Elazig'da Tarimsal Ekosistemler Için Önemli Adim Açiklamasi Amerikan Tuz Çalisiyla Ilk Kez Mera Islahi Basladi

Elazig'da Tarimsal Ekosistemler Için Önemli Adim Açiklamasi Amerikan Tuz Çalisiyla Ilk Kez Mera Islahi Basladi

Elazig Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Aydincik Köyü’nde 600 dekarlik alanda mera islah çalismasi baslatti. Tarimsal ekosistemlerin iyilestirilmesi ve onarilmasi çerçevesinde pilot 3 ilden biri olan Elazig’da ilk etapta 170 dekarlik mera alaninda Amerikan tuz çalisi bitkisi toprakla bulustu.

Eskisehir Orman Isletme Müdürlügü Fidanligi tarafindan üretilen 19 bin adet tuz çalisi bitkisi, Elazig’a getirilerek ‘Bitkisel Üretimin Gelistirilmesi’ projesi kapsaminda önemli bir adim atildi. Bu çerçevede Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan merkeze bagli Aydincik Köyü’nde yaklasik 600 dekarlik alanda mera islah çalismasi baslatildi. Elazig, Kahramanmaras ve Malatya’nin pilot iller arasinda yer aldigi bu proje hakkinda bilgi veren Tarim ve Orman Il Müdürü Ali Kiliç, tarimsal ekosistemlerin iyilestirilmesi ve onarilmasi çerçevesinde ilk etapta Elazig’da 170 dekarlik bir alana Amerikan tuz çalisi ekilecegini kaydetti.

Elazig’da ilk kez gerçeklestirilen mera islah çalismasi ile kentte meralarin istifade miktarinin daha da arttirilmasi, meralarin çoraklasmasini önlenmesi, meracilik hayvanciliginin gelistirilmesi ve meralarda otlatma ile kaba yem ihtiyacinin karsilanarak hayvanligin sürdürülebilir bir sekil kilinmasi hedefleniyor.

193 bin 500 hektarlik bir mera alaninda tahdit islemi tamamladiklarini belirten Tarim ve Orman Il Müdürü Ali Kiliç, “Yakin zamanda Elazig Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak ilimizin mera envanterini çikardik ve kitap olarak yayinladik. Bu meralarimizin da yaklasik 101 bin hektarlik kismini ise tahsis islemini gerçeklestirdik. Yil sonuna kadar da bu tahsis islemlerimizi 60 bin hektar daha arttirmayi hedefliyoruz. Bugün de tarimsal ekosistemlerin iyilestirilmesi ve onarilmasi çerçevesinde bitkisel üretimin gelistirilmesi projesi ile ilk kez ilimizde uygulanacak olan mera islah çalismasini gerçeklestiriyoruz. Ilimizdeki meralarin istifade miktarini daha da arttirilmasi, meralarin çoraklasmasini önlenmesi meracilik hayvanciliginin gelistirilmesi ve meralarda otlatma ile kaba yem ihtiyacinin karsilanarak hayvanligin sürdürülebilir bir sekil kilinmasi amaciyla ilk kez ilimizde Malatya ve Kahramanmaras’ta da uygulanacak olan mera islah çalismasini gerçeklestiriyoruz. Elimde görmüs oldugunuz Amerikan tuz çalisi bitkisi ile üzerinde bulunmus oldugumuz yaklasik 600 dekarlik mera alaninda islah çalismasi gerçeklestirecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile