Ekvador'da Çete Üyeleri 10 Kisiyi Öldürdü

Ekvador'da Çete Üyeleri 10 Kisiyi Öldürdü

Ekvador’da çete üyelerinin düzenledigi saldirilarda en az 10 kisi hayatini kaybetti.

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da Los Choneros çetesinin lideri “Fito” lakapli Jose Adolfo Macias Villamar’in Guayaquil’deki La Regional cezaevinden kaçmasinin ardindan ülke kaosa sürüklendi. Sokaklara inen çete üyeleri dün aksam canli yayin sirasinda televizyon kanalini basarak çok sayida gazeteci ve çalisani rehin aldi. Olayla ilgili 13 kisi gözaltina alinirken, yerel kaynaklar tarafindan yapilan açiklamaya göre ülkede 8 eyalette su ana kadar en az 23 siddet olayi gerçeklesti, bazi hapishanelerde ise isyan çikti. Polis, Guayaquil’deki saldirilarda 8 kisinin hayatini kaybettigini, 3 kisinin yaralandigini, Nobol kasabasinda ise 2 güvenlik görevlisinin “acimasizca” öldürüldügünü açikladi.

Silahli çete üyeleri en az 7 polis memurlarini rehin alirken, polis araçlarinin kundaklandigi, birçok sehirde ise patlamalar yasandigi ögrenildi.

Üniversiteyi bastilar

Silahli saldirganlarin Guayaquil Üniversitesi’ne girerek ögrencileri kaçirdigi belirtildi. Çete üyelerinin kampüsü basmasinin ardindan ögrencilerin bir kismi panikle kaçisirken, bir sinifta ise ögrenciler saldirganlarin içeri girmesini engellemek için kapinin arkasina sandalye ve masa yerlestirdi.

Ekvador Devlet Baskani Daniel Noboa, dün 60 günlük olaganüstü hal ilan etti. Sokaga çikma yasagi getirilen ülkede Devlet Baskani, orduya sokaga inmesi ve hapishanelerin kontrolünü almasi talimatini verdi. Noboa, ayrica çete lideri Villamar’in bulunmasi için binlerce polis memuru ve askeri personeli görevlendirdi.

Ülkedeki uyusturucu kaçakçiliginin merkezi olan Guayas eyaletine bagli liman kenti Guayaquil, Ekvador’un en tehlikeli sehri olarak kabul ediliyor. Ekvador’da hükümet verilerine göre 2023’te meydana gelen siddet olaylarinda 8 binden fazla kisi hayatini kaybetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile