bir miktar daha yüksek oluşudur" denildi. TİM'in açıklamasında Türkiye'nin Irak, Suriye, Mısır, Cezayir ve Libya'ya ek ticaret heyetleri göndererek bu ülkelere ihracatını 10 milyar dolara yakın artırdığına da dikkat çekildi.
TEPAV raporu hakkında görüşlerini bildiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye'nin Afrika gibi ihracat pazarlarında güçlenmesini istemeyen ülkelerin "Türkiye'nin ekseni kayıyor" açıklamalarını kabul edebileceğini belirtirken, bu eleştirinin TEPAV'dan gelmesini anlamadığını belirtti. Çağlayan, "Onlar yapsınlar, ama TEPAV? Sen bugün ihracatçının vermiş olduğu kaynakları kullanıyorsun. İhracatçılar TOBB üyesi... TEPAV'ın onlarla aynı çizgiye düşmesini anlamakta zorluk çekiyorum" dedi. 

Haziran ihracatı yüzde 14.8 arttı
Türkiye'nin ihracatı haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.8 artarak, 9 milyar 567 milyon dolar oldu. İthalat da haziran ayında yüzde 21.5 oranında artarak, 15 milyar 185 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerine göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63 oldu. Bu son 10 ayın en düşük karşılama oranı oldu.  TÜİK verilerine göre haziranda dış ticaret açığı yüzde 34.9 oranında artarak, 4.2 milyar dolardan 5.6 milyar dolara yükseldi.
HSBC stratejisti Fatih Keresteci, yayımladığı notta, rakamların piyasa beklentilerine paralel olduğunu belirtirken, "Ancak dış ticaret açığının hâlâ yüksek düzeyde olması bir süre sonra döviz kurları üzerinde yukarı yönlü bir baskıya yol açabilir" dedi. İhracatta Avrupa Birliği'nin (AB) payı Euro Bölgesi'ndeki kötü gidişata rağmen artış gösterdi. Ocak-Haziran döneminde 27 AB üyesine yapılan ihracatın payı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.7 artarak yüzde 45.9 oldu. 

Milliyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile