Proje, ilin marka değerlerinin tanıtılmasına ve turizm gelirlerinin artmasına önemli katkı sağlayacak.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje, Zafer Kalkınma Ajansı`nın `Bölgesel Potansiyelin Harekete Geçirilmesi` adlı mali destek programıyla finanse edilecek.
Proje, millî kültürün bir parçası olan el sanatları ve zanaatlarını hediyelik eşya yapımına yönlendirerek, yaygın bir istihdam alanı oluşturup bölgede kalkınmaya katkıda bulunacak. Proje ortağı ve destekçisi kurum ve kuruluşlarla birlikte ildeki hediyelik eşya açığı giderilerek, Manisa`nın bazı yerlerinde ve büyük ilçelerinde hediyelik eşya çarşıları kurulacak. El sanatları da koruma altına alınırken önleri açılacak. Zafer Kalkınma Ajansı ile İl Özel İdaresi tarafından 218 bin lirayla desteklenecek proje, önümüzdeki yıl başlayacak ve 12 ay sürecek.
Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, projenin amacının, bir yandan el sanatlarının piyasada ilgi görür halde dizaynlarını ve marka kriterlerini belirlemek, bir yandan da ilin marka değerlerini çeşitli hediyelik ürünlere dönüştürerek hediyelik eşya pazarı oluşturmak olduğunu söyledi. Karaköse, amacın, el sanatı ve zanaatı atölyeleri veya bu alanda çalışan kişiler tarafından, proje kapsamında geliştirilen tasarımlardan veya mevcut üretimlerinin proje grubu tarafından uygun görünenlerinden hazırlanacak koleksiyonlara, garanti belgesiyle yurtiçi ve yurt dışında pazar bulunması olduğunu bildirdi. Bu özellikleriyle projenin, hem kültürel yönü hem de yatırım ve hammadde maliyeti düşük ama emek ağırlıklı özgün tasarımlarıyla geniş bir iş alanı oluşturmayı hedeflediğini aktaran Karaköse, hazırlanan ya da proje grubunun uygun bulduğu tasarımlardan birer tane satın alınıp envanterlenerek katalog haline getirileceğini kaydetti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Karaköse, bu ürünlerin iki dilde hazırlanacak internet sitesiyle fuar ve sergilerde tanıtılarak pazar araştırması yapılacağını ifade etti.
Projede yer alan `Manisa yöresine özgü halk kültürü ürünlerinin aslına uygun olan örneklerinin belgelenmesi` konusunun, kültür değerlerinin bütünüyle kaybolmasının önlenmesine yönelik olduğunu aktaran Karaköse, “Malzeme, teknik ve motif açısından aslına sadık kalınarak, güncel fonksiyonellik kazandırılmış yeni ürünlerin yoğun tanıtımı yapılacak. Hem üretici hem de pazarlayana ekonomik katkı sağlayacak olan bu çalışma, kültürel kimliğimizin korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarımını kolaylaştıracak. Manisa merkezde, ilk aşamada tespit edilen el sanatı ve zanaatı ustalarıyla hediyelik eşya alanına yönelebilecek 21 kişi bulunuyor.” dedi.
Proje ortakları arasında Zafer Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi’nin yanısıra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Esnaf Odaları Birliği, Kırsal Turizm Derneği, Kula Belediyesi, Celal Bayar Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bulunuyor.
El Sanatları ve Zanaatları Canlandırılarak İstihdam Oluşturulacak
Manisa’da yok olma sürecine giren el sanatları ve zanaatları, `Hediyelik Eşyada Manisa Markası` projesiyle canlandırılacak.