El-Cezeri Ve Hz. Nuh Peygamberin Türbesinin Bulundugu Külliye Restore Edilecek

El-Cezeri Ve Hz. Nuh Peygamberin Türbesinin Bulundugu Külliye Restore Edilecek

Sirnak’in Cizre ilçesinde bulunan Hz. Nuh Peygamberin türbesi ve camisi ile sibernetik bilimin kurucusu Ismail Ebul-Iz El Cezeri’nin türbesinin bulundugu külliyenin restorasyonunu is adami Veysel Ürüm üstlendi.

Cizreli is adami Veysel Ürüm, Sirnak Valisi Osman Bilgin’in önerisi ile ilçede bulunan Hz. Nuh Peygamberin türbesi ve camisi ile sibernetik bilimin kurucusu Ismail Ebul-Iz El Cezeri’nin türbesinin bulundugu külliyenin restorasyonunu üstlendi. Vali Bilgin, beraberindeki daire müdürleri ve is adami Veysel Ürüm ile birlikte restorasyonun yapilacagi külliyeyi gezdi. Külliye içindeki ve çevresindeki yapilarla ilgili yetkililerden bilgi alan Bilgin, restorasyonun yapilacagi alani yerinde inceledikten sonra çalismalarin en kisa sürede baslamasi için restorasyonu yapacak olan mimar ile bilgi alisverisinde bulundu.

Cizre’nin inanç turizmi ve tarihi açisindan en önemli olan noktalarindan biri olan Hz. Nuh’un ve sibernetik bilimin kurucusu Ismail Ebul-Iz El Cezeri’nin makaminin bulundugu külliye alaninda olduklarini ifade eden Vali Bilgin, ”Buraya disaridan gelecek insanlarin ihtiyaçlarini karsilamaktan uzak bir alanda bulunuyoruz. Bu ne Hz. Nuh’un manevi huzuruna ne de tarihimizde, bilim dünyasinda önemli eserleri bulunan El Cezeri’nin makamina ve ayni zamanda bizim için çok önemli olan burada bulunan camide ibadet eden insanlarin ibadet mantalitesi açisindan yakismayan yer burasi. Insallah burayi en güzel sekilde burayi restore edecegiz” dedi.

Restorasyon islerinden önce buranin rölöve, restorasyon hem de projelendirmesini yapacaklarini belirten Bilgin, ”Özellikle bu projelendirmeyi yaparken Cizre’mizin, yerelde burayla ilgilenen derneklere, ailelere, tarihi açidan çalismasi yapan arkadaslarimizla birlikte çalisip buranin geçmisine uygun, hem geçmisini hem de gelecegini yansitabilecek mimari de bir alan olusturacagiz. Öncelikle bu yapacagimiz çalismalarin tamamini aslen Cizreli olan ancak Van’da ikamet eden is adamimiz Veysel Ürüm, tüm bu çalismalarin finansmanini üstleniyor. Hatta ve hatta projelendirilmesinden yikimina, yenilenmesine her türlü çalismayi yapacak ve sürece de simdi basliyoruz” diye konustu.

Veysel Ürüm ise Cizre’de böyle bir eseri restore edecekleri için çok mutlu olduklarini, yapiyi tarihi dokusu ile kazandiracaklarini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile