Elazığ'dan Avrupa'ya Otomotiv Parcası İhraç Edilecek

Elazığ'da kurulu firma, kentte 50 milyon dolarlık yatırımla kuracağı tesislerde otomotiv sektörü için üreteceği parçaları, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyor.

Mert Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kanıtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında İstanbul Ümraniye İmes Sanayi Sitesinde kurdukları döküm fabrikası ile sektörde yer aldıklarını belirtti.

Geçen 23 yılda yaptıkları yeni yatırımlarla sektörde büyümeye çalıştıklarını belirten Kanıtoğlu, 2010 yılında Elazığ'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük otomasyon sistemli döküm fabrikasını kurduklarını söyledi.

30 bin tonu, Organize Sanayi Bölgesinde 50 bin metrekare açık ve 12 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinde olmak üzere yıllık 45 bin ton üretim yaptıklarını açıklayan Kanıtoğlu, üretimin yüzde 50'sinin yurt dışına ihraç edildiğini aktardı.
Firma olarak döküm rögar kapakları, kanal ızgaraları, süzgeçler, yağ ayırıcı sistemler, hazır kanal, park-bahçe ve sınır elemanları üretimi yaptıklarını belirten Kanıtoğlu, "Öncelikle çevre illerin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra artan kapasitemizle ihracat yapıyoruz. Kuzey Afrika ülkeleri, Kuzey Irak ve Türk Cumhuriyetlerinin tamamına ihracat yapıyoruz. Firma olarak yatırımlarımız devam ediyor" diye konuştu.


- Hedef yurt içi ve yurt dışı otomotiv söktörü

Ekrem Kanıtoğlu, 2023'e kadar Elazığ'daki üretim kapasitelerini yıllık 120 bin tona çıkarmaya çalıştıklarını vurgulayarak, kentte yapacakları 50 milyon dolarlık sabit yatırımla otomotiv sektörüne döküm parça üretimine hazırlandıklarını söyledi.

Otomotiv söktöründe Türkiye'de yaşanan kapasite artışı ve yurt dışı taleplerindeki yükseliş nedeniyle, ürün portföylerini bu yönde geliştirmeye karar verdiklerini açıklayan Kanıtoğlu, şunları kaydetti:
"Yeni yatırımlarımızla otomotive parça üretmeyi planlıyoruz. Otomotiv sektörüne işlenmiş, bitmiş parça üretimiyle hizmet vereceğiz. Bunun alt yapı yatırımlarını yapıyoruz. Otomotivde her türlü parçaya ihtiyaç var. Otomobillerin, motorların ve iş makinalarının tüm döküm aksamlarını üretebileceğimiz bir kapasite oluşturuyoruz."

- "Enerji maliyetleri yüksek"

Fabrika Genel Müdürü Osman Demiralay da firma olarak otomotiv sanayisine ürün verebilmek için altyapı çalışmalarına başladıklarını bildirdi. 2015 yılı itibariyle üretime geçeceklerini dile getiren Demiralay, hedeflerinin başta Almanya ve İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine ve yurt içi otomotiv sektörüne döküm parça vermek olduğunu belirtti.

Demiralay, yapacakları yatırımla Elazığ'da bin kişilik istihdam olanağı sağlayacaklarını açıkladı.

Avrupa'ya ihracatta Çin'in başı çektiğini vurgulayan Demiralay, Türkiye'de enerji maliyetlerinin yüksek olmasının yerli girişimcinin rekabet gücünü körelttiğini savundu. Bu noktada enerji maliyetlerinin optimum seviyelere çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Demiralay, "Bugün için enerji tasarruf edilmesiyle dahi baş edemeyeceğimiz bir fiyat oluşumuna doğru gidiyor. Buna iş gücü maliyetleri de bindiğinde Türkiye'de sanayicinin rekabet gücü azalıyor" ifadesini kullandı.
Rekabet gücünün azalmasının ülkedeki girişimcinin ileriye dönük yatırımlarını olumsuz etkilediğini, çözümün ancak ucuz enerjiyle mümkün olabileceğini savunan Demiralay, "Enerji üretiminde de belki çok değişik alternatifler var ama benim inandığım bir şey var ki mutlaka nükleer enerjiye geçmek gerekiyor. Çünkü gelişmiş ülkelere baktığımızda hepsinde nükleer enerji mevcut" diye konuştu.

Osman Demiralay, Türkiye'de yurt içi nakliye fiyatlarının da yüksek olduğunu savunarak, bu noktada nakliyelerin demir yolu ile yapılabilmesinin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile