Elazig'da Nesli Tükenme Tehlikesi Altinda Bulunan Arap Tavsani Görüntülendi

Elazig'da Nesli Tükenme Tehlikesi Altinda Bulunan Arap Tavsani Görüntülendi

Elazig’in Baskil ilçesinde Dünya Doga ve Dogal Kaynaklari Koruma Birliginin (IUCN) ’kirmizi’ listesinde bulunan Arap tavsani görüntülendi.

Baskil ilçesine bagli Aydinlar köyü Iskender mezrasi kirsalinda, IUCN tarafindan türünün tehlike altinda olmasindan endise duyuldugu gerekçesiyle kirmizi listede yer alan Arap tavsani görüntülendi. Hayvani gören Irfan Soyak, ’’Büyükbas hayvancilikta ugrasiyorum ve hayvanlari sulamak için su basina gittim. Bu hayvani su basinda bitkin olarak buldum eve getirip karnini doyurdum. Kendine geldikten sonra tekrardan eski yerine biraktim. Hayvanin türü hakkinda bilgim yoktu, sosyal medyada paylasinca degerli bir hayvan oldugunu anladim. Biraktigim yere tekrardan gittim oradaydi eve getirdim Milli Parklar Müdürlügü ekipleriyle konustuk onlara teslim edecegiz" dedi.

Diyarbakir Dicle Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ali Satar ise Arap tavsaninin farkli isimlerle bilindigini söyledi.

Prof. Dr. Satar, ’’Arap tavsani, Orta Anadolu Bölgesi ve Bati Anadolu Bölgesi ovalariyla Dogu Anadolu’nun yayla ve steplerinde görülür. Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de avlanilip yenildigi biliniyor. 25 kadar türü olan Arap tavsanlarinin aslinda tavsanlarla hiçbir akrabaligi yoktur. Türün soyunun tehlike altinda olmasindan endise duyuldugu hakkinda IUCN’nin kirmizi listesinde yer almaktadir’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile