Elazig'in Baskil Ilçesinde Nadir Görülen Arap Tavsanina Rastlandi

Elazig'in Baskil ilçesinde, Dünya Doga ve Dogal Kaynaklari Koruma Birliginin (IUCN) "kirmizi listesinde" yer alan Arap tavsani bulundu.

Ilçeye bagli Aydinlar köyünde yasayan Irfan Solak, AA muhabirine, büyükbas hayvanlarini sulamaya götürdügü sirada daha önce görmedigi bir hayvana rastladigini belirtti.

Hayvani ilk gördügünde saskinlik yasadigini ifade eden Soyak, sunlari dile getirdi:

"Böyle bir türle ilk defa karsilasmistim. Kulaklari tavsana, vücudu fareye, ayaklari ise kanguru ayaklarina benziyordu, çok ilginç ve bir o kadar da sevimli bir hayvandi. Hayvanin bitkin oldugunu, kaçamadigini fark ettim. O yüzden çevredeki büyükbas hayvanlar zarar vermesin diye koruma altina aldim. Hayvana su verdim, misir ve bugdayla besledim. Durumu, ilk buldugum ana göre çok daha iyi. Biraz daha kendine geldikten sonra tekrar buldugum yerde dogaya salacagim."

- "Türkiye'de nadir görülen türlerden biri"

Firat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Ibrahim Akin Temizer, küresel ölçekte nesli tehlike altindaki türlerin kayit altina alindigi IUCN'nin kirmizi listesinde de yer alan türün, Baskil ilçesinde de görülmesinin önemli oldugunu belirtti.

Bu türün yer altinda yaptiklari yuvalarda yasadiklarini ifade eden Temizer, sunlari kaydetti:

"Arap tavsani topragin altinda yaklasik 2-3 metre uzunlugunda oyuklar kazarak gündüzleri sicaktan korunmak için günün büyük bölümünü yuvasinda uyuyarak geçirir. Beslenmek için daha çok geceleri tercih eder, gececi kemirgen bir hayvan türüdür. Kis aylarinda ise besin sikintisi çekmemek için kis uykusuna yatar. Kanguru gibi ziplayarak hareket ederler. Türkiye'nin birçok bölgesinde yasayabilen ancak nadir görülen türlerden biri. Arap tavsanin farkli özelliklerde alt türleri de bulunuyor. Baskil ilçesinde görülen Arap tavsani da dünyada nadir görülen türlerden biri, bunanla ilgili bölgede bilimsel bir arastirma baslatacagiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile