Elazığ'da Vatandaşlara Ücretsiz Koah Testi Yapıldı

Elazığ'da Vatandaşlara Ücretsiz Koah Testi Yapıldı

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü, Eğitim Araştırma Hastanesi’nde “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri kapsamında vatandaşlara ücretsiz spirometri testi yaptı.

KOAH hastalığı hakkında bilgi veren Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Semih Koçyiğit, hastalığın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini belirtti.

KOAH’ın görünme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15 ile 20 arasında değişmekle beraber 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde görüldüğüne dikkat çeken Koçyiğit, “Oysa 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alarak tedavisi yapılmıştır. Ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH hastasının sadece 300 ile 500 bini kendisinin hasta olduğunu bilmekte ve tedavisi yapılmaktadır. Küresel hastalık yükü çalışmalarına göre KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni haline gelen KOAH tüm ölenlerinde yüzde 5,5’inden sorumludur. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkların en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir. Bu ölümlerinde yüzde 60 oranı KOAH nedeniyledir” dedi.

KOAH’ın belirtileri hakkında bilgi veren Koçyiğit, “KOAH’ta en çok yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fiziki aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete girmeye erinin ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivitenin azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur. Sakatlık ve ölüme yol açar. 20 yıl boyunca izlenen KOAH’lı hastalarda haftada 2 saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvuranlarda hem de hastalık nedeniyle ortaya çıkan oranlarında yüzde 30-40 azalma sağlanmıştır. Bu nedenle hem hastalığın önlenmesi hem de ilerlememesinin engellenmesinde fiziksel aktivitenin artırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile