Elazığ'da Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi Kuruluyor

Elazığ'da Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi Kuruluyor

ElazığŸ Su ǜrünleri AraşŸtırma İstasyonu MüdürlüğŸünce yapılan ElazığŸ Su ǜrünleri Ar-Ge Merkezi'nin bir ay içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

ElazığŸ Su ǜrünleri AraşŸtırma İstasyon Müdürü Hakan Akgün, bir restoranda düzenlediğŸi basın toplantısında, DoğŸu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi BaşŸkanlığŸına sundukları 720 bin lira bütçeli projenin kabul edilmesinin ardından Ar-Ge merkezi için çalışŸmalara başŸladıklarını belirterek, beklenmeyen giderlerle 1 milyon liraya mal olan merkezin 15 Temmuz'da faaliyete geçeceğŸini söyledi.

Pertek Feribot İskelesi'ne 4-5 kilometre mesafede bulunan Su ürünleri Ar-Ge merkezi ile Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj gölleriyle DoğŸu ve GüneydoğŸu Anadolu bölgesinde bulunan iç sulardaki su ürünleri üretimini, verimliliğŸini ve çeşŸitliliğŸini arttırmayı hedeflediklerini belirten Akgün, şŸunları kaydetti:

"Fırat nehrinde ekonomik önemi haiz olan yerli turna, şŸabut, yayın, vizir, sazan ve yılan balığŸı gibi balıkların üretimini sağŸlayacağŸız. Bir yıl içerisinde 3 milyon yavru balık üretimini hedefliyoruz. 3 milyon yavru balık ürettikten sonra bunları sorumluluk sahamızda bulunan 21 ildeki iç sulara aşŸılatmak suretiyle balıkçıların sosyoekonomik yapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Burası aslında bacası olmayan bir fabrika olacak."

- BalığŸın yanı sıra krevit ve tıbbi sülük üretilecek

Merkezde, üniversitelerin ve özel sektörün desteğŸiyle geleceğŸe yönelik bilimsel projeler ortaya koyacaklarını ifade eden Akgün, deneme, araşŸtırma ve uygulama ünitelerinde yapılacak bilimsel çalışŸmalarla elde edilecek verilerin bilim camiası ve sektörle paylaşŸılacağŸını belirtti.

Ar-Ge merkezinde yapılacak araşŸtırmalar ile bölgede balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarının tespit edileceğŸini ve balıkçılığŸının gelişŸimine büyük katkı sağŸlanacağŸını aktaran Akgün, merkezin DoğŸu ve GüneydoğŸu Anadolu bölgesine ekonomik anlamda önemli katkı sağŸlayacağŸını vurgulayarak, şŸöyle devam etti:

"Balık üretiminin yanı sıra özellikle Keban ve AğŸın'da avcılığŸı yapılan krevit ile ilgili üretim ve çalışŸmalar yapmayı da hedefliyoruz. Yine özellikle son zamanlarda alternatif tıpta kullanılan tıbbi sülük ile ilgili de Ar-Ge çalışŸmaları yapmayı ve bu sülüğŸün üretimiyle ilgili buradan bir süreç başŸlatmayı hedefliyoruz. Bununla beraber sorumluluk sahamızdaki 21 ildeki gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinde çalışŸan su ürünleri mühendisi, veteriner hekimler, biyologlar ve su konusundaki uzman kişŸilerin eğŸitimlerini de burada düşŸünüyoruz. Burayı mutlaka ve mutlaka bir balıkçılık merkezi yapmayı hedefliyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile