Elazig'da gönüllü ögretmenler tarafindan tarihi mekanlara götürülen ve masal anlatilan çocuklarin keyifli vakit geçirmeleri saglaniyor.
Milli Egitim Bakanligi Ögretmen Gelistirme ve Yetistirme Genel Müdürlügü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu is birligiyle hayata geçirilen "Anadolu Masallari Projesi" kapsaminda egitimlerini tamamlayan 35 ögretmen, ögrencilerle bir araya gelerek onlara masal anlatiyor.
Ögretmenler, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan 4 bin yillik medeniyet ve kültürün bulusma noktasi olan tarihi Harput Mahallesinde Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanli gibi medeniyetlerden kalan tarihi yapilarda minik ögrencileri masallarla bulusturuyor.
Çocuklar gezdikleri tarihi mekanlar hakkinda bilgi edinirken, unutulmaya yüz tutmus birbirinden güzel Anadolu masallarini dinleyerek geçmise yolculuk yapiyor.
- Masallar çocuklar için önemli
Il Milli Egitim Müdürü Feyzi Gürtürk, AA muhabirine, 35 masal ögretmeniyle kentin her noktasindaki ögrencilerin masalla bulusturuldugunu söyledi.
Masallarin çocuklarin gelisimi ve yaratici düsünmesi için önemli oldugunu ifade eden Gürtürk, masallarin tarihi mekanlarda ögrencilere aktarildigini belirtti.
Projede amacin geçmis ve gelecek arasinda köprü kurarak masal anlaticiligini gelistirmek oldugunu kaydeden Gürtürk, çocuklarin bu yönde en güzel sekilde bilgilendirip bilinçlendirildigini aktardi.
Eskiden köylerde masal anlaticilarinin bulundugunu dile getiren Gürtürk, "Bu masal anlaticilari haftanin belli günlerinde evlerde masali birkaç bölüm seklinde anlatirdi. Biz de heyecan ve zevkle diger günleri beklerdik. Ayni havayi bu çalismada da gördüm." diye konustu.
- Dil gelisimi, yaratici ve elestirel düsünme için masal önemli
Anadolu Masallari Il Koordinatörü Seyma Gür de kültürel miras olan Anadolu masallarini tarihle birlestirerek çocuklara aktardiklarini söyledi.
Kentteki tüm çocuklari kültürel miras olan masalla bütünlestirmek için seferberlik halinde çalistiklarini anlatan Gür, söyle devam etti:
"Tüm çocuklarimiza masal anlatiyoruz. Çocuklarimizi masallarimizla birlestiriyoruz. Gruplar halinde tarihi yerlere götürdügümüz çocuklara masal anlatiyoruz. Tarihi yerlerde çocuklarimiza kültürel mirasimiz olan masallari anlatiyoruz. Böylelikle çocuklarimiz köklerini unutmuyor. Geçmisten gelecege saglam bir köprü kuruyoruz. Tekerlemeler ögretiyoruz. Efsaneleri anlatiyoruz."
Çalismanin olumlu sonuçlarini gördüklerini, çocuklarin da masal anlatmaya basladigini dile getiren Gür, "Çocuklarimizin dil gelisimi, yaratici ve elestirel düsünmeleri açisindan masal çok önemli." diye konustu.
- "Masalin önemini anladim"
Ögrencilerden Ayse Meryem Duran ise proje sayesinde masala ve tarihe karsi ilgisinin arttigini kaydetti.
Tarihi yerleri görmeyi çok sevdigini aktaran Duran, "Ögretmenimizin bize anlattigi masallara karsi sevgim artti." ifadelerini kullandi.
Masallari severek dinledigini dile getiren Zeynep Tuana Aktop da etkinligin çok eglenceli geçtigini anlatti.
Daha önce masal dinlemeyi sevmedigini ifade eden Elif Altay, "Simdi çok seviyorum. Masalin önemini anladim." dedi.???????
Elazig'da Ögrenciler Tarihi Mekanlarda Masalla Bulusuyor
Anadolu Masallari Il Koordinatörü Seyma Gür: 'Tarihi yerlerde çocuklarimiza kültürel mirasimiz olan masallari anlatiyoruz. Böylelikle çocuklarimiz köklerini unutmuyor. Geçmisten gelecege saglam bir köprü kuruyoruz' Ögrenci Ayse Meryem Duran: 'Ögretmenimizin bize anlattigi masallara karsi sevgim artti'