Elazig Ticaret Sanayi Odasindan Akaryakitta Teminat Sorunu Için Girisim

Elazig Ticaret ve Sanayi Odasi akaryakit ve otogaz bayilerine getirilen teminatin küçük isletmelerin kapanmasina neden olacagini açikladi.

Elazig Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Asilhan Arslan, Resmi Gazetede yayimlanan teblig ile akaryakit ve otogaz bayilerine teminat yükümlülügü getirildigini belirtilerek, uygulamanin sektördeki çok sayida küçük isletmenin kapanmasina neden olacagi endisesini tasidiklarini ve konuyu TOBB ile Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumuna tasidiklarini açikladi.

Elazig TSO Yönetim Kurulu Baskani Asilhan Arslan, "Elazig Ticaret ve Sanayi Odasi 7. Meslek Komitesini olusturan akaryakit ve otomotiv sektörü temsilcileriyle Elazig Akaryakitçilar Dernegi tarafindan odamiza yapilan müracaatta 2 Eylül 2021 tarih ve 31586 sayili Resmi Gazetede yayimlanan Hazine ve Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanliginca hazirlanan ’Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi’ ile dagitim sirketleriyle birlikte akaryakit ve otogaz bayilerine teminat yükümlülügü getirildigi belirtilerek uygulamanin sektördeki çok sayida küçük isletmenin kapanmasina neden olacagi belirtilmistir. Sektör temsilcilerimiz tarafindan yapilan degerlendirmede, Petrol Piyasasi Kanunu ile Sivilastirilmis Petrol Gazlari Piyasasi Kanunu ve Elektrik Piyasasi Kanununda degisiklik yapan kanun kapsaminda lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve isaretleri kullanma zorunlulugu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden yeni ise baslayanlarda 10 milyon liraya kadar, faaliyeti devam edenlerde 100 milyon lirayi geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satislar toplaminin yüzde 1’ine kadar teminat alma yetkisi verildigi ifade edilmistir. Teminat uygulamasi kapsaminda olup yeni ise baslayan mükelleflerden sahip olduklari lisans sayisina bakilmaksizin dagitici lisansina sahip olanlarin 2021 yili için 20 milyon liraya kadar teminat vermesi gerekecegi, dagitici lisansi disinda lisanslara sahip olanlar için ise bu tutarin 1 milyon lira olacagi belirtilmistir" dedi.

Teminat mektubu uygulamasinin özellikle bayiler üzerine ciddi bir külfet getirecegini aktaran Arslan, “Günde ortalama 20 bin litre satis yapan bir istasyonun yaklasik 450 ila 500 bin liralik teminat mektubu vermek zorunda kalacak ve bu maliyetin karsilanmasi isletmeleri zorlayacaktir. Elazig gibi Anadolu’nun bir çok ilindeki akaryakit istasyonunun haftalik 20 bin litre satis yapabildigini dolayisi ile bir çok küçük isletmenin kapanmayla karsi karsiya gelecegi vurgulanarak, düzenlemenin bu endiseler dikkate alinarak revize edilmesini talep etmektedirler. Sektör temsilcilerimizin bu hakli endiseleri ve talepleri TOBB Yönetim Kurulu ve TOBB Akaryakit Meclisi ile birlikte Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumuna tasinarak sorunun çözümü talep edilmistir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile